Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 25

Meteorologai įspėja dėl mažiausiai pusantros paros truksiančio snygio, pūgos

Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) atstovai įspėja, kad mažiausiai iki antradienio vakaro Lietuvoje, ypač pietrytiniuose rajonuose, gausiai snigs, dėl stiprių vėjų laukia pūga, o naktimis dėl artimos nuliui temperatūros formuosis plikledis.
Suolelis
Suolelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip BNS pirmadienį sakė LHMT sinoptikė Edita Gečaitė, aktyvus ciklonas Lietuvos pietinius rajonus pasieks pirmadienio pavakarę.

„Jau šiandien vietomis smarkiai prisnigs pietiniuose rajonuose, o artimiausią parą prognozuojame, kad naktį ir dieną daug kur, didžiausia tikimybė – rytinėje šalies pusėje, numatomas smarkus sniegas“, – teigė E.Gečaitė.

„Tai yra pavojingas reiškinys, informacija apie tai bus perduota visoms institucijoms“, – pridūrė sinoptikė.

Anot jos, antradienio naktį temperatūrai vietomis nukritus iki -4 laipsnių, plikledis formuosis daugelyje šalies rajonų, dienos metu plikledis taip pat laikysis, slidu bus ir dėl iškritusio gausaus sniego.

„Antradienio rytą stiprės vėjas, pradedant nuo pietinių rajonų, gūsiai ryte pietiniuose rajonuose kai kur sieks 15 metrų per sekundę, o dieną jau daugelyje rajonų – 15–19 metrų per sekundę. Todėl intensyviai sningant daugelyje rajonų bus ir pūga, bus prastas matomumas“, – įspėjo LHMT specialistė.

Sniego toliau laukiama ir trečiadienio naktį, jo turėtų iškristi kiek mažiau, gausiausiai snigs šiaurės rytinėje šalies pusėje. Pasak E.Gečaitės, trečiadienio naktį vėjo gūsiai taip pat sieks 15–19 metrų per sekundę, todėl pustys.

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ informavo, kad kelias dienas truksiančio snygio laukiama nuo pirmadienio 16–17 val., o per artimiausias tris paras sniego danga gali išaugti iki 30 centimetrų.

„Primename – jei per dvylika ar mažiau valandų iškrenta 20–30 mm kritulių, snygis jau yra stichinis, o jei per tiek pat laiko išauga sniego dangos storis, snygis – katastrofinis. Tokio kiekio sniego, kurio tikimasi sulaukti nuo sausio 25 iki 28 dienos, patyrę žiemos tarnybos darbuotojai nematė jau 15 metų“, – įspėja „Grinda“.

Įmonė žada, kad artimiausias tris paras intensyviai dirbs visi žiemos tarnybos darbuotojai, bus naudojama visa turima technika, ji į gatves išvažiuos nuo 14 valandos.

Vis dėlto Hidrometeorologijos tarnyba pabrėžia, kad nei stichinio, nei katastrofinio snygio Lietuvoje neprognozuojama. Pasak tarnybos, dalis rytinių rajonų gali priartėti prie stichinio sniego rodiklio.

Ankstyvą pirmadienio rytą prevenciškai druskos ir smėlio mišiniu jau barstyti visi prižiūrimi miesto maršrutai, daugiausia dėmesio skiriant miškingoms ir arčiau vandens telkinių esančioms vietovėms, tiltams, viadukams.

Gyventojų prašoma be būtinybės nevykti iš namų automobiliais, taip pat nestatyti jų arti medžių, nes jų šakos gali neatlaikyti sniego.

Naktį eismo sąlygas sunkins snygis, pūga ir plikledis

Naktį iš pirmadienio į antradienį eismo sąlygas sunkins snygis, pūga ir plikledis, įspėja Automobilių kelių direkcija.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, naktį daugelyje rajonų numatomi krituliai, tik vakariniame šalies pakraštyje be didesnių kritulių.

Daug kur, didžiausia tikimybė rytinėje šalies pusėje, smarkiai snigs, numatomas plikledis.

Rytą vietomis kils pūga. Pūs 8–13 metrų per sekundę šiaurės, šiaurės vakarų vėjas. Kai kur ryte pietiniuose rajonuose kils gūsiai iki 15 metrų per sekundę.

Žemiausia oro temperatūra sieks nuo 1 laipsnio šilumos iki 4 laipsnių šalčio.

Pirmadienį 16 val. duomenimis, Lietuvoje pagrindinių kelių dangos daugiausia buvo šlapios arba drėgnos, tik pietryčių Lietuvoje dėl prasidėjusio snygio kelių dangos padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, slidžios.

Krašto ir rajoninių kelių dangos šlapios arba drėgnos, vietomis su pažliugusio sniego provėžomis, slidžios.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai daug kur išlieka provėžoti, padengti prispausto arba pažliugusio sniego sluoksniu, slidūs.

Šalies pietryčiuose snygis, pietvakariuose ir vidurio Lietuvoje – silpnas lietus. Likusioje šalies dalyje be kritulių.

Oro temperatūra siekia nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas