Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 20

Meteorologai Lietuvoje fiksuoja aukščiausios minimalios temperatūros rekordus: kas tai yra?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo paskyroje „Facebook“ praneša, kad praėjusią savaitę buvo užfiksuoti ne vien tik nacionaliniai rugsėjo 12 ir 13-osios šilumos rekordai. Taip pat buvo fiksuoti aukščiausios minimalios oro temperatūros rekordai arba, paprastai sakant, šilčiausios nakties rekordai.
Palangoje siaučia stiprus vėjas
Palanga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokie rekordai dažniausiai būna prieš arba po rekordiškai šiltos dienos. Taip nutiko ir šį kartą.

Rugsėjo 13-osios naktį Vilniuje ir Nidoje buvo užfiksuoti vietiniai aukščiausios minimalios oro temperatūros rekordai, o Nidoje tuo pačiu fiksuotas ir nacionalinis šilčiausios nakties rekordas. Iki šiol aukščiausia minimali rugsėjo 13-osios temperatūra buvo 17,0 °C (Nida, 2014-09-13), tačiau šiemet oras Nidoje neatvėso žemiau 18,5 °C ir tai tapo šilčiausia naktimi modernių meteorologinių stebėjimų istorijoje.

Rugsėjo 14-osios naktį stebėti pavieniai šilčiausių naktų rekordai Biržuose, Kybartuose, Lazdijuose, Varėnoje ir Vilniuje. Dūkšte rekordas buvo pakartotas. Rugsėjo 17-ąją buvo pagerintas vietinis temperatūros rekordas Nidoje.

Taip pat, rugsėjo 19-ąją, vėl fiksuotas nacionalinis (+vietiniai) aukščiausios minimalios oro temperatūros rekordas. Iki šiol aukščiausia minimali rugsėjo 19-osios temperatūra buvo 16,5 °C (Nida, 2018-09-19), tačiau šiemet oras Kybartuose neatvėso žemiau 17,4 °C (o Ventėje – iki 17,7 °C).

„Šios savaitės antroje pusėje vėl pasitaikys labai šiltų dienų (ir naktų). Remiantis dabartinėmis prognozėmis, penktadienį (per rudens lygiadienį), tikėtina, užfiksuosime dar vieną šilumos rekordą. Prognozuojama, kad oras sušils net iki 23–28 laipsnių. Ligšiolinis rugsėjo 22-osios šilumos rekordas yra lygiai 25 °C, kuris buvo užfiksuotas prieš 41 metus (1982) Varėnos meteorologijos stotyje“, – rašo meteorologai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus