Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Meteorologų įspėjimas apie šalnas: slėpkite lepesnius augalus

Naktį į sekmadienį kai kur jau fiksuotos šalnos, o naktį į pirmadienį oras atšals dar labiau ir gali nukentėti lepesni augalai.
Augalų apsauga šaltuoju metu
Augalų apsauga šaltuoju metu / 123RF.com nuotr.

Meteorologas Gytis Valaika savo „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad sekmadienį ryte Skuode (-0,1 °C) ir Tauragėje (-0,9 °C) pirmą kartą šį rudenį buvo užfiksuotos silpnos šalnos dirvos paviršiuje (5 cm aukštyje). Kaip prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, artimiausią naktį ir pirmadienio rytą daugelyje šalies vietovių dirvos paviršiuje formuosis šalnos iki 0-4 laipsnių šalčio.

Labiausiai šalnos kandžiotis turėtų šiaurės vakariniuose rajonuose (dėl ten būsiančios truputį šaltesnės oro masės, labai silpno vėjo ir giedro dangaus). Dar didesnė stipresnių šalnų susidarymo tikimybė būna daubose, kur kaupiasi šaltas oras. „Taigi, neigiamos temperatūros bijančių augalų nepamirškit įnešti į vidų arba nakčiai juos apdenkite“, – pataria G.Valaika.

Žemėlapyje (iš meteologix) ECMWF base Swiss HD modelio prognozuojama temperatūra prie dirvos paviršiaus pirmadienio rytą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas