Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 12

Nuo žaibo slėpkitės namuose, automobilyje ar krūmuose

Artimiausiomis dienomis sinoptikai Lietuvoje vėl prognozuoja audringus orus. Specialistai pataria, kaip elgtis žaibuojant. Žaibuojant nereikėtų žvejoti, plaukioti, kalbėti mobiliuoju telefonu. Jūsų vieta – sandariai uždarytuose namuose, automobilyje arba, jei esate toli nuo uždarų patalpų, – krūmuose.
Žaibas
Žaibas / Fotografas.co nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Gintautas Druktenis sako, kad liepą vidutiniškai žaibai sukelia apie 30 gaisrų, dabar jau fiksuoti 23 atvejai.

G.Druktenio teigimu, žaibas dažniau degina namus kaimo vietovėse, o ne miestuose.

„Miestuose daugiaaukščiai pastatai yra geriau įžeminti, ten daug rečiau trenkia žaibai, jie tik gali sugadinti buitinius prietaisus. Kaimai, ypač kur pastatai yra aukštesnėse vietose, šalia auga dideli medžiai, žaibus pritraukia dažniau“, – sakė G.Druktenis.

Įvairius buitinius prietaisus, kompiuterius žaibas gali sugadinti trenkęs į elektros skydines. Praėjusį savaitgalį jau fiksuota tokių atvejų.

Pasitaiko atvejų, kai žaibas trenkia ir į žmones, todėl perkūnijos metu būti lauke nepatartina. Visgi jei taip atsitiko, negalima stovėti po aukštais pavieniais medžiais, šalia žaibolaidžio, bokštų ar kaminų, reikia vengti aukštesnių atvirų vietų.

„Geriau slėptis krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje apėmus rankomis kelius. Ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių, žvejoti, irstytis valtimi, reikia nedelsiant skubėti į krantą“,  – sakė G.Druktenis.

Taip pat nepatariama bėgioti, važiuoti motociklu ar dviračiu, laikyti rankose metalinius daiktus, negalima kalbėti mobiliuoju telefonu.

Esant namuose, reikia uždaryti visus langus, duris, kitas angas – skersvėjis gali pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų.

„Nuo žaibo patikimai apsaugo automobilis, tik reikia įtraukti anteną, uždaryti langus ir nesiliesti prie metalinių konstrukcijų. Jei pamatėte kamuolinį žaibą, prie jo reikia nesiartinti, nebandyti paliesti jo metaliniu daiktu, nes gali įvykti sprogimas, taip pat negalima nuo jo bėgti, nes oro srovė gali pritraukti jį prie žmogaus“, – pataria G.Druktenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas