Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 30

Orų entuziastai atskleidė, ką reiškia sinoptikų burtažodžiai

Orų entuziastų paskyra „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ paaiškino, ką reiškia meteorologų naudojami terminai ir kodėl vietomis trumpai su perkūnija palyja, bet orų programėlės to lietaus neparodo.
Vaivorykštė Nidoje
Vaivorykštė Nidoje / 15min skaitytojo Dainiaus nuotr.

Paskyroje rašoma, kad būsimos neilgai trunkančios vasariškos liūties tikslios vietos ir laiko orų programėlė neparodys. Nes tiesiog neįmanoma to tiksliai apskaičiuoti prieš keletą valandų. Ypač jei skaičiavimo metu net nėra susiformavusio to debesies, kuris po keleto valandų nuplaus kažkurios vietovės gatves.

„Prognozėse esantys burtažodžiai „vietomis“ arba „kai kur“ reiškia, kad palis mažiau nei trečdalyje Lietuvos teritorijos. Kur tiksliai, neretai iš anksto net neįmanoma pasakyti (todėl jums to ir nenurodo sinoptikai „kur po galais tos vietos?!“).

Burtažodis „trumpas lietus“ reiškia, kad per 12 val. laikotarpį (pvz., dieną ar naktį) lis ne daugiau kaip 3 valandas ir iškris tarp 3,0–14,9 mm.

Burtažodžiai „truputį palis“ arba „nedidelis lietus“ reiškia, kad per 12 val. laikotarpį prognozuojama tarp 0,3–2,9 mm kritulių“, – pranešama paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas