Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Orų kontrastai: rugpjūčio 30-ąją Lietuvoje yra buvę ir žemiau nulio

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad nors rugpjūčio 30-oji šiemet pasitaikė labai šilta diena, kai beveik visur pasiekta 30 ir daugiau laipsnių karščio, tačiau lygiai prieš 58 metus, 1966 m. rugpjūčio 30-osios rytą, buvo užfiksuota pati žemiausia viso rugpjūčio mėnesio oro temperatūra.
Šalna antradienio rytą Šiaulių rajone
Šalna. / 15min skaitytojos Dianos L. nuotr.

Varėnoje oras atšalo net iki -2,9 °C (o dirvos paviršiuje buvo dar truputį šalčiau).

1966 m. rugpjūčio 30-oji buvo rekordiškai šalta net 11-oje iš 18 pagrindinių šalies meteorologijos stočių. Tokius šaltus rugpjūčio 30-osios nakties orus lėmė iš šiaurės (nuo Arkties regiono) atslinkusi šalta oro masė bei dėl anticiklono buvę giedri ir ramūs orai. Be to, prieš rekordiškai šaltą naktį rugpjūčio 29-osios diena irgi buvo labai vėsi (nors ir saulėta), oras Lietuvoje sušilo vos iki 13–16 laipsnių. Rugpjūčio 30-ąją irgi sušilo tik iki 16–18 laipsnių, todėl net dienomis oro temperatūra priminė rudenį.

Kaip galite matyti žemėlapyje, iš 18 pagrindinių meteorologijos stočių rugpjūčio mėn. neigiama oro temperatūra yra fiksuota tik Varėnoje, Ukmergėje ir Utenoje. Visur kitur žemiau 0 laipsnių dar niekad nebuvo išmatuota, kadangi rugpjūtis Lietuvoje yra antras pagal šiltumą metų mėnuo. Dienomis įprastai laikosi vasariška oro temperatūra, o naktys dar būna pakankamai trumpos ir oras nespėja stipriau atšalti (nors šalnų dirvos paviršiuje kartais pasitaiko).

LHMT žemėlapis/
LHMT žemėlapis/

Varėnai priklauso daugiausia minimalios oro temperatūros rekordų. Ši vietovė išsiskiria dėl savo specifinių vietinių sąlygų: teritorija miškinga, o dirvožemiai smėlingi, o šie nakties metu labai lengvai išspinduliuoja šilumą ir todėl temperatūra čia neretai nukrenta labiausiai.

Žemiausios oro temperatūros rekordai Lietuvoje vasarą ir rugsėjį:

❄️Birželis: -2,7 °C (1977-06-01, Šilutė)

❄️Liepa: +0,9 °C (1971-07-22, Varėna)

❄️Rugpjūtis: -2,9 °C (1966-08-30, Varėna)

❄️Rugsėjis: -6,3 °C (1993-09-30, Varėna

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi