Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 21

Orų prognozė Kalėdoms: į lauką nosies geriau nekišti

Nors pastarosios žiemos sniegu mūsų nelepina, per Kalėdas vis dar kasmet jo laukiame. Vos prieš keletą dienų žemę dengęs sniegas teikė vilties, kad šiemet gražiausios metų šventės iš tiesų bus baltos. Tačiau sinoptikai sako, kad jau keletą metų kartojasi tas pats scenarijus.
Kalėdų eglė Katedros aikštėje
Kalėdų eglė Katedros aikštėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kūčių dieną pradės kilti vėjas

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izoda Marcinonienė, artimiausias tris paras, taip pat ir Kūčių šeštadienį, Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio laukas, bet kartu jausis ir ciklono, kuris keliauja per Skandinaviją, įtaka. Todėl šiaurės, šiaurės vakarinės šalies dalyse bus labiau apniukę, yra tikimybė sulaukti daugiau kritulių. Vyraus lietus, bet šiaurinėje dalyje kai kur gali būti ir šlapdriba.

Rytiniuose rajonuose, kurie arčiau aukštesnio slėgio lauko centro, labiau pragiedrės. Naktimis čia gali pašalti, todėl ryte reikėtų būti atsargiems dėl plikledžio. Rytiniuose rajonuose vietomis gali būti rūkai, tiesa, ne tokie tiršti, kaip šiomis naktimis.

Eismo sąlygos Kūčių dieną neturėtų būti labai sudėtingos, kiek pavojingiau šiaurės vakarų Lietuvoje ir šiaurės rytuose.

Naktį temperatūra svyruos nuo 4 laipsnių šilumos apniukusiuose rajonuose, prie jūros, iki 2–3 laipsnių šalčio rytiniuose rajonuose. Dieną termometro stulpelis rodys 0–4 laipsnius šilumos, pajūryje Kūčių dieną temperatūra gali pakilti iki 6 laipsnių.

„Tris artimiausias dienas nebus labai vėjuota, bet Kūčių dieną ir vakare prie jūros vėjas sieks 15–17 m/s, visoje Lietuvoje – apie 10 m/s. Laimė, pūgų nebus, nes sniegas neprognozuojamas, tik lietus. Eismo sąlygos Kūčių dieną neturėtų būti labai sudėtingos, kiek pavojingiau šiaurės vakarų Lietuvoje, kur žadami mišrūs krituliai, ir šiaurės rytuose, kur gali būti slidžiau. Iš esmės diena keliauti visai nebloga“, – sakė specialistė.

Sniego nebus

Per Kalėdas prognozuojami labai vėjuoti orai. Pirmą Kalėdų dieną prie jūros vėjo gūsiai gali siekti iki 20 m/s, antrą dieną jau daug kur – 17–22 m/s, prie jūros – net 26 m/s. Šį rudenį ir žiemą tokios stipraus vėjo dar nebuvo.

Tačiau vėjuotos naktys bus nešaltos, laikysis teigiama temperatūra (1–4 laipsniai, prie jūros – apie 5 laipsnius), kuri mažai skirsis nuo dienos temperatūros, kuri bus tik keliais laipsniais aukštesnė. Naktimis rytiniuose rajonuose gali būtų mišrūs krituliai, kitur – lietus. Dangus daugelyje rajonų bus apniukęs.

„Taigi bus drėgna šiluma ir didžiuliai vėjai. Ne itin malonus metas būti lauke. Gal kur pasiseks pamatyti baltą vaizdelį, bet jis neišsilaikys ilgai. Iškart po Kalėdų, nuo antradienio, turėtų vėl pašalti – mūsų link atkeliaus aukštesnio slėgio laukas, tačiau atšalimas ateis labai trumpam. Panašu, kad per Naujuosius metus vėl turėsime naują šilumos bangą.

Pastaruoju metu orai labai permainingi. 2012 m. per Kalėdas turėjome sniego, 2010 m. buvo netgi rekordiškai daug sniego – vidutinis sniego storis siekė pusę metro, tačiau keliems pastariesiems metams būdinga tai, kad jei dar prieš Kūčių vakarą šąla, Kalėdų dieną nuo Atlanto atkeliauja stipri šiluma su lijundromis ir visas šalčio pasekmes panaikina.

Šįkart nebus didelio atšalimo, tad nebus ir tokių pavojingų reiškinių, kaip lijundra, kuri gerokai pavojingesnė už plikledį, nes būna visur, ne tik ant kelio, bet ir ant stulpų, turėklų, laidus nutraukia“, – pasakojo I.Marcinonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas