Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Padaryta didžiulė žala“: Lenkiją talžė audros, liūtys, kilo potvynių, nuplėštas „Panoramos“ stogas

Kaimyninėje Lenkijoje siautėjo naujos audros ir liūtys, vėl padaryta didžiulė žala, praneša vietos žiniasklaidos priemonė „Gazeta.pl“. Vėtra neaplenkė ir sostinės Varšuvos, o ugniagesiai gelbėtojai vos spėjo suktis: per parą šalyje gauta keli tūkstančiai iškvietimų.
Audros padaliniai
Audros padaliniai: užlieta gatvė po viaduku / Nuotrauka iš „Facebook“ profilio „Gazeta Świebodzińska“

Per Lenkiją slenka nauji orų frontai, kurie neša audras, stiprius vėjus ir intensyvius kritulius. Penktadienį, liepos 12 d., daugelyje šalies vietovių praūžė vėtros.

Ugniagesiai gelbėtojai šalyje buvo kviečiami daugiau kaip 2 000 kartų. Dažniausiai – Silezijos ir Lodzės vaivadijose, tačiau situacija buvo pavojinga ir kituose regionuose. Grėsmingų situacijų, be kita ko, buvo Varšuvoje ir Tomaszów Mazowiecki.

Nuotrauka iš „X“ profilio „Meteoprognoza.pl“/Audros padaliniai
Nuotrauka iš „X“ profilio „Meteoprognoza.pl“/Audros padaliniai

Liepos 12-ąją Lenkijos vyriausybės saugumo centras kartu su Meteorologijos ir vandentvarkos institutu paskelbė perspėjimus beveik visai šaliai.

Perspėjimai buvo paskelbti 14 provincijų gyventojams.

Gūsiai nuplėšė 400 kvadratinių metrų „Panoramos“ stogo, kuris nugriuvo ant netoliese esančios gatvės ir aikštės.

Prognozės pasitvirtino ir per šalį nusirito audrų banga. Valstybinė priešgaisrinė tarnyba pranešė, kad tą dieną įvyko 2973 su atmosferos reiškiniais susijusios intervencijos. „Daugiausia šiose vaivadijose: Silezijos – 511, Lodzės – 489, Lubusko – 358, Didžiosios Lenkijos – 345, Mazovijos – 304 ir Mažosios Lenkijos – 271“, – teigiama pranešime.

Vėtra neaplenkė ir Varšuvos

Audros Lenkijoje padariniai tokie: lūžę medžiai, nutrūkęs elektros tiekimas ir užtvindytos gatvės.

Audra pasiekė ir sostinę. Keliasdešimt minučių trukusios audros metu vėjo gūsiai viršijo 100 km/val. greitį ir išvartė medžius. Vietomis nutrūko elektros energijos tiekimas. Lenkijos audrų medžiotojų duomenimis, kai kurios gatvės buvo apsemtos vandens, pasakojama wiadomosci.gazeta.pl svetainėje.

Pavojinga buvo ir Tomašuve Mazoviecki, kur valdžios institucijos nusprendė suburti ekstremalių situacijų grupę. Per miestą praūžusi audra buvo trumpa, tačiau padarė daug žalos. Be kita ko, vėjas nuplėšė stogą ir apgadino prekybos centro Kościuszki aikštėje fasadą.

Rimčiausias su oro sąlygomis susijęs įvykis Tomaszów Mazowiecki mieste buvo nuplėštas Kościuszki aikštėje esančio prekybos centro „Panorama“ stogas. Stiprūs vėjo gūsiai nuplėšė 400 kvadratinių metrų stogo, kuris nugriuvo ant netoliese esančios gatvės ir aikštės. Laimei, per visą incidentą niekas nenukentėjo“, – televizijai TVN24 sakė Lodzės vaivadijos priešgaisrinės tarnybos štabo atstovas Łukaszas Górczyńskis.

Nuotrauka iš „X“ profilio „Meteoprognoza.pl“/Audros padaliniai
Nuotrauka iš „X“ profilio „Meteoprognoza.pl“/Audros padaliniai

Smarki audra praūžė ir per Mažosios Lenkijos vaivadiją. Didžiausią žalą ji padarė Osvencimo apskrityje, kur ugniagesiai gelbėtojai sulaukė beveik 200 iškvietimų. – Svarbiausia informacija yra ta, kad aukų neturime. Pagrindinė mūsų veikla – apgadintų stogų tvirtinimas, nulaužtų šakų šalinimas nuo kelių ir elektros linijų bei vandens siurbimas iš užlietų pastatų rūsių“, – PAP paaiškino Mažosios Lenkijos ugniagesių atstovas spaudai, vyriausiasis ugniagesys Hubertas Cieply.

Ugniagesys apskaičiavo, kad penktadienio audros „sąskaitoje“ Osvencime buvo 18 apgadintų stogų, užlietų rūsių ir nulaužtų medžių. Brzeszcze, Jawiszowice ir Osvencime taip pat buvo nutrūkęs elektros energijos tiekimas.

Keliai virto upėmis

Penktadienį per Lenkiją praūžė audrų banga. Kiti miestai irgi kovoja su stichijos padariniais.

Situacija šalies vakaruose taip pat atrodė pavojinga. Liubuskijoje keliai virto upėmis. Buvo daug vietinių potvynių ir nekilnojamojo turto objektų bei rūsių užliejimų.

Sviebodzine buvo užlieta Łyżyckos gatvė po viaduku.

Nuotrauka iš „Facebook“ profilio „Gazeta Świebodzińska“/Audros padaliniai
Nuotrauka iš „Facebook“ profilio „Gazeta Świebodzińska“/Audros padaliniai

Dešimtis apgadinimų užfiksavo ir ugniagesiai gelbėtojai iš Ostruvo Didžiojo Lenkijos ir visos Ostruvo apskrities. Kaip praneša wlkp24.info, vėjas nuplėšė stogą nuo ūkinio pastato Strzyżewo miestelyje, kuriame buvo laikomi šiaudai ir grūdai.

Stiprios audros taip pat praūžė per Opolės regioną ir Žemutinę Sileziją.

Čia ugniagesiai gelbėtojai užregistravo beveik 100 iškvietimų, daugiausia dėl nulaužtų šakų, medžių ir vandens siurbimo iš užlietų rūsių.

Pavojingiausi incidentai buvo dėl žaibo iškrovos kilę gaisrai keliuose medžiuose Kluczborko rajone, Dąbrowos, Opolės ir Kędzierzyn-Koźle vietovėse. Tačiau Opolės vaivadijos ugniagesiai ramina, kad niekas nenukentėjo, praneša Opolės radijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus