Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 24 /14:42

Per audrą Palangos centre nutraukti elektros laidai, ugniagesiai šalina išverstus medžius

Pajūryje nuo paryčių siaučia stipri audra. Laivyba uoste ribojama, ugniagesiai gelbėtojai vyko šalinti vėjo padarinių. Sinoptikai prognozuoja, kad vėjas gali sustiprėti ir iki 30 m/s. Bangų aukštis siekia apie 5 metrus. Keltai iš Senosios perkėlos taip pat neplaukia.
Palangoje – uraganinis vėjas
Palangoje – uraganinis vėjas / vakarinepalanga.lt nuotr.

Nuo antradienio vakaro ugniagesiai gelbėtojai 32 kartus vyko šalinti vėjo padarinių.

Daugiausia iš jų – per 20 Klaipėdos apskrityje, Panevėžio apskrityje – trys, Marijampolės, Alytaus, Tauragės ir kitose apskrityse – po vieną, BNS pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė.

Kretingos rajone ugniagesiams teko nukelti nuvirtusį didelį kaminą. Jis buvo pasviręs ant garažo stogo.

Jos teigimu, dažniausiai reikėjo patraukti nuvirtusius medžius nuo važiuojamosios kelio dalies, taip pat teko šalinti vėjo nuplėštų stogų dalis.

Klaipėdos rajone, Gargžduose, ant automobilio buvo užvirtęs medis. Jį gelbėtojai supjaustė ir pašalino.

„Klaipėdoje buvo labai pavojingai pasviręs strypas, jis kėlė pavojų aikštelėje stovėjusiems automobiliams“, – pasakojo L.Valauskienė.

Per incidentus žmonės nenukentėjo.

Tokio didelio vėjo nebeprognozuojama

Meteorologai prognozavo, kad vėjo gūsiai vakariniuose šalies rajonuose trečiadienio naktį sieks 15–20 metrų per sekundę, pajūryje – 22–27.

Trečiadienio rytą pajūryje dar siautė 28–32 metrų per sekundę vėjas. Klaipėdos jūrų uoste dėl sudėtingų oro sąlygų nuo antradienio ribojama laivyba.

„Šiuo metu laivyba vis dar ribojama. Vėjas pamažu rimsta – 16 val. duomenimis, jo greitis siekia 12–17 metrų per sekundę. Įplaukti į uostą laukia 9 laivai, išplaukti – 2 laivai“, – BNS sakė uosto atstovė Dovilė Ringis.

Trečiadienio vakarą ir ketvirtadienio naktį tokio didelio vėjo jau nebeprognozuojama.

Senosios Smiltynės perkėlos keltai neplaukia nuo antradienio. Uosto tarnybų duomenimis, vėjo greitis gūsiuose ryte vis dar siekė 27 m/s.

„Kapitonas priėmė sprendimą, kad neplauks iš Senosios perkėlos į Smiltynę, nes oro sąlygos tik prastėja, vėjas dar labiau stiprėja, tą rodo ir prognozės. Apie 9–12 val. jis gali sustiprėti ir iki 26 m/s, vietomis ir dar stipriau. Prisideda ir kylantis vandens lygis, kol kas dar matuojama, kiek jis pakilęs šiuo metu.

Yra ir stipri srovė, einanti nuo uosto vartų, tad mes priėmėme sprendimą nerizikuoti nei įgulos, nei keleivių saugumu, reisų neatnaujinome. Pabrėžtina, kad Naujoji perkėla dirba“, – trečiadienio rytą LRT televizijai sakė AB „Smiltynės perkėla“ atstovas Jevgenijus Bardauskas.

Ugniagesiai įspėja saugotis

Ugniagesiai gelbėtojai prašo, kad gyventojai būtų atsargūs, ir primena, kad pučiant stipriam vėjui reikėtų nestovėti po aukštais medžiais, nestatyti po jais automobilių, nestovėti po elektros linijomis ir prie didelių reklamos stendų. Gyventojai įspėjami neliesti ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų.

Pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose rekomenduojama turėti žibintuvėlį, mobilųjį telefoną su atsargine baterija, radijo imtuvą, atsarginių elementų, žvakių.

Nerekomenduojama gyvenamosios vietos palikti be ypatingos priežasties. Išvykstant reikėtų išjungti elektrą, užsukti dujų, vandens sklendes, uždaryti langus.

Gyventojai apie pavojingą vėją prašomi įspėti kaimynus, pasirūpinti neįgalių ir senų žmonių saugumu. Kilus pavojui – skambinti telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas