Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 15

Po sausros atkeliauja pokyčiai: prognozėse – pirmasis vasaros audrų pavojaus lygis

Jau kuris laikas Lietuvoje labai sausa. Daržininkai ir ūkininkai, ką gali, tą laisto, miškininkai su nerimu žvalgosi į miškus ir įspėja lankytojus būti atsargiems, kadangi mažiausia kibirkštėle gali virsti didžiule nelaime. Vis dėlto artimiausiu metu jau numatoma šiokių tokių pokyčių.
Vilnių išprausė sinoptikų prognozuota liūtis
Vilnių išprausė sinoptikų prognozuota liūtis. 2022 m, rugpjūtis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Audra Orai.lt Orai

Kaip rašoma feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, jau netrukus Lietuvoje gali praūžti audros.

„ESTOFEX prognozėje pirmą kartą šiemet virš Lietuvos pasirodė 1 vasaros audrų pavojaus lygis. Tai reiškia, kad bent jau pietvakarinė šalies pusė turėtų sulaukti gaivinančių liūčių, bet jas palydės perkūnijos, krušos ledėkai, gali būti ir stipresnių vėjo gūsių.

Po tokio ilgo sauso laikotarpio, bus išties įdomu stebėti, kiek intensyvumo išspaus debesys, nes žemės paviršiaus išdžiūvimas gali būti vienas iš ribojančių veiksnių. Beveik kaip užburtas ratas – kuo labiau sausa, tuo sunkiau debesims formuotis. Jeigu šiandien šis užburtas ratas nebus nutrauktas, tai ateinančiomis dienomis lietaus tikrai pasitaikys daugelyje vietovių“, – žada orų stebėtojai.

Meteo.lt duomenimis, trečiadienis šalies pietryčiuose buvo debesuotas su pragiedruliais, o šiaurinėje dalyje vyravo mažiau debesuoti orai. Pietiniuose rajonuose labai nedaug palijo. Aukščiausia oro temperatūra buvo 21–27 laipsniai, Ventėje – iki 29 laipsnių. Naktį vietomis truputį palijo, kiek gausiau Kybartuose. Žemiausia nakties oro temperatūra buvo 11–16 laipsnių.

Orai.lt prognozė ketvirtadieniui rodo, kad daug kur praslinks trumpi lietūs, vietomis su perkūnija. Su aktyvesniais perkūnijos židiniais galimi ir staigūs vėjo sustiprėjimai iki 15–17 m/sek. Įdienojus oras įkais iki 24–29 laipsnių karščio, vietomis, didesnė tikimybė vakariniame šalies pakraštyje ir kai kur pietų Lietuvoje, šils iki 21–23 laipsnių.

Penktadienio naktį ir toliau orus diktuos aukštuminis žemo slėgio sūkurys. Vietomis numatomas trumpas lietus, kartu su juo pagrūmos perkūnija. Kai kur matomumą mažins tirštokas rūkas, kuris gana sparčiai sklaidysis tekant saulei. Pūs nestiprus nepastovios krypties vėjas, per perkūniją kai kur sustiprės iki 14 m/sek. Paryčiais oras vės iki 11–16 laipsnių šilumos.

Tikslią ir ilgalaikę jus dominančios vietovės orų prognozę rasite čia – Orai.lt

Penktadienio dieną situacija išliks labai panaši. Daugelyje vietovių praslinks trumpos liūtys su perkūnija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas