Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 04

Prognozės artėjant žiemai: Vakarų Europoje daugiau nei įprasta turėtų pasnigti, Pietų Europoje siautės audros ir dažniau lis

Ateinanti žiema gali pateikti ne vieną staigmeną. Daug sniego prognozuojama centrinėje Europoje, pabalti gali net ir Žydroji pakrantė. Speigų irgi žadama, nors greičiausiai mažiau nei pernai žiemą. Tokias prognozes pateikia amerikiečių meteorologai, skelbia Tvn24.pl.
Pirmas sniegas Vilniuje
Pirmas sniegas Vilniuje / Luko Balandžio nuotr.

JAV meteorologai prognozuoja, kad žiemos orai iš Sibiro Vakarų Europą pasieks žiemos viduryje arba pabaigoje. Šaltos oro masės tuo metu pasieks ir Lietuvą, Lenkiją bei kitas kaimynines šalis, nors visos žiemos temperatūra bus panaši į daugiametę vidutinę.

Sausis ir vasaris bus tas laikas, kai didžiausia tikimybė, kad orų masės iš Sibiro pasieks senąjį žemyną, tvirtina meteorologijos stoties „Accu Weather“ specialistas. Ši stotis ir paskelbė būsimosios žiemos orų prognozes.

Tačiau šalčiai neturėtų trukti ilgai ir temperatūra nenukris taip žemai, kaip praeitą žiemą. 2012 metų vasarį šalti orai pražudė Europoje daugiau kaip 700 asmenų.

Dideli šalčiai turėtų aplenkti šiaurines Didžiosios Britanijos ir Airijos dalis, šiaurės rytų Daniją ir pietų Švediją bei Norvegiją. Šiuose regionuose temperatūra neturėtų labai skirtis nuo daugiametės vidutinės, orai bus panašūs į Vidurio ir Rytų Europos.

Planuojant žiemos atostogas, verta pagalvoti apie poilsį Alpėse, Pirėnuose arba Balkanų pusiasalio kalnuose. Sniego ten turėtų iškristi daugiau, negu paprastai būna. Be to, bus pakankamai šalta, tad sniegas staiga neištirps.

Daugiau nei įprasta turėtų pasnigti visoje Vakarų Europoje, kiek mažiau – Norvegijoje, Švedijoje ir pietryčių Ukrainoje.

Pietų Europoje šią žiemą siautės audros ir dažniau, nei įprasta, lis. Tokie orai žadami pietų Ispanijoje, Viduržiemio jūros baseino šalyse, pietryčių Europoje.

Italija, Graikija, buvusios Jugoslavijos šalys, Rumunija, Bulgarija ir Turkija šaltesnės, nei įprasta, žiemos nesulauks. Meteorologų teigimu, sniego šioje Europos dalyje neturėtų būti, nors pernai pasnigo net ir Romoje. Išimtimi gali tapti Prancūzijos Rivjera, kur gali būti žiemiškai balta, bent jau vasarį. Paprastai sniegas šiai vietovei nėra būdingas.

Sniegas gali padabinti ir Paryžių, tačiau greičiausia tik žiemos pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas