Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 22

Šią savaitę laukia saulėti ir šilti orai – temperatūra kils iki 25 laipsnių

Tikrasis ruduo ir toliau mus džiugins saulėtomis dienomis, tačiau šio laikotarpio vadinti Bobų vasarą nereikėtų savo feisbuko paskyroje rašo VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra.
Rudeniniai lapai
Rudeniniai lapai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Orų prognozė Orai

Dabar vyraujančios giedros ir mažai debesuotos naktys yra susijusios su į pietus nuslinkusio poliarinio anticiklono centrine dalimi ir pakraščiu. Todėl pastarųjų dienų rytais dirvos paviršiuje pasirodė pirmosios šalnos: šeštadienio rytą tik Varėnos ir Ukmergės apylinkėse, pirmadienį vietomis Šiaurės ir Rytų Lietuvoje, o antradienį – vietomis Pietų ir Rytų Lietuvoje. Tačiau tai silpnos šalnos, nes ore šalnų (T < 0 °C) nefiksuota. Antradienį žemiausia oro temperatūra išmatuota Varėnoje (+1.8 °C), Pirmadienį – Utenoje (+1.4 °C), o šeštadienį – Ukmergėje (kelios dešimtosios laipsnio aukščiau nulio).

Šiltas laikotarpis po pirmų šalnų dažnai vadinamas bobų vasara. Tačiau pagal atmosferos cirkuliacijos sąlygas – šis terminas netaikytinas, nes tai turėtų būti atšilimas susijęs su Azorų (Atlanto, subtropinio) anticiklono, tiksliau jo gūbrio poveikiu. Na, o artimiausiomis dienomis minėtas poliarinis anticiklonas nuslinks į pietryčius (Rytų Ukraina, Kaspijos jūros regionas), o per Šiaurės Europą slinks gilūs ciklonai.

Tokia dviejų priešingų slėgio centrų padėtis lems sparčią oro pernašą nuo Šiaurės Atlanto link Rytų Europos. Tai pirmiausia reiškia drėgnesnių oro masių įsivyravimą Vidurio ir Rytų Europoje, tačiau nebūtinai su krituliais. Didesnis oro masių drėgnumas mažina efektyvų Žemės spinduliavimą ilgesnėmis naktimis ir neleidžia orui stipriai atvėsti.

Toliau numatoma, kad pietryčiuose esantis anticiklonas sustiprės, tik jau dabar jo centras bus virš Pietų Uralo ir oras į Baltijos regioną atkeliaus nuo Balkanų ir Juodosios jūros regiono. Tuo pat metu virš Vakarų ir Vidurio Europos formuosis slėnis, kuris ten šią savaitę lems įvairaus intensyvumo kritulius, tačiau daugiausia, prognozuojama, iškris Vakarų Balkanuose, Šiaurės Italijoje ir Norvegijoje.

Lietuvoje jau nuo pirmadienio maksimali oro temperatūra daugelyje rajonų kils iki 20 °C, o vėliau ir iki 23–25 °C (išskyrus pajūrį). Ketvirtadienį iš vakarų prie Lietuvos priartės atmosferos frontas, tačiau žymesnių su juo susijusių kritulių nenumatoma, tik sustiprės pietų pietryčių krypties vėjas. Šalnų per šią savaitę taip pat nenumatoma. Taigi, mūsų laukia sausa ir šilta savaitė, – feisbuke rašo VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra.

„Intensyvus tropinių ciklonų sezonas tęsiasi. Šiuo metu virš Šiaurės Atlanto trys sūkuriai ir viena potenciali jų susidarymo zona. Uraganas „Teddy“ yra netoli Bermudų salų, maksimalus vėjo greitis centre viršija 42 m/s. Per artimiausias paras uraganas silpnės ir slinks šiaurės kryptimi, poryt pasieks Hatero kyšulį ir ketvirtadienį (ties Niūfaundlendu) transformuosis į gilų vidutinių platumų cikloną su stipriais vėjais ir gausiais krituliais. Tropinė audra „Beta“ jau pasiekė Teksaso valstijos pakrantę, bet labai stipraus vėjo ir bangų patvankos čia nelaukiama. Tačiau stiprios tropinės liūtys, tikėtina, sukels virtinę upių poplūdžių pietvakarinėje Teksaso ir pietinėje Luizianos valstijų dalyje. „Vilfredo“ tropinės audros likučiai juda link Mažųjų Antilų salų, bet, prognozuojama, kad šis sūkurys jų nepasieks ir visiškai išsisklaidys. Dar viena tropinė audra „Dolphin“ iš pietų artėja prie Japonijos, tačiau ir ji palaipsniui silpsta.

Europai tropinės audros ir uraganai nebūdingi, tačiau virš Viduržemio jūros kartais susidaro vietinės kilmės aktyvūs, bet nedidelio masto ciklonai, vadinami Medicane. Pavadinimas yra sudarytas iš dviejų angliškų terminų Mediterranean ir Hurricane. Struktūra jų panaši į tropinės audros, tačiau erdvinis mastas mažesnis ir kiek silpnesni vėjai. Be to, užslinkę ant sausumos (čia daugiausia kalnuotos vietovės) jie greitai gęsta ir visai pranyksta. Toks sūkurys, pavadintas „Ianos“, praeitos savaitės pabaigoje prisiartino prie vakarinės Graikijos dalies. Buvo pranešama apie smarkias liūtis ir nuošliaužas bei kelias aukas. Tačiau be žalos jie atneša ir naudos (apie tai daugiausia nutylima): kai kur kritulių kiekis viršijo kelių mėnesių normą ir ženkliai papildė vandens rezervuaras, kurie rudens pradžioje būna labai išsekę, nes lietingas sezonas prasideda tik rudens pabaigoje. Tokiems sūkuriams sustiprėti šiuo metų laiku labai padeda aukšta jūros paviršiaus temperatūra ir nuo vasaros padidėjęs oro sūkuringumas aukštesniuose atmosferos sluoksniuose.

Žymesnių kritulių Lietuvoje galėtume tikėtis tik nuo pirmadienio (pajūryje ir anksčiau), priartėjus bariniam slėniui iš vakarų. Be to, pasikeis ir vidutinė paros oro temperatūra: nuo 15 °C šios savaitės viduryje iki 10 °C ir žemiau kitos savaitės pradžioje“, – priduriama įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas