Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų rugsėjis Lietuvoje – šilčiausias per visą istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad šių metų rugsėjis antrus metus iš eilės tapo šilčiausiu rugsėju per visą instrumentinių stebėjimų istoriją Lietuvoje.
Atostogos Palangoje
Atostogos Palangoje / Patricija Adamovič / BNS

Remiantis preliminariais duomenimis, rugsėjo mėnuo Lietuvoje buvo 4 laipsniais šiltesnis, trečdaliu sausesnis, o Saulės spindėjimo trukmė – trečdaliu didesnė lyginant su daugiamete norma (1991–2020 m. rugsėjo mėn. vidurkiu).

Vilniuje vidutinė mėnesio oro temperatūra siekė +17,4 °C (+4,8° anomalija), o Klaipėdoje +17,6 °C (+3,4° anomalija). Per praėjusį mėnesį Klaipėdoje buvo 28, o Vilniuje 29 dienos šiltesnės už daugiametę normą. Šilčiausios dienos pasitaikė rugsėjo 3–5 d. Vidutiniškai šalčiausios buvo rugsėjo 29–30 d.

Rugsėjo mėnuo Lietuvoje buvo gerokai sausesnis nei vidutiniškai (bendras šalies vidurkis siekia apie 64 % normos). Kritulių kiekio skirtumai tarp Lietuvos vietovių siekė iki 4–5 kartų. Mažiausiai palijo pietvakariniuose ir dalyje šiaurės rytinių rajonų, o daugiausiai – šiaurės vakariniame šalies pakraštyje ir apie Panevėžį.

Vilniuje ir Klaipėdoje išmatuotas kritulių kiekis buvo mažesnis nei vidutiniškai, o skirtumas siekė apie 2 kartus: uostamiestyje iškrito 52,7 mm (tai atitinka 67 % mėnesio normos), o sostinėje (Trakų Vokėje) – 21,3 mm (37 % normos). Vilniaus oro uoste palijo truputį daugiau 32,1 mm (arba 56 %).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas