Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 09

Specialistai: vėl šiek tiek suplonėjo ozono sluoksnis

Antradienį Kauno meteorologijos stotyje buvo užfiksuota neigiama anomalija, kai bendrasis ozono kiekis siekė 232 Dobsono vienetus (DU), o tai yra apie 23 % mažiau nei tos dienos standartinė klimato norma (SKN).
Pyplių piliakalnis
Asociatyvi nuotr. / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

Pasak LHMT Meteorologinių stebėjimų skyriaus vyresniosios specialistės Marilės Kosaitės, žiemos laikotarpiu stebimas bendrojo ozono kiekio sumažėjimas yra dėsningas ir įprastas šiam metų laikui, todėl ryškesni neigiami nuokrypiai gali būti fiksuojami net kelis kartus per sezoną. Lapkričio antrojoje pusėje informavome apie vieną tokį atvejį, kai ozonas buvo 20 % mažiau nei tos dienos daugiametis vidurkis, tačiau po poros dienų vėl atitiko daugiametį kiekį.

„Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, jog tokie pokyčiai vyksta ne tik Lietuvoje – ozono sluoksnio depresija stebima Skandijavijos pusiasalyje, Baltijos šalyse, taip pat apima Baltarusiją, Ukrainą ir dalį Lenkijos. Prognozuojama, kad šios sąlygos priartės prie normos kitą savaitę. Įdomu tai, kad panaši situacija fiksuota ir prieš metus - 2019 m. gruodžio 4 d. virš Lietuvos teritorijos ozono sluoksnis sumažėjo iki 205 DU (30 % žemiau SKN), o poveikio teritorija buvo labai panaši“, – sako M.Kosaitė.

Kaip teigia specialistė, dėl tokių nuokrypių jaudintis dėl poveikio žmogaus sveikatai nereikia, nes šiuo metu Žemę pasiekiantis ultavioletinių spindulių kiekis yra labai nedidelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas