Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 20 /18:16

Vilniui – grėsmingas įspėjimas: naktį prakiurs dangus

Į Lietuvą atslenka dar viena pavojinga audra. Įspėjama, kad naktį Vilniuje prakiurs dangus, gali iškristi itin didelis kritulių kiekis.
Audros padariniai Vilniuje
Audros padariniai Vilniuje / 15min skaitytojo Arnoldo nuotr.

Vilniaus savivaldybės įmonė Grinda“ praneša, kad liūtis, šįryt paskandinusi Varšuvą, greitkeliu S8 juda Vilniaus link.

„Šiemet didesnės liūtys jau kelis kartus aplenkė Vilnių ir išsitaškė kitur – tačiau tikėtina, kad amžinai taip sektis negali. Jei kritulių kiekis Lietuvos sostinėje bus bent kiek panašus kaip Lenkijoje (120 mm per 24 h), tikėtina, kad trečiadienį Vilniuje lietus gerokai sutrikdys įprastą miesto gyvenimą.

Mūsų darbuotojai ruošiasi stichijos išbandymui; formuojami papildomi ekipažai, padėsiantys susitvarkyti su gausiais krituliais.

Jei reikia į vaistinę ar parduotuvę – rekomenduojame tuo pasirūpinti dar šįvakar.

Jei turite galimybę atidėti nekritiškai svarbias trečiadienio ryto keliones – taip ir padarykite.

Apie liūties sukeltus trukdymus eismui praneškite tel. 1355, el. paštu 1355@grinda.lt ar per programėlę „Tvarkau miestą“, – rašoma įmonės pranešime socialiniame tinkle „Facebook“.

Tuo tarpu meteorologo Gyčio Valaikos svetainė „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ kiek atsargiau žvelgia į liūties prognozes.

„120 mm pagrindiniuose orų modeliuose nemačiau, taip kad atsargiau su sparnuotom frazėm. Po to žurnalistai pasigaus. Vilniuje kol kas daugelyje skaičiavimų nurodoma iki 20-30 mm per ~parą. Tai stichinio lygio nėra. Nors ir... skaičiavimai tarp modelių ganėtinai nevienodi, kas išduoda, jog situacija sunkiau prognozuojama“, – rašoma komentaruose prie „Grindos“ įrašo.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ priduria, kad Lenkijos meteorologai iš anksto visai tiksliai buvo suskaičiavę, jog liūtis skandins Varšuvą. „Pas mus tokių skaičių dabar nematyti, bet smarkesniam lietui (intensyvumas >15 mm / 12 val.) galima nusiteikti“, – teigiama komentare.

Ramina ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT), antradienio vakarą išplatinusi oficialų pranešimą.

„Norime informuoti, kad socialinėje erdvėje pasklidusi informacija apie prognozuojamus 120 mm kritulius yra klaidinga. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai trečiadienį neprognozuoja tokio kritulių kiekio nei Vilniuje, nei kitur Lietuvoje.

Remiantis dabartiniais orų modelių skaičiavimais, tikėtina, kad trečiadienį daugelyje šalies rajonų iškris nuo 15 iki 49 mm kritulių, o vietomis, labiausiai tikėtina šiaurinėje šalies dalyje, gali iškristi 50–80 mm kritulių“, – rašoma pranešime.

Vis dėlto LHMT prognozė trečiadienio nakčiai ir dienai nėra džiuginanti.

Trečiadienio naktį vietomis, daugiausia pietiniuose rajonuose, trumpi lietūs su perkūnija. Kai kur numatomas smarkus lietus (15–49 mm). Vėjas rytinių krypčių, 3–8 m/s. Temperatūra 14–19 laipsnių šilumos.

Trečiadienio dieną smarkus lietus (15–49 mm) su perkūnija prognozuojamas daugelyje šalies rajonų, vietomis, didžiausia tikimybė šiaurinėje šalies pusėje, lis labai smarkiai (50–80 mm). Kai kur kruša. Vėjas pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s, vietomis gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra 23–28 laipsniai šilumos.

Toliau sinoptikai paaiškina, kad žodžiai „vietomis“ arba „kai kur“ reiškia, jog krituliai (ar atmosferos reiškiniai) apims mažiau kaip trečdalį šalies teritorijos. „Daugelyje rajonų“, „daug kur“ – krituliai (ar atmosferos reiškiniai) apims ne mažiau kaip trečdalį šalies teritorijos.

Tvino Utenos gatvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?