Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 03 07

Žiema dalyje Lietuvos pozicijų užleisti kol kas neketina – sniegas tirps lėtai

Pirmadienį Vilniuje ramiai lijo, o dalis Lietuvos gyventojai prisiminė tikrų tikriausią žiemą – Šiauliuose, Panevėžyje, Šilutėje, Tauragėje snigo, pustė, buvo slidu, o norint išvažiuoti iš kiemo kai kur teko gerokai paplušėti su kastuvu. Artimiausiomis dienomis sniego bus mažiau, tačiau jau iškritęs tirps lėtai, nes termometrų stulpeliai aukštyn nekils.
Žiema sugrįžo į šiaurinę Lietuvą
Žiema sugrįžo į šiaurinę Lietuvą / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Mėgstame sakyti, kad Lietuva yra maža. Tačiau net ir joje orai gali skirtis kardinaliai. Štai pirmadienį Vilniuje lijo, termometrai rodė kelis laipsnius šilumos. Tik pavakarę Vilniaus miesto ir rajono gyventojai pastebėjo keistą reiškinį – lietaus lašai šalo ant medžių šakų, tačiau plikledis ant gatvių ir šaligatvių nesusidarė.

15min skaitytojos nuotr./Pirmadienio popietę Vilniuje lietus šalo ant šakų
15min skaitytojos nuotr./Pirmadienio popietę Vilniuje lietus šalo ant šakų

O štai panevėžiečiai tuo metu skaičiavo nuostolius. Panevėžyje gausus sniegas ir plikledį suformavęs šaltis gana netikėtai užklupo vairuotojus, visame mieste pasipylė techninės avarijos: automobiliai trankėsi vieni į kitus, lipo ant bortų, lankstė šviesoforus.

Sniegas pirmadienio popietę dengė ir Telšių, Šiaulių, Joniškio, Pakruojo, Tauragės ir kitus rajonus. Vakare vaizdai iš Šilutės tikrai priminė gūdžią žiemą. „Prisnigo gal 6 centimetrus. Snigo nuo 18 val., bet iš pradžių bėrė nesmarkiai, o dabar jau visiška žiema“, – apie 21 val. skundėsi šilutiškis Petras, kuriam teko gerokai padirbėti, kol nusikasė sniegą nuo automobilio.

Tad skirtumas tarp orų pietrytinėje ir šiaurinėje bei vakarų Lietuvoje – akivaizdus. Išliks jis ir artimiausiu metu. Kaip 15min sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikė Alva Nagelytė, artimiausią parą kritulių visoje Lietuvoje jau bus mažiau, bet šiaurės rytuose dar antradienį jų galima tikėtis.

„Šaltis prasiskverbė iš šiaurės. Užėmė ne visą Lietuvą, įsitvirtino šiauriniuose rajonuose, o toliau susidūrė su šiluma, kuri keliavo į Baltarusiją, Lietuvos pietryčius. Susitelkė taip – vienoje pusėje šaltas oras, kitoje – šiltesnis. Todėl susidarė tokie dideli skirtumai, skirtingos oro masės susidūrė, varžėsi jos“, – apie itin skirtingus pirmadienio orus nulėmusias priežastis pasakojo A.Nagelytė.

Tas varžymasis bus ir toliau, teigė sinoptikė. Trečiadienį pietrytiniuose rajonuose temperatūra bus aukštesnė – iki 6-9 laipsnių šilumos. Šiaurės, šiaurės vakarų Lietuvoje, kuri padengta sniegu, tiek antradienį, tiek trečiadienį temperatūra tebus apie 1-2 laipsnius šilumos. „Sniegas tirps dienos metu labai lėtai. Bet gal ir gerai – sniego prikrovė nemažai, jeigu viską labai staigiai nutirpintų, tai galėtų sukelti didelį potvynį“, – sakė A.Nagelytė.

Intensyvios šilumos artimiausiu metu sinoptikai nenumato – pavasaris neskuba į Lietuvą. „Įprastai tokia tikra pavasario pradžia yra apie kovo 20 dieną, po kovo 20-osios, apie lygiadienį. Tada vidutinė paros temperatūra jau aukštesnė. Kartais šiluma anksčiau atkeliauja, bet dažniausiai dar nebūna pastovi ir ilgai trunkanti. Tad šaltesnio oro įsiveržimai yra būdingi“, – teigė A.Nagelytė.

Atrodo, pavasario dar teks palaukti. Ypač jeigu pažiūrėsite į meteo.lt pateiktą žemėlapį, kiek kurioje Lietuvos vietoje yra prisnigta. Štai apie Šilutę to sniego – net apie 13 centimetrų.

meteo.lt nuotr./Sniego storis Lietuvoje kovo 7 dieną
meteo.lt nuotr./Sniego storis Lietuvoje kovo 7 dieną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas