Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

12-metę išžaginęs Nyderlandų tinklininkas – olimpinėse žaidynėse: kaip tai nutiko?

Neabejotinai viena didžiausių šių metų olimpinių žaidynių kontroversijų tapo alžyrietė boksininkė, kuri dėmesio centre atsidūrė paskleidus gandą, neva ji gimė vyru. Bet tuo pačiu internautų, tarptautinės žiniasklaidos bei organizacijų dėmesys nukrypo ir į Nyderlandų tinklininką, prieš 10 metų nubaustą už vaiko išprievartavimą.
Stevenas van de Velde
Stevenas van de Velde / „Scanpix“ nuotr.

Tam tikra dalis internautų susirūpino, kad sportininkas buvo apkaltintas dėl mergaitės išprievartavimo, o žmonės kažkodėl piktinasi nepagrįstai apkaltinta alžyriete.

„Biologinė moteris sulaukia daugiau neapykantos nei atletas, kuris išprievartavo dvylikametę. Tai viską pasako“, – pastebėta viename įraše „Facebook“.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Buvo nuteistas už išžaginimą

Dar liepos pabaigoje žiniasklaida ir visuomenė atkreipė dėmesį į paplūdimio tinklininką Steveną van de Velde‘ą, kuris 2016 m. buvo nuteistas už 12-metės britų mergaitės išžaginimą.

„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde
„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde

S.van de Velde’ui buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, kai jis pripažino savo kaltę dėl mergaitės išžaginimo Milton Keinse (Anglija).

Kaip skelbia įvairūs žiniasklaidos šaltiniai, 2014 m. jis iš Nyderlandų nuvyko į Angliją susitikti su nepilnamete. Jie susipažino per „Facebook“ ir bendravo daug mėnesių. Tuo metu tinklininkui buvo 19-a.

Teismo metu buvo pateikti jų bendravimo įrodymai „Skype“, „Facebook“ ir „Snapchat“ platformose. Čia jie kasdien kalbėjosi kelis mėnesius. Sportininko ir nepilnametės komunikacija prasidėjo, kai mergaitė nusiuntė jam kvietimą draugauti. Iš pradžių jaunuolis galvojo, kad mergaitei yra 16 metų, tačiau, net sužinojęs tikrąjį jos amžių, nenutraukė ryšio.

Pasak „The New York Times“, jiems susitikus gyvai ir lytiškai santykiaujant paauglė skundėsi, kad jai skauda. Susitikimo metu pora taip pat gėrė alkoholinius gėrimus ir net miegojo ant kartoninės dėžės po viešbučio laiptais, kai negalėjo gauti kambario.

S.van de Velde’as buvo sučiuptas, kai mergaitei patarė pasinaudoti skubia kontracepcija. Apie tai sužinoję, Šeimos planavimo klinikos darbuotojai įspėjo mergaitės šeimą ir policiją.

Unsplash nuotr./Teismas
Unsplash nuotr./Teismas

Vėliau buvo išduotas Europos arešto orderis dėl kaltinimų vaikų seksualiniu išnaudojimu. 2016 m. sportininkas buvo perduotas Jungtinei Karalystei, kur teisme tinklininkas pripažino kaltę dėl vaiko išžaginimo. Kai olandas buvo nuteistas, paaiškėjo, kad po jo suėmimo nukentėjusioji jautėsi prislėgta kaltės jausmo ir save žalojo.

S.van de Velde’as 12 mėnesių praleido Didžiosios Britanijos kalėjime, o galiausiai buvo perkeltas į Nyderlandus, kur po mėnesio buvo paleistas į laisvę. Bausmė buvo sušvelninta, nes šios šalies įstatymai, susiję su lytiniais santykiais su nepilnamečiais, nėra tokie griežti kaip Anglijos. Pagal skirtą bausmę, sportininkas turėjo kalėti 4 metus.

Išėjęs į laisvę jis interviu olandų laikraščiui „Algemeen Dagblad“ teigė, kad nėra pedofilas: „Buvau pavadintas sekso monstru, pedofilu. Aš toks nesu – tikrai nesu.“

S.van de Velde‘o pavardė vis dar yra įtraukta į Jungtinės Karalystės seksualinių nusikaltėlių registrą.

Po metų laisvėje tinklininkas savo nusikaltimą žurnalistams aiškino tuo, kad buvo paauglys ir dar nesuvokė kai kurių dalykų.

„Padariau tokį pasirinkimą, kai nebuvau tam pasiruošęs. Buvau tarsi pasiklydęs, o dabar turiu daugiau gyvenimiškos patirties.

Visi nori būti mėgstami, visi nori būti gerbiami, o turint tokį įrašą sunku. Aš negaliu to pakeisti, todėl turiu prisiimti pasekmes. Tai didžiausia mano gyvenimo klaida“, – atviravo tinklininkas.

Nuo 2017 m. jis atstovauja savo šaliai tarptautinėse varžybose, 2022 m. vedė vokiečių paplūdimio tinklininkę ir susilaukė sūnaus.

Nustatė tam tikrus apribojimus

Kad sportininkas galėtų atstovauti savo šaliai Paryžiaus olimpiadoje, Nyderlandų olimpinis komitetas nusprendė, jog jis negalės apsistoti sportininkų kaimelyje su kitais dalyviais ir nebendraus su žiniasklaida.

Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės
Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės

Komitetas išplatintame pareiškime teigė, kad S.van de Velde‘as nusipelnė antro šanso, nes įrodė, kad pakeitė savo gyvenimą ir subrendo.

„Puikiai suprantame, kad atsinaujinusi informacija apie S.van de Velde’ą sukėlė daug emocijų, ir tai visiškai suprantame, nes tuometiniai įvykiai buvo labai rimti. Nuo to laiko daug kas įvyko. Stevenas atliko bausmę ir baigė intensyvią reabilitacijos programą su specialistais, įskaitant probacijos tarnybą. Ekspertai padarė išvadą, kad pakartotinio nusikalstamumo rizikos nėra.

Jis įrodė, kad yra pavyzdingas profesionalas ir žmogus, todėl nuo pat jo sugrįžimo nebuvo jokio pagrindo juo abejoti“, – teigė Nyderlandų tinklinio federacijos generalinis direktorius Michelis Everaertas.

29-erių tinklininkas jau kelerius metus dalyvauja tarptautinėse tinklinio varžybose.

Nyderlandų olimpinis komitetas nesuteikė galimybės pačiam S.van de Velde’ui pateikti komentaro žiniasklaidai, tačiau išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad sportininkas atitiko jų aukštus standartus ir buvo įtrauktas į komandą „po kruopštaus svarstymo“.

Liepos 31 d. Prancūzijoje, pristatytą prieš žaidynių rungtynes, S.van de Velde’ą minia pasitiko švilpimu.

TOK už tai neatsakingas?

Liepos pabaigoje Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) sulaukė raginimų ištirti, kaip nuteistam vaiko prievartautojui buvo leista varžytis 2024 m. olimpiadoje. Jų atsakyme teigiama, kad už sportininkų atranką į žaidynes yra atsakingi atskiri komitetai.

123RF.com nuotr./Nyderlandų vėliava
123RF.com nuotr./Nyderlandų vėliava

„Jie (Nyderlandų olimpinis komitetas – red. past.) išplatino pareiškimą, kuriame labai aiškiai nurodė, kad yra daug apsaugos priemonių, ypatingų papildomų apsaugos priemonių“, – sakė TOK atstovas spaudai Markas Adamsas.

Liepos 27 d. TOK pareiškė, kad jį tenkina Nyderlandų olimpinės rinktinės pateikti paaiškinimai dėl nuteistojo dalyvavimo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, ir patvirtino jo dalyvavimą.

„Aiškiai pareiškėme, kad ilgai kalbėjomės su Nyderlandų nacionaliniu olimpiniu komitetu. Nusikaltimas įvyko prieš 10 metų, įvyko rimta reabilitacija ir taikomos griežtos apsaugos priemonės“, – teigė M.Adamsas.

„Manome, kad komitetas paaiškino savo sprendimą. Patogus ir džiaugsmingas, apibūdinkite jį kaip norite, tačiau mums pateiktas pareiškimas yra teisingas ir mes toliau laikysimės esamos padėties“, – pabrėžė jis.

Kai kurie nacionalinių olimpinių žaidynių atstovai atkreipė dėmesį, kad panašiomis aplinkybėmis jie nepasirinktų sportininko dalyvauti žaidynėse.

Išprievartavimo aukas remiančios grupės išreiškė savo nepritarimą sprendimui leisti S.van de Velde‘ui varžytis, o Jungtinės Karalystės grupė „Survivors Trust“ tai pavadino „šokiruojančios tolerancijos vaikų seksualiniam išnaudojimui patvirtinimu“.

Rugpjūčio 4 d. tinklininkas su savo partneriu iškrito iš Paryžiaus olimpinių žaidynių pralaimėję Brazilijai.

15min verdiktas: tiesa. Paplūdimio tinklininkas, šiais metais atstovavęs Nyderlandų rinktinei Olimpinėse žaidynėse iš tiesų buvo nuteistas už dvylikametės išprievartavimą 2016 m. Jis buvo nuteistas kalėti 4 metus, tačiau JK kalėjime išbuvo vos vienerius ir buvo perkeltas į Nyderlandus, kur į laisvę išėjo po mėnesio. Po to jis ne kartą atstovavo Nyderlandams tarptautinėse varžybose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas