Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

14 Europos šalių, tarp jų ir Lietuva, kuria bendrą oro gynybos sistemą

Keturiolikos Europos šalių gynybos ministrai ketvirtadienį Briuselyje pasirašė deklaraciją, kad pradedama kurti bendra oro gynybos sistema. Projektu „Europos dangaus skydas“ siekiama geriau apsaugoti Europą nuo balistinių raketų, sparnuotųjų raketų ir bepiločių orlaivių. Programa vykdoma Ukrainoje vykstant masiniam raketiniam bombardavimui, rašo Vokietijos visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“.
Gynybos sistema „Patriot“
Gynybos sistema „Patriot“ / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį, spalio 13 d., Briuselyje Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht ir 14 jos kolegų pasirašė ketinimų deklaraciją dėl Europos dangaus skydo.

Bendrą ketinimų deklaraciją pasirašė Vokietija, Jungtinė Karalystė, Slovakija, Norvegija, Latvija, Vengrija, Bulgarija, Belgija, Čekija, Suomija, Lietuva, Nyderlandai, Rumunija ir Slovėnija. Estija taip pat ketina prisijungti prie projekto.

Pasak Ch.Lambrecht, projekto tikslas – „užpildyti oro gynybos spragas“. Rusijos karo prieš Ukrainą fone ministrė pažymėjo, kad gyvename „grėsmingais laikais, kupinais iššūkių“.

Po pasirašymo ceremonijos Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas savo paskyroje „Facebook“ pranešė, kad „šios Vokietijos gynybos ministerijos pasiūlytos iniciatyvos tikslas yra vykdyti bendrus įsigijimus, paspartinti NATO Europos šalių antžeminės oro gynybos sistemų vystymą ir užtikrinti šių sistemų tarpusavio suderinamumą, taip pat garantuoti sistemų suderinamumą su NATO integruotąja oro ir priešraketinės gynybos sistema“.

Anot ministro, esminis iniciatyvos elementas – Vokietijos gynybos ministerijos vykdoma oro gynybos plėtros programa, apimanti visų klasių (labai trumpo, trumpo, vidutinio, ilgo nuotolio bei priešraketinių ir kovai su bepiločiais orlaiviais skirtų) oro gynybos sistemų įsigijimą trumpoje bei vidutinėje perspektyvoje.

„Prisijungimas prie šios iniciatyvos suteiks galimybę Lietuvos kariuomenei planuoti bendrus įsigijimus su Vokietijos kariuomene. Iš siūlomų oro gynybos sistemų paketo Lietuvos kariuomenei aktualiausias labai trumpo nuotolio / kovos su bepiločiais orlaiviais sistemų paketas“, – rašė A.Anušauskas.

„Deutsche Welle“ rašo, kad Vokietijos inicijuotame projekte planuojama sujungti įvairias oro gynybos sistemas, skirtas balistinėms raketoms, sparnuotosioms raketoms ir koviniams bepiločiams orlaiviams naikinti. Tarp šių sistemų yra ir vokiška „Iris-T“, vieną iš jų Vokietija ką tik pristatė Ukrainai. Pats Bundesveras šių sistemų dar neįdiegė.

„Dabar svarbu greitai gauti „Patriot“, „Iris-T“ ir dar pažangesnes priešlėktuvinės gynybos sistemas“, – sakė Ch.Lambrecht. Viena iš raketoms perimti skirtų sistemų galėtų būti JAV ir Izraelio „Arrow 3“ sistema.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas rugpjūčio pabaigoje Europos oro gynybos sistemos sukūrimą pavadino „nauda visos Europos saugumui“ ir pigesne bei veiksmingesne alternatyva, nes, pasak jo, kiekvienai sąjungininkei nereikės pirkti brangių ir pernelyg sudėtingų oro gynybos sistemų tik sau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas