Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

143 šalys pasmerkė Rusijos siekius aneksuoti Ukrainos teritorijas

Trečiadienį JT Generalinė Asamblėja (JTGA) didele balsų dauguma patvirtino rezoliuciją, kurioje nurodoma, kad Rusijos įvykdyta keturių Ukrainos teritorijų aneksija yra neteisėta ir negaliojanti.
Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja
Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja / 123RF.com nuotr.

Asamblėjos neeilinėje specialioje sesijoje Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield sakė, kad balsavimas „svarbus ne tik Ukrainos ir Europos ateičiai, bet ir patiems šios institucijos pagrindams“.

„Juk JT buvo sukurta remiantis idėja, kad niekada daugiau nebus leidžiama vienai šaliai jėga užimti kitos šalies teritorijos“, – pridūrė L.Thomas-Greenfield.

JAV diplomatė sakė, kad rezoliucijoje raginama siekti taikos ir deeskalacijos bei „aiškiai nurodoma, kad mes atmetame Rusijos bandymus aneksuoti teritorijas. Mes atmetame šį teritorinio vientisumo, nacionalinio suvereniteto, taikos ir saugumo pažeidimą“.

Ji pažymėjo, kad „šiandien Rusija įsiveržė į Ukrainą. Tačiau rytoj tai gali būti kita tauta, kurios teritorija pažeidžiama.“

„Taigi šiandien pasiųskime aiškią žinią: šios Jungtinės Tautos netoleruos bandymų neteisėtai aneksuoti. Mes niekada to nepripažinsime. Šios Jungtinės Tautos netoleruos kaimynų žemės užgrobimo jėga. Mes tam pasipriešinsime. Šios Jungtinės Tautos netoleruos JT Chartijos naikinimo. Mes ją ginsime“, – sakė ji asamblėjai.

„Mūsų žinia šiandien yra aiški ir skambi: nesvarbu, ar jūs, kaip tauta, esate didelis ar mažas, turtingas ar vargšas, senas ar naujas. Jei esate JT valstybė narė, jūsų sienos yra jūsų nuosavybė ir jas saugo tarptautinė teisė. Jų negali perbraižyti niekas kitas jėga“, – kalbėjo ji.

V.Zelenskis padėkojo rezoliuciją palaikiusioms šalims

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo visoms 143 šalims, pritarusioms rezoliucijai.

„Dėkojame 143 valstybėms, parėmusioms istorinę JTGA rezoliuciją „Ukrainos teritorinis vientisumas: JT Chartijos principų gynimas“. Pasaulis pasakė savo žodį – RF [Rusijos Federacijos] bandymas aneksuoti Ukrainą yra bevertis ir niekada nebus pripažintas laisvų tautų. Ukraina susigrąžins visas savo žemes“, – tviteryje rašė jis.

Prieš rezoliucijos priėmimą pasisakė tik Baltarusija, Šiaurės Korėja, Nikaragva, Sirija ir pati agresorė Rusija. Dar 35 šalys susilaikė. Tarp jų - Alžyras, Armėnija, Indija, Kazachstanas, Pakistanas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas