Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 24

Pirmuosius rusų smūgius sugėrę Ukrainos pasieniečiai siunčia žinią Lietuvai: tvirtinkite pasienį

Ukrainiečiai pripažįsta, kad minų laukai, prieštankiniai grioviai ir kitos iš anksto paruoštos priešą stabdančios priemonės pasienyje su Rusija ir Baltarusija invazijos pradžioje būtų padėję sulaikyti rusus ilgiau ir laimėti laiko. Ukrainos pasieniečiai pataria Lietuvai nekartoti klaidų ir būti pasiruošus – įrengti fortifikacijas bei apginkluoti pasieniečius. „Karinis sienos apsaugos formatas yra tinkamiausias. Remiantis mūsų patirtimi, tai tikrai yra geriausias būdas“, – 15min teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo pavaduotojas Volodymyras Nikiforenko.
Rusų susprogdintas daugiabutis Rytų Ukrainoje
Rusų susprogdintas daugiabutis Rytų Ukrainoje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

2022 metų vasario 24 dieną, Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, pasieniečiai buvo pirmieji, kurie susidūrė su priešo kariuomene.

„Likus trims dienoms iki karo, mes aiškiai supratome, kad tai įvyks. Likus pusmečiui iki karo prašėme ginklų ir apsaugos priemonių. Mes stebėjome vadinamuosius mokymus Baltarusijoje prieš jiems įsiveržiant.

Jie padarė pontoninį tiltą per upę, mūsiškiai stebėjo, kas vyksta. Žvalgybos pareigūnai kasdien teikė ataskaitas, o mes kasdien klausėmės tų ataskaitų. Taigi mums nekilo jokių abejonių“, – teigė V.Nikiforenko.

Nuo pirmos karo dienos pasieniečiai tapo ginkluotųjų pajėgų dalimi, aktyviai dalyvavo mūšiuose prie Kyjivo, Černihivo ir kitur.

Šiuo metu iš 60 tūkst. Ukrainos Valstybės sienos apsaugos tarnybos darbuotojų 34 tūkst. yra pavaldūs Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Pasieniečiai ne tik dirba prie Baltarusijos ir Rusijos sienų, prižiūri išlaisvintas teritorijas, bet ir dalyvauja mūšiuose Bachmute, Lymane ir kitur.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo pavaduotojas Volodymyras Nikiforenko
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo pavaduotojas Volodymyras Nikiforenko

„Stabdome diversantų grupes ir kenčiame nuo artilerijos apšaudymų“

Pareigūnai pasienio ruože su Rusija, kur nėra aktyvių kovos veiksmų, susiduria su artilerijos apšaudymais ir sabotažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai