Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

19 lemtingų prarastų minučių: kaip JAV saugumo tarnybos nesugebėjo laiku sučiupti D.Trumpo užpuoliko

Pasikėsinimą į buvusį prezidentą surengęs Thomas Matthew Crooksas, pasirodo, du kartus lankėsi mitingo vietoje, jo mobiliajame telefone rasta Donaldo Trumpo ir prezidento Joe Bideno nuotraukų, o būsimo žudiko interneto paieškos istorijoje buvo Demokratų nacionalinio suvažiavimo ir būsimų D.Trumpo renginių datos, žiniasklaidos grupei CNN atskleidė trys Jungtinių Valstijų pareigūnai.
Pasikėsinimas į Donaldą Trumpą
Pasikėsinimas į Donaldą Trumpą / „AP“/„Scanpix“

Nors pasikėsinimą į D.Trumpą jau dabar lydi aibė įvairiausių teorijų, konspiracijų ir mitų, naujos detalės atskleidė daugiau informacijos apie tai, ką T.M.Crooksas veikė per dienas ir valandas iki lemtingojo smūgio.

Tačiau tyrėjams, akylai ieškantiems įtariamojo fizinių ir skaitmeninių pėdsakų, vis dar trūksta svarbiausios detalės – motyvo – galinčio paaiškinti, kodėl 20-metis su AR tipo ginklu užlipo ant stogo Butleryje, Pensilvanijos valstijoje.

Federalinio tyrimų biuro direktoriaus pavaduotojas Paulas Abbate'as spaudos konferencijos metu pareiškė, kad departamentas taip ir nerado politinės ar ideologinės informacijos apie įtariamąjį šaulį, galinčios suteikti pretekstą tokiam išpuoliui.

CNN skelbia, kad paaiškėjo, jog T.M.Crooksas internete ieškojo informacijos apie rimtą depresijos sutrikimą.

JAV Slaptosios tarnybos direktorė Kimberly Cheatle, Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Chrisas Wray ir direktoriaus pavaduotojas Paulas Abbate'as trečiadienį telefonu informavo Atstovų Rūmus ir Senatą apie tai, ką teisėsauga iki šiol sužinojo apie šaudymo išpuolį per D.Trumpo mitingą.

Įstatymų leidėjai skambučiuose CNN sakė, kad Slaptosios tarnybos ir FTB pareigūnai pateikė naujų detalių apie T.M.Crookso psichinę būklę ir veiksmus prieš tai, kai jis šeštadienį paleido kulką į D.Trumpą.

Du pašnekovai nurodė, kad įstatymų leidėjai taip pat sulaukė informacijos apie tai, jog šaulys du kartus lankėsi mitingo vietoje. Pažymima, kad mobilieji duomenis leido užfiksuoti, kad šaulys renginio vietoje praleido apie 70 minučių.

VIDEO: Akimirka, kai snaiperiai pastebi šaulį ir pradeda šaudyti į jį

Su tyrimu susipažinę šaltiniai CNN sakė, kad, be D.Trumpo ir J.Bideno nuotraukų, šaulio telefone taip pat buvo Kongreso lyderių, pavyzdžiui, Atstovų Rūmų pirmininko Mike'o Johnsono ir Atstovų Rūmų mažumos lyderio Hakeemo Jeffrieso, fotografijų.

Beveik visos nuotraukos atrodė atsisiųstos iš interneto ir prie jų nebuvo jokių grasinančių kalbų ar žinučių. Su tyrimu susipažinę šaltiniai CNN patvirtino, kad telefonas taip pat padėjo išsiaiškinti, jog dar šį pavasarį T.M.Crooksas internete ieškojo D.Trumpo mitingų datų ir vietų bei informacijos apie du politinius suvažiavimus.

Pasak Ch.Wray'aus, iki šiol FTB atliko daugiau kaip 200 apklausų, ir pažadėjo tyrime nepalikti „neapversto akmens“.

Kada ir kur pastebėtas šaulys

Jutos respublikonas senatorius Mike'as Lee socialiniame tinkle paskelbė, kad teisėsauga „šaulį kaip „įtartiną“ identifikavo likus net 19 minučių iki šaudynių“. Tačiau, nors ir bandė nustatyti jo vietą, nesugebėjo jo rasti, kol šis neužsiropštė ant stogo.

Pasak Butlerio miestelio vadovo Tomo Knights'o, policija sureagavo į skambutį apie „įtartiną vyriškį“ maždaug tuo pačiu metu, kai D.Trumpas šeštadienį atvyko į savo mitingą Pensilvanijoje.

VIDEO: Liudininkas matė, kaip ginkluotas vyras lipo stogu prieš šaunant į D.Trumpą

Trečiadienį paskelbtame pareiškime T.Knightsas teigė, kad pagal pranešimą apie įtartiną vyriškį jis buvo netoli pastato, nuo kurio ir buvo šaudyta į buvusį prezidentą – maždaug už 150 metrų į šiaurę nuo mitingo scenos.

Slaptosios tarnybos agentai nukovė T.M.Crooksą tik po to, kai jis pradėjo šaudyti. Jam pavyko nužudyti renginyje su šeima dalyvavusį savanorį ugniagesį, sužeisti dar du asmenis ir pataikyti D.Trumpui į ausį.

Butlerio miestelio vadovas nurodė, kad pareigūnai iš pradžių nerado asmens, apie kurį buvo pranešta, netoli pastato. Jo teigimu, tada pareigūnas bandė pasiekti stogą, padedamas kolegos, kuris bandė jį pakelti. Ir tuomet pareigūnas, laikydamasis už atbrailos, pamatė ant stogo asmenį, kuris nukreipė į jį šautuvą, aiškino T.Knightsas.

„Pareigūnas buvo bejėgiškoje padėtyje ir jis niekaip negalėjo susidoroti su užpuoliku, laikydamasis už stogo krašto. Pareigūnas pasileido ir nukrito ant žemės“, – aiškino jis.

„AFP“/„Scanpix“/Pasikėsinimas į Donaldą Trumpą
„AFP“/„Scanpix“/Pasikėsinimas į Donaldą Trumpą

Butlerio miestelio policija „nedelsdama“ pranešė apie asmens buvimo vietą ir pasidalijo informacija, kad jis turi ginklą, tačiau „po kelių akimirkų asmuo pradėjo šaudyti“, teigiama pareiškime.

Raginimai atsistatydinti

CNN pranešė, kad po Saugumo tarnybos nesėkmės jos vadovė K.Cheatle sulaukė spaudimo dėl atsistatydinimo iš pareigų.

Tenesio senatorės Marshos Blackburn paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip senatoriai konfrontuoja su K.Cheatle dėl to, kodėl D.Trumpui buvo leista išeiti į sceną Butleryje, jeigu teisėsauga jau buvo informuota apie grėsmę.

„Nemanau, kad tai tinkamas forumas šiai diskusijai“, – atšovė ji.

Vėliau Slaptosios tarnybos direktorė pasisiūlė atsakyti į senatorių klausimus kitu metu ir išėjo.

Vajomingo senatorius Johnas Barrasso apkaltino tarnybos vadovę, kad ji „neturi nei gėdos, nei rūpesčio“, nes nepasivargino apsaugoti Jungtinių Valstijų prezidento: „Tai buvo pasikėsinimas nužudyti“.

„AP“/„Scanpix“/JAV Slaptosios tarnybos direktorė Kimberly Cheatle
„AP“/„Scanpix“/JAV Slaptosios tarnybos direktorė Kimberly Cheatle

Anksčiau trečiadienį respublikonas Mitchas McConnellis pasikėsinimą į D.Trumpo gyvybę pavadino „rimtu išpuoliu prieš Amerikos demokratiją“.

„Tauta nusipelno atsakymų ir atsakomybės, – sakoma Kentukio respublikono pareiškime. – Nauja vadovybė Slaptojoje tarnyboje būtų svarbus žingsnis šia kryptimi“.

Trečiadienį kalbėdama su įstatymų leidėjais per trumpą informacinį pokalbį K.Cheatle pripažino, kad jos vadovaujama agentūra padarė klaidų ir kad buvo nesėkmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai