Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

1987 m. buvo skelbiama apie vakcinų sukeltą AIDS protrūkį: kaip buvo iš tiesų?

Internautų dėmesį vėl patraukė vakcinos, bet šį kartą – skiepai ne nuo COVID-19, o nuo raupų. Platinama istorija, esą Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar 1987 m. Afrikos gyventojams suteikė 50 mln. vakcinų, kurios neva buvo užkrėstos AIDS virusu. Nors toks straipsnis egzistuoja, jame teigiama kas kita, bet ir tai nėra tiesa.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viena lietuvė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti 1987 m. išspausdintas straipsnis laikraštyje „The Times“. Jame kalbama apie vakcinas, neva sukėlusias AIDS viruso protrūkį Afrikoje.

„1987 m. gegužės 11 d. Times paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad afrikiečiai iš PSO gavo 50 milijonų vakcinų nuo raupų, užkrėstų AIDS.

Priminimas, kaip PSO mėgsta rūpinti sveikata.

„Tarp mūsų egzistuojančio blogio kiekis yra nesuvokiamas“, – rašė moteris.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Straipsnis – tikras

Šis straipsnis iš tiesų buvo publikuotas britų dienraštyje „The Times“ 1987 m. gegužės 11 d. Jame pasakojama, kad PSO tyrė, ar vakcina „prikėlė“ miegantį žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV). Tačiau jame neužsimenama, kad AIDS buvo užkrėstos pačios vakcinos, kaip aiškina internautė.

Teiginys, jog raupų vakcinos buvo sąmoningai arba netyčia užkrėstos ŽIV, yra visiškai neteisingas. Vis tik kai kurie tyrimai rodo, kad ŽIV plitimą Afrikoje galėjo lemti pakartotinis užkrėstų adatų panaudojimas.

Kaip įrodymą jie pateikė faktą, kad centrinės Afrikos sritys, kuriose ŽIV infekcija išplito labiausiai, sutampa su tomis, kuriose vykdomos intensyviausios vakcinacijos programos.

hivireland.ie/„The Times“ straipsnio nuotrauka
hivireland.ie/„The Times“ straipsnio nuotrauka

Jame taip pat cituojamas neįvardytas PSO patarėjas, kuris neva dienraščiui atskleidė šią problemą.

„Aš maniau, kad tai buvo tik atsitiktinumas, iki mes neištyrėme naujausių atradimų dėl reakcijų, kurias galimai sukėlė Vaccinia. Dabar tikiu, kad raupų vakcinos teorija yra AIDS sprogimo paaiškinimas“, – straipsnyje cituojamas PSO patarėjas.

Straipsnyje taip pat atkreipiamas dėmesys į atvejį, kuomet vienas amerikiečių karys susirgo AIDS netrukus po to, kai buvo paskiepytas nuo raupų. Taip pat pažymima, kad adatos, kurios buvo naudojamos skiepijimo nuo raupų metu, galėjo būti naudojamos pakartotinai ir neteisingai sterilizuojamos, dėl ko galėjo plisti ŽIV.

Tačiau įrodymo, jog šie kaltinimai yra teisingi, visgi trūksta.

Greitai sulaukė kritikos

AIDS epidemijos istorikas daktaras George‘as Seversas faktų tikrinimo tinklalapiui „Full Fact“ teigė, jog 1987 m., kai ši versija buvo iškelta pirmą kartą, ji galimai įgavo tam tikrą kultūrinę reikšmę, tačiau teorijos plitimą apribojo greita mokslo bendruomenės reakcija.

Akvilės Norkutės nuotr./Sergančiųjų ŽIV bendruomenė
Akvilės Norkutės nuotr./Sergančiųjų ŽIV bendruomenė

„Jau kitą dieną tokie žmonės, kaip PSO (atstovai – red. past.) ir labai aukšto lygio tarptautiniai mokslininkai, paskelbė, kad ši teorija visiškai neatitinka tikrovės“, – teigė jis.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo paskelbtas „The Times“ straipsnis, leidinys „New Scientist“ pranešė, jog PSO paneigė, kad kuris nors iš jos patarėjų padarė tokį pareiškimą.

Straipsnyje cituojamas tuometis PSO specialiosios AIDS programos direktorius Jonathanas Mannas, kuris pažymėjo, kad raupų vakcina buvo platinama daugelyje pasaulio regionų per pastaruosius du šimtmečius ir niekada nebuvo siejama su kitų ligų protrūkiais.

Jis taip pat paneigė, jog AIDS protrūkiai kilo tose teritorijose, kuriose pastaruoju metu buvo vykdoma vakcinacija nuo raupų.

„Azijoje, kur 1967-1972 m. nuo raupų buvo paskiepyta šimtai milijonų žmonių, AIDS vis dar pasitaiko retai. Priešingai, JAV išgyvena didelę AIDS epidemiją, tačiau raupai ten buvo išnaikinti prieš daugelį metų“, – teigė daktaras.

„New Scientist“ straipsnyje taip pat užsimenama ir apie JAV karį, kuris susirgo AIDS netrukus po skiepijimo nuo raupų.

„Gerai žinoma, kad kartais dėl imuninės sistemos sutrikimų žmogaus imunodeficito virusu užsikrėtusiam žmogui gali išsivystyti AIDS“, – rašoma publikacijoje.

Tuo tarpu „Irish Independent“ pranešė, jog šis šiame atvejyje įžvelgiamas ryšys gali būti atsitiktinis, nes kitų panašių atvejų nenustatyta. Pasak jų, net jei AIDS šiam asmeniui sukėlė vakcina nuo raupų, toks įvykis būtų toks retas, kad negalėtų lemti AIDS epidemijos Afrikoje.

Tyrimai sąsajos nerodo

Naujesni tyrimai taip pat atmeta ryšį tarp vakcinos nuo raupų ir AIDS epidemijos.

2018 m. paskelbtame tyrime buvo siekiama nustatyti ŽIV užsikrėtusius Senegalo gyventojus, kurie buvo paskiepyti nuo raupų, siekiant ištirti šios vakcinos ir ŽIV progreso ryšį. Tyrimo išvadose teigiama, kad nebuvo nustatytas joks ryšys tarp raupų vakcinos randų, kurie atsiranda skiepo metu, ir beta-2-mokroglobulino (ŽIV progresavimo indikatoriaus) lygio. Tai reiškia, jog joks ryšys tarp ankstesnio skiepijimo nuo raupų ir ŽIV ligos progresavimo nepatvirtintas.

„The New York Times“/Finbarr O'Reilly nuotr./Skiepai nuo koronaviruso
„The New York Times“/Finbarr O'Reilly nuotr./Skiepai nuo koronaviruso

Kai kurie tyrimai parodė, jog skiepai nuo raupų galėjo turėti netyčinį apsauginį poveikį nuo ŽIV ir jo plitimo, tačiau šie duomenys taip pat nėra iki galo patvirtinti, o dar kiti tyrimai nenustatė jokio ryšio.

Ligos kilmė Afrikoje

Mokslininkai mano, kad ŽIV iš pradžių kilo iš viruso, kuris XX a. trečiajame dešimtmetyje buvo paplitęs tarp šimpanzių Vakarų Afrikoje ir iš pradžių perduotas žmonėms per kraują medžiojant. Per kelis dešimtmečius virusas išplito Afrikos žemyne ir kitose pasaulio dalyse.

Pasaulis apie ŽIV ir AIDS sužinojo tik aštuntojo dešimtmečio pradžioje, kai gydytojai pastebėjo retus plaučių uždegimo, vėžio ir kitus atvejus.

15min verdiktas: iš dalies melas. Dienraštis „The Times“ iš tiesų publikavo naujieną, kurioje teigiama, jog skiepai nuo raupų paskatino ŽIV plitimą ir sukėlė AIDS epidemiją Afrikoje. Tačiau šiame straipsnyje neužsimenama apie PSO į Afrikos žemyną siųstas užkrėstas vakcinas. Visgi net ir „The Times“ paskelbta informacija nėra teisinga. PSO paneigė, jog koks nors jos patarėjas teigė apie ryšį tarp vakcinų ir viruso. Tuo tarpu nauji tyrimai nerodo jokio ryšio tarp jų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas