Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2020-ųjų Nobelio sezonas prasideda medicinos premijos paskyrimu

Prasidedant 2020-ųjų Nobelio premijų sezonui pirmadienį bus pagerbti laimėjimai sveikatos apsaugos srityje, kuri tapo itin aktuali pasauliui grumiantis su didžiausia per šimtmetį pandemija.
Medicinos Nobelio premijos laureatų paskelbimas
Medicinos Nobelio premijos laureatų paskelbimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto nesitikima, kad šiemetinė Nobelio medicinos premija atitektų už darbus, tiesiogiai susijusius su naujuoju koronavirusu.

Medicinos premijos laureatas ar laureatai turi būti paskelbti 11 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku). Antradienį bus paskelbti Nobelio fizikos premijos, o trečiadienį – Nobelio chemijos premijos laureatai.

Daugiausiai dėmesio sulaukiančių literatūros ir taikos premijų laureatai paaiškės ketvirtadienį ir penktadienį, o sezoną kitą pirmadienį užbaigs ekonomikos premijos laureato paskelbimas.

Šiemet koronaviruso pandemija atkreipė pasaulio dėmesį į mokslo tyrimus.

„Ši pandemija yra didelė krizė žmonijai, bet ji iliustruoja, koks svarbus yra mokslas“, – sakė Nobelio fondo direktorius Larsas Heikenstenas.

Tiesiogiai už naujojo koronaviruso tyrimus šiemet niekas neturėtų būti pagerbtas, nes laureatai paprastai išrenkami po ne vienus metus trunkančių patikrinimų.

Premijas skiriančių komitetų „niekaip neveikia tai, kas tuo metu vyksta pasaulyje“, naujienų agentūrai AFP sakė Nobelio mokslo sričių premijas skiriančios Švedijos karališkosios mokslų akademijos buvęs nuolatinis sekretorius Erlingas Norrby.

„Premijai subręsti reikia laiko, sakyčiau, mažiausiai 10 metų, kol galima visiškai suprasti [kokio nors atradimo] poveikį“, – sakė E. Norrby, kuris pats yra virusologas.

Įvairių premijų komitetų darbą gaubia paslaptis, o nominuotųjų vardai neviešinami 50 metų, tad prieš laureatų paskelbimą visuomet intensyviai spėliojama, kas jie galėtų būti.

Nobelio premijų teikimo organizaciniais klausimais besirūpinantis Nobelio fondas liepą paskelbė, kad gruodį tradiciškai rengiamas Nobelio premijų banketas šiemet dėl COVID-19 pandemijos atšaukiamas ir kad premijų laureatų paskelbimo ir apdovanojimų teikimo ceremonijos bus rengiamos „naujais pavidalais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas