Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

286 mln. eurų per dieną: Rusijos karo išlaidos pasiekė naują rekordą

Trečius metus vykstantis karas prieš Ukrainą vis brangiau kainuoja Rusijos mokesčių mokėtojams.
Rusijos propagandininkai skelbia apie branduolinių ginklų išvežimą iš saugyklų
Rusijos propagandininkai skelbia apie branduolinių ginklų išvežimą iš saugyklų / Stopkadras

Pirmąjį 2024 m. pusmetį federalinis biudžetas gynybos reikmėms išleido rekordinę 5,3 trilijono rublių (52,3 mlrd. eurų) sumą, remdamasis Elektroninio biudžeto sistemos duomenimis apskaičiavo Vokietijos tarptautinio saugumo reikalų instituto tyrėjas Janis Kluge.

203 mlrd. rublių (2 mlrd. eurų) per savaitę

Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, Rusijos karinės išlaidos padidėjo 36 proc., arba 1,4 trilijono rublių. Vidutiniškai per savaitę kariuomenės išlaikymui ir ginklų pirkimui vyriausybė išleisdavo 203 mlrd. rublių (2 mlrd. eurų), 29 mlrd. rublių (286 mln. eurų) per dieną, arba 1,2 mlrd. rublių per valandą, rodo J.Kluge skaičiavimai, skelbia laikraštis „The Moscow Times“.

Dėl to per 6 mėnesius karinė mašina suvalgė beveik pusantro metinio nacionalinės ekonomikos rėmimo programos biudžeto (3,89 trilijono rublių), daugiau nei tris metinius visos šalies aukštojo mokslo sistemos biudžetus (1,546 trilijono rublių), 18 metinių nacionalinio projekto „Sveikatos apsauga“ biudžetų (290 milijardų rublių) ir daugiau nei 90 metinių tipiško neturtingo regiono – tokio, kaip, pavyzdžiui, Tuvos respublika – biudžetų (56 milijardai rublių).

„Ypač smarkiai, – pabrėžia J.Kluge, – išaugo slaptos išlaidos, kurios daugiausia skiriamos ginklams frontui pirkti: per ketvirtį jos siekia apie 1 trilijoną rublių. Atvirojoje biudžeto dalyje valstybės gynybos užsakymo finansavimas, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 54 proc. ir 126 proc.

Išlaidos išmokoms kariuomenei, įskaitant masinį „savanorių“ ir sutartininkų įdarbinimą, kuriuo Kremlius kompensuoja fronto nuostolius, padidėjo 25 proc. palyginti su praėjusiais metais ir 175 proc. palyginti su 2022 m.

Kiek sumokėjo Iranui ir Š.Korėjai

„Smarkiai išaugo išlaidos tarptautiniam kariniam ir techniniam bendradarbiavimui, kuris gali apimti šaudmenų ir raketų iš Irano ir Šiaurės Korėjos įsigijimo finansavimą“, – sako ekspertas. Jo skaičiavimais, pirmąjį ketvirtį tai biudžetui kainavo beveik 120 mlrd. rublių, o antrąjį ketvirtį – daugiau kaip 150 mlrd. rublių.

Iš pradžių vyriausybė 2024 m. biudžete karinėms išlaidoms numatė 10,8 trilijono rublių, o jų dalis visose išlaidose – beveik 30 proc. – turėjo būti rekordinė nuo Sovietų Sąjungos laikų. Tačiau jei orientuosimės į biudžeto asignavimų sezoniškumą ir istorinius duomenis, tai iš tiesų karinės išlaidos gali viršyti šį lygį beveik trečdaliu, skaičiuoja J.Kluge: metų pabaigoje jos gali siekti 13,3 trln. rublių, arba 7-8 proc. BVP, o tai atitinka karinių diktatūrų Afrikoje lygį (8,2 proc. BVP Alžyre, 6,3 proc. BVP Pietų Sudane).

Kaip skelbia laikraštis „The Moscow Times“, kol kas Rusijos biudžetas nejaučia karinių išlaidų, kurios, palyginti su 2021 m., išaugo tris kartus, pasekmių. Keturis iš aštuonių šių metų mėnesių federalinis iždas buvo perteklinis (pajamos viršijo išlaidas), o iki rugpjūčio pabaigos sukauptas jo deficitas sudarė tik 331 mlrd. rublių – šeštadalį metinio plano.

Skaičiavo, kad naftos kaina sieks 70 JAV dolerių už barelį

Tačiau mažėjančios naftos kainos gali tapti problema biudžetui, nurodo „Rosbank“ analitikai: rugsėjį Rusijos „Urals“ barelio kaina pirmą kartą nuo metų pradžios nukrito žemiau 60 JAV dolerių už barelį, o palyginti su rugpjūčio pabaiga, ji sumažėjo 18 proc. Rusijos finansų ministerija parengė biudžetą remdamasi 70 JAV dolerių už barelį naftos kaina, tokią kainą valdžia įrašė į kitų metų prognozes. Dabartinis naftos lygis „tikrai nėra patogus federaliniam biudžetui“, ypač atsižvelgiant į „išlaidas specialiajai karinei operacijai“, nurodo „Rosbank“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas