Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 svarbiausi dalykai apie naująją U.von der Leyen Komisiją: V.Putinui tai nepatiks

Įspėjimas Vladimirui Putinui. Įtakingi postai moterims. Išgirstos maldos dėl ne visai taupių pietinių Europos šalių, kurios turės didesnę įtaką bloko ekonominei politikai nei iki šiol.
Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius / dpa/Scanpix/Postimees/15min

Tai tik keletas pagrindinių Ursulos von der Leyen naujosios Europos Komisijos komandos akcentų, į kuriuos atkreipė dėmesį Briuselio leidinys „Politico“.

Vokietijos politikė sugebėjo pateikti beveik lyčių pusiausvyros principu sudarytą aukščiausių pareigūnų komandą, nors ES šalys iš pradžių į 26 postus buvo pateikusios tik kelias moteris. Tačiau galiausiai 40 proc. eurokomisarų portfelių atiteko moterims.

1. Tai bloga žinia Vladimirui Putinui

dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Jei Maskvai reikėjo priminimo, kad Briuselis vis dar gina Kyjivą, šiandien ji jį gavo.

Ursula von der Leyen aktyviai pasisakė už paramą Ukrainai jos kare su Rusija, ir tai atsispindi jos dėlionėje antrai kadencijai. Du kandidatai iš Baltijos šalių gavo pagrindinius portfelius, susijusius su santykiais su Rusija. Be to, kad estė Kaja Kallas bus ES užsienio politikos vadovė, lietuvis Andrius Kubilius bus atsakingas už naujai sukurtą gynybos portfelį, pastebi „Politico“.

Postimees / Scanpix nuotr./Henna Virkkunen
Postimees / Scanpix nuotr./Henna Virkkunen

A.Kubilius bus pavaldus Suomijos komisarei Hennai Virkkunen, vykdomajai viceprezidentei, atsakingai už technologijas, suverenitetą, saugumą ir demokratiją. Helsinkis yra vienas griežčiausių Rusijos kritikų Europoje.

Ateinantys penkeri metai bus svarbiausi rengiantis bloko plėtrai, kad į jį būtų priimta Ukraina, Moldova ir Vakarų Balkanų šalys. Todėl plėtros portfelis padalytas į dvi dalis, kad vienas Komisijos narys galėtų daugiausia dėmesio skirti plėtrai, o kitas – Europos interesams Viduržemio jūros regione, t. y. ekonomikos plėtrai ir migracijos kontrolei. Slovėnijos komisarė Marta Kos bus atsakinga už plėtrą.

2. U.von der Leyen išlaiko pinigų (ir viso kito) kontrolę

AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas

Viena iš blogiausiai saugomų Briuselio paslapčių – tai, kad pagrindinis biudžeto portfelis atitenka lenkui Piotrui Serafinui. Blokas ruošiasi esminei kovai dėl kito septynerių metų išlaidų plano, kurioje kiekviena šalis nori, kad būtų atspindėti jos pačios prioritetai.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas turėjo gerą derybinę galią žaidime dėl portfelio, nes atstovauja didžiausiai šaliai, vadovaujamai Europos liaudies partijos politinės šeimos, ir būtent jis padėjo vU.on der Leyen iškovoti antrąją kadenciją. P.Serafinas bus tiesiogiai pavaldus U.von der Leyen, o ne vienam iš vykdomųjų pirmininko pavaduotojų, todėl ji galės tiesiogiai kontroliuoti biudžetą – tuo atveju, jei kiltų abejonių, kas iš tikrųjų vadovauja šiai Europos Komisijai, šmaikštauja „Politico“.

3. U.von der Leyen skelbia save nugalėtoja lyčių pusiausvyros klausimu

dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen
dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen

Mėnesį trukusi U.von der Leyen kova dėl lyčių pusiausvyros Europos Komisijoje nepadėjo pasiekti, kad jos komandoje būtų vienodas vyrų ir moterų skaičius, nors ji spaudė šalis siųsti po vieną kandidatą vyrą ir moterį iš kiekvienos šalies. Kai kurių net buvo paprašyta pakeisti kandidatus pasibaigus rugpjūčio mėnesio terminui. Dabar Europos Komisijoje dirbs 11 moterų (įskaitant U.von der Leyen).

Norėdama pakeisti padėtį, U.von der Leyen ieškojo kitokios pusiausvyros savo vyriausioje komandoje – vykdomųjų viceprezidentų pareigose. Šį sluoksnį sudaro keturios moterys ir du vyrai, ir tai leido U.von der Leyen paploti sau per petį, tačiau tai dar ne pabaiga. Europos Parlamentas dar turi surengti klausymus ir patvirtinti būsimus Komisijos narius.

4. Pietų šalys užims svarbiausias ekonomines pozicijas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Luis Albuquerque
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Luis Albuquerque

Pietų šalys gerai pasirodė U.von der Leyen atrankoje ir gavo keletą labai pageidaujamų ekonomikos portfelių. Italija bus atsakinga už didžiulę ES sanglaudos fondo piniginę, Portugalija bus atsakinga už finansines paslaugas (labai svarbus darbas, nes siekiama reformuoti ES kapitalo rinkas), o ispanė Teresa Ribera prižiūrės galingas ES konkurencijos užtikrinimo priemones.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Teresa Ribera
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Teresa Ribera

Prancūzija dažnai būna tiltas tarp pietinių ir šiaurinių bloko frakcijų ir bus atsakinga už pramonės politiką ir „gerovę“. Tai reiškia, kad U.von der Leyen sieks, kad ES taptų konkurencingesnė pasaulinėje arenoje didinant investicijas ir taikant pažangesnį reguliavimą.

Pagal naująją struktūrą pietinėms valstybėms suteikiamas svarbus vaidmuo skatinant bloko konkurencingumą. Tačiau taupesnių šalių susirūpinimas nebuvo visiškai atmestas: Lenkijos atstovas Piotras Serafinas, kuris, kaip manoma, palankiai vertina taupesnes šiaurės šalis, yra atsakingas už pagrindinį biudžeto portfelį.

5. U.von der Leyen išlaiko G.Meloni šalia

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Raffaele Fitto
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Raffaele Fitto

Italijos kandidatas Raffaele Fitto gauna vykdomojo pirmininko pavaduotojo postą ir bus atsakingas už sanglaudą ir reformas. Tai padaryta nepaisant socialistų ir demokratų (S&D), liberaliosios partijos „Atnaujinkime Europą“, žaliųjų ir kairiųjų protestų, kurie pasisakė prieš idėją suteikti tokį svarbų vaidmenį Italijos brolių, griežtosios dešiniosios partijos, nariui.

„Atnaujinkime Europą“ frakcijos vadovė Valérie Hayer pavadino R.Fitto paskyrimą į Europos Parlamento pirmininko pareigas „nepriimtinu“, o socialistai pagrasino atšaukti paramą U.von der Leyen kolegijai, nors dar neaišku, ar po šių grasinimų bus imtasi veiksmų.

R.Fitto paskyrimas yra Giorgios Meloni laimėjimas. Ji niekaip nenukentėjo dėl savo sprendimo nepalaikyti U.von der Leyen perrinkimo. Buvęs G.Meloni kabineto Europos ministras R.Fitto laikomas nuosaikiu balsu premjerės stovykloje. Tiek sanglauda, tiek reformos yra svarbūs klausimai Italijai, nors pagrindiniai ekonominiai sunkiasvoriai portfeliai atiteko Prancūzijai ir Ispanijai.

Daugiau naujienų apie pristatytą Europos Komisiją skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?