Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Applebaum įvardijo vienintelį būdą užbaigti karą Ukrainoje

Amerikiečiai ir europiečiai vis dar tikisi „stebuklingo derybų sprendimo“ nepateisinamam Rusijos karui prieš Ukrainą, užuot sutelkę dėmesį į Kyjivo pergalę ir dėję tam būtinas pastangas, Vašingtone leidžiamo žurnalo „The Atlantic“ skiltyje rašo amerikiečių ir britų istorikė, žurnalistė, rašytoja ir Pulitzerio premijos laureatė Anne Applebaum.
Anne Applebaum ir Vladimiras Putinas
Anne Applebaum ir Vladimiras Putinas / ZumaPress/AFP/Scanpix

Tikroji problema yra V.Putinas

Vadinamosios įsivaizduojamos raudonosios linijos, lėtas ginklų tiekimas ir taisyklės, ką Ukraina gali pulti, o ko ne, nėra tikroji problema. Tikroji problema yra Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas, sako A.Applebaum.

Tačiau mažai tikėtina, kad V.Putinas pasitenkintų gabalėliu Ukrainos teritorijos, kad užbaigtų 10 metų trunkantį karą, jei Kyjivas gautų geležines saugumo garantijas ir narystę NATO.

„Iš tiesų nė vienas iš šių „taikos“ šalininkų, nepriklausomai nuo to, ar jie yra iš Quincy instituto, D.Trumpo kampanijos, Užsienio santykių tarybos, ar net iš JAV vyriausybės, negali paaiškinti, kaip jie įtikins Rusiją pritarti tokiam susitarimui“, – pastebi ekspertė.

Būtent rusus reikia įtikinti liautis kariauti. Būtent rusai nenori nutraukti karo, rašo A.Applebaum.

Karas baigsis tik tada, kai rusams baigsis ištekliai

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Anne Applebaum
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Anne Applebaum

Derybos šiame kare gali prasidėti tik tada, kai pasikeis Rusijos retorika, kai Kremliaus karo mašina sustos ir kai rusai atsisakys bandymų užgrobti dar vieną Ukrainos kaimą.

„Kitaip tariant, šis karas baigsis tik tada, kai rusams baigsis ištekliai – o jų ištekliai nėra begaliniai – arba kai jie pagaliau supras, kad Ukrainos sąjungininkai yra tikri, kad Ukraina nepasiduos ir kad Rusija negali laimėti“, – tvirtina A.Applebaum.

Be to, rusai turi pripažinti, kad Ukraina nėra Rusija.

„Tada bus galima nutraukti ugnį, aptarti naujas sienas, derėtis dėl kitų dalykų, pavyzdžiui, dėl daugiau nei 19 000 ukrainiečių vaikų, kuriuos rusai pagrobė ir deportavo, likimo, – sako istorikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas