Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 10 /14:31

A.Blinkenas siekia, kad „Hamas“ ir Izraelis pritartų planui dėl paliaubų Gazos Ruože

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį atvyko į Egiptą, kur pradės kelionę po Artimuosius Rytus, surengtą siekiant Izraelio ir „Hamas“ paliaubų.
JAV prezidento Bideno valstybinis vizitas Prancūzijoje. / Hannah McKay / REUTERS
JAV prezidento Bideno valstybinis vizitas Prancūzijoje. / Hannah McKay / REUTERS

Planuojama, kad A. Blinkenas Kaire už uždarų durų surengs derybas su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi, pagrindiniu JAV partneriu siekiant taikos regione, o vėliau pirmadienį Jeruzalėje kalbėsis su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

JAV vyriausiasis diplomatas į Artimųjų Rytų regioną nuo karą Gazos Ruože išprovokavusio spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį vyksta jau aštuntą kartą.

A.Blinkenas suplanavo vizitą siekdamas, kad abi pusės pritartų JAV prezidento Joe Bideno gegužės 31 dieną išdėstytam planui dėl paliaubų Gazos Ruože.

Tačiau dėl Izraelio politikos ir palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ tylos lieka neaišku, ar A.Blinkenui pavyks tai padaryti.

J.Bidenas planą išdėstė prieš lapkritį vyksiančius rinkimus, suintensyvinęs pastangas nutraukti daugybės civilių aukų pareikalaujantį karą. Dėl paramos Izraeliui J.Bideno populiarumas smuko.

Tačiau „Hamas“ vis dar nepateikė oficialaus atsakymo.

B.Gantzas atsistatydina

Nors J.Bidenas teigė, kad planą pasiūlė Izraelis, svarbaus centristo Benny Gantzo atsistatydinimas iš Benjamino Netanyahu karo kabineto gali pakenkti JAV vadovaujamoms diplomatinėms pastangoms.

Buvęs generolas B.Gantzas, kuris pagal populiarumą lenkia B.Netanyahu, apie atsistatydinimą pranešė sekmadienį, protestuodamas prieš tai, kad ministras pirmininkas nepriėmė sunkių sprendimų, būtinų „tikrai pergalei“, ir neparengė pokario strategijos dėl Gazos Ruožo.

B.Gantzas vadina save geresniu Jungtinių Valstijų partneriu už B.Netanyahu, nevengiantį politinių ginčų su Izraeliui ypač svarbia sąjungininke. Pastarosiomis savaitėmis J.Bidenas sustabdė ginklų siuntimą Izraeliui ir apkaltino B.Netanyahu, kad šis vilkina karą siekdamas išlikti valdžioje. Vėliau J.Bidenas šį savo pareiškimą sušvelnino.

B.Gantzas pasipriešino B.Netanyahu ir kovą savarankiškai apsilankė Vašingtone. Izraelyje B.Gantzas reguliariai susitikdavo su A.Blinkenu, nors šį kartą apie jo susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi nepranešama.

Sienos perėjos dilema

B.Gantzo pasitraukimas iš karo kabineto gali turėti trumpalaikį poveikį B.Netanyahu politikos kursui, nes neliks atsvaros premjero sąjungininkams kraštutiniams dešiniesiems. Šie bjaurisi bet kokiais kompromisais ir grasino pasitraukti, jei Izraelis pritars ugnies nutraukimo planui.

Šeštadienį Izraelis taip pat pademonstravo, kad turi daugiau priemonių įkaitams išvaduoti nei vien diplomatija.

Žydų valstybė surengė reidą Nuseirato pabėgėlių stovykloje, per kurį buvo išgelbėti keturi įkaitai ir, palestiniečių pareigūnų teigimu, žuvo 274 žmonės.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai užpuolė Izraelį. Per šį išpuolį, Izraelio duomenimis, buvo nužudyta 1 194 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per beveik aštuonis mėnesius trunkantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 37 124 žmonės.

JAV prezidentas Joe Bidenas išdėstė naują planą, pagal kurį Izraelio pajėgos pasitrauktų iš visų apgyvendintų Gazos Ruožo teritorijų, o „Hamas“ per pirmąsias šešias savaites paleistų nemažai įkaitų. Paliaubos būtų tęsiamos, kol derybininkai tarsis dėl ilgalaikės taikos.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį pareiškė, kad sunku pasakyti, kaip minėta įkaitų gelbėjimo operacija paveiks derybas dėl paliaubų.

„Jei „Hamas“ ateitų ir pritartų pateiktam susitarimui, tokių operacijų nebereikėtų, nes įkaitai būtų išlaisvinti taikiai, o ne pasitelkiant karinius veiksmus“, – televizijai „ABC News“ sakė J.Sullivanas.

Tikimasi, kad Egipte A. Blinkenas su A.F. al Sisi aptars, ką galima padaryti, kad būtų atvertas svarbiausias sienos perėjimo punktas į Gazos Ruožo pietuose esantį Rafachą.

Mėnesį trukęs uždarymas dar labiau padidino humanitarinę katastrofą Gazos Ruože, dėl kurios sparčiai kyla deficitinių prekių kainos ir didėja Jungtinių Tautų nuogąstavimai, kad blokuotoje teritorijoje gali kilti badas.

Izraelis užėmė perėją išstūmęs „Hamas“ ir dėl jos uždarymo apkaltino Egiptą.

Egiptas, pirmoji arabų valstybė, sudariusi taiką su Izraeliu, atsakė, kad vairuotojai nesijaučia saugūs važiuodami per iIzraeliečių kontrolės punktą.

A.Blinkenas į regioną atvyko iš Prancūzijos, kur kartu su J.Bidenu dalyvavo D dienos 80-ųjų metinių minėjime Normandijoje.

A.Blinkenas aplankys dar dvi svarbias arabų šalis partneres – Jordaniją ir Katarą, o trečiadienį vėl prisijungs prie J.Bideno Didžiojo septyneto (G-7) grupės aukščiausiojo lygio susitikime Italijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas