Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas atvyko į Kazachstaną, siekdamas užmegzti ryšius karo Ukrainoje šešėlyje

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pažadėjo JAV paramą Kazachstano nepriklausomybei per kelionę, kurios tikslas – didinti vaidmenį Vidurinėje Azijoje, kurią sukrėtė Rusijos invazija į Ukrainą.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas / „Reuters“/„Scanpix“

„Kaip gerai žinote, Jungtinės Valstijos tvirtai remia Kazachstano suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“, – sakė A.Blinkenas, susitikęs su kolega iš Kazachstano.

„Kartais mes tiesiog ištariame šiuos žodžius, bet iš tikrųjų jie neturi jokios reikšmės. Ir, žinoma, šiuo konkrečiu metu jie turi dar didesnį atgarsį nei įprastai“, – sakė A.Blinkenas, turėdamas omenyje prieš metus pradėtą Rusijos invaziją Ukrainoje.

A.Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos yra „pasiryžusios dar labiau sustiprinti“ santykius su Kazachstanu, kuris bendradarbiavo su Vašingtonu nuo pat nepriklausomybės atgavimo, žlugus Sovietų Sąjungai, nepaisant didžiulės Maskvos įtakos.

Vėliau vyriausiasis JAV diplomatas kalbėsis su šalies prezidentu Kassymu-Jomartu Tokayevu, o po to išskris į Uzbekistaną.

Astanoje jis taip pat susitiks su visų penkių buvusių sovietinių Vidurinės Azijos respublikų, kurioms taip pat priklauso Kirgizija, Tadžikistanas ir Turkmėnija, užsienio reikalų ministrais.

Ši kelionė yra svarbiausia JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūno kelionė į Vidurinę Aziją. Į šią kelionę jis leidosi praėjus kelioms dienoms po pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą, kuriai Vakarų šalys skyrė milijardinę paramą, metinių.

Vidurinės Azijos šalys turi senus saugumo ir ekonominius santykius su Rusija, tačiau, priešingai nei kita buvusi sovietinė respublika Baltarusija, jos nesusivienijo su Maskva dėl karo.

Praėjusią savaitę visos penkios Vidurinės Azijos šalys susilaikė arba nebalsavo dėl Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, kurioje reikalaujama, kad Maskvos pajėgos pasitrauktų iš Ukrainos.

Prezidento Vladimiro Putino karo pateisinimai, tarp kurių buvo ir apgailestavimas dėl elgesio su rusakalbiais Ukrainoje, sukėlė nerimą Vidurinės Azijos šalyse, kuriose gyvena nemažai etninių rusų.

Kazachstanas, turintis ilgiausią sausumos sieną su Rusija, priėmė nuo karinės tarnybos bėgančius rusus ir paragino diplomatiniu būdu išspręsti karą, laikantis tarptautinės teisės. K.-J.Tokayevas neseniai telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, nors praėjusiais metais jis taip pat lankėsi pas V.Putiną, kad dar kartą patvirtintų ryšius.

Kinija, kurią Jungtinės Valstijos laiko svarbiausia ilgalaike varžove, taip pat siekia didinti įtaką kaimyniniame regione. Prezidentas Xi Jinpingas pernai pasirinko Kazachstaną ir Uzbekistaną savo pirmajai užsienio kelionei po COVID-19 pandemijos.

Po vizitų Vidurinėje Azijoje A. Blinkenas vyks į Naująjį Delį, kur vyks Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų grupės susitikimas. Manoma, kad jis vengs Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, su kuriuo nuo karo pradžios kalbėjosi tik telefonu, nes Jungtinės Valstijos mano, kad Maskva nėra nuoširdžiai nusiteikusi siekti derybų sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas