Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 05 /19:25

A. Blinkenas atvyko į Turkiją ir taip pradėjo savo vizitą į Artimuosius Rytus

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį atvyko į Turkiją, taip pradėdamas savo ketvirtąją kelionę po Artimuosius Rytus nuo tada, kai prieš tris mėnesius prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas.
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS

Vyriausiasis amerikiečių diplomatas lankysis Izraelyje, palestiniečių savivaldos bazėje okupuotame Vakarų Krante ir penkiose arabų šalyse – Egipte, Jordanijoje, Katare, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pranešė Valstybės departamentas.

Planuojama, kad jis šeštadienį susitiks su turkų kolega Hakanu Fidanu (Chakanu Fidanu) ir prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu).

Vėliau tą pačią dieną jis išskris į Graikiją.

„Nesitikime, kad kiekvienas šios kelionės pokalbis bus lengvas. Akivaizdu, kad regionas susiduria su sudėtingomis problemomis ir laukia sunkūs sprendimai“, –  žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

„Tačiau sekretorius mano, kad Jungtinės Amerikos Valstijos privalo vadovauti diplomatinėms pastangoms sprendžiant šiuos iššūkius“, – sakė jis.

Ankstesnėse kelionėse A. Blinkenas bandė sustabdyti karo plitimą. Tačiau jis grįžta į regioną, kuriame Libanas, Irakas, Jemenas, Sirija ir Iranas nuolat apsikeičia ugnimi.

Antradienį per numanomą smūgį Libane žuvo aukšto rango „Hamas“ pareigūnas, o Irano remiami husių sukilėliai apšaudė laivus Raudonojoje jūroje, reikšdami solidarumą su palestiniečiais, kovojančiais Gazos Ruože.

Trečiadienį Irane įvyko vienas iš mirtiniausių išpuolių nuo 1979 metų islamo revoliucijos laikų: per du sprogimus žuvo mažiausiai 84 žmonės, susirinkę paminėti nužudyto Islamo revoliucinės gvardijos generolo atminimo.

Teheranas iš pradžių kaltino Izraelį ir Jungtines Valstijas, bet vėliau atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas