Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Blinkenas, didėjant įtampai su Kinija ir Rusija, ruošiasi vykti į Aziją

Po susitikimo su Kinijos vyriausiuoju diplomatu ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžio dėl Ukrainos JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kitą savaitę vyks į Vidurio ir Pietų Aziją, kur dalyvaus tarptautinėse derybose, kuriose jam teks susidurti su Kinijos ir Rusijos kolegomis.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybės departamentas vėlų ketvirtadienį pranešė, kad A.Blinkenas vyks į Kazachstaną ir Uzbekistaną, o po to – į Indiją, kur vyks 20-ies didžiausių pasaulio pramoninių ir besivystančių šalių, įskaitant Kiniją ir Rusiją, užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Šiai kelionei rengiamasi išaugus įtampai tarp Vašingtono ir Maskvos bei Vašingtono ir Kinijos dėl Rusijos karo Ukrainoje ir augančio Kinijos agresyvumo Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

JAV pareigūnai neskelbė, ar A.Blinkenas galėtų surengti asmenines derybas su Kinijos užsienio reikalų ministru Qin Gangu arba Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Naujajame Delyje. Tačiau jie visi kitą savaitę dalyvaus Indijos sostinėje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikime. Valstybės departamentas pranešė tik tiek, kad jokie susitikimai nenumatyti.

Pastarąjį kartą grupė susitiko 2022 metais Balyje, Indonezijoje, ir A.Blinkenas surengė išsamias derybas su tuometiniu Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi, po kurių lapkričio mėnesį įvyko JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo aukščiausiojo lygio susitikimas.

Praėjusį savaitgalį Miuncheno saugumo konferencijos Vokietijoje metu Wang Yi, kuris buvo paaukštintas pareigose, susitiko su A.Blinkenu – tai buvo pirmieji aukšto lygio pokalbiai po to, kai JAV numušė įtariamą Kinijos sekimo balioną, o valstybės sekretorius atidėjo ilgai lauktą kelionę į Pekiną.

A.Blinkeno ir Qin Gango, kuris anksčiau dirbo Kinijos ambasadoriumi JAV, derybos būtų pirmasis susitikimas, kai Qin Gangas eina dabartines pareigas.

Tikimasi, kad platesniame G-20 susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama aprūpinimo maistu ir energijos ištekliais klausimams, ypač besivystančioms šalims, kurios nukentėjo nuo karo Ukrainoje padarinių. Balyje kelios valstybės, kurios atvirai nepasmerkė Rusijos dėl karo, išreiškė didelį susirūpinimą dėl jo poveikio maisto ir degalų kainoms ir tiekimui.

Prieš išvykdamas į Naująjį Delį, A. Blinkenas lankysis Kazachstano sostinėje Astanoje, kur vyks derybos su šios šalies vadovais, taip pat vadinamosios C5+1 grupės, kuriai priklauso buvusios Sovietų Sąjungos respublikos Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikija, Turkmėnija, Uzbekija ir Jungtinės Valstijos, susitikimas.

Tame susitikime jis pabrėš JAV „įsipareigojimą Vidurio Azijos šalių nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, sakoma Valstybės departamento pareiškime.

Po to A.Blinkenas vyks į Taškentą derybų su uzbekų pareigūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas