Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Blinkenas: Iranas ir „Hezbollah“ gali pulti Izraelį per artimiausias 24 valandas

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį savo kolegoms iš Didžiojo septyneto šalių sakė, kad Irano ir „Hezbollah“ puolimas prieš Izraelį gali prasidėti jau pirmadienį, portalui „Axios“ teigė trys apie pokalbį informuoti šaltiniai.
Ismailas Haniyeh
Ismailas Haniyeh / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

A.Blinkenas sušaukė konferencinį pokalbį, kad suderintų veiksmus su artimais JAV sąjungininkais ir pabandytų paskutinę minutę daryti diplomatinį spaudimą Iranui ir „Hezbollah“, kad šie kuo labiau sušvelnintų savo atsakomąjį smūgį. Jis pabrėžė, kad jų smūgių poveikio apribojimas yra geriausia galimybė užkirsti kelią plataus masto karui.

Iranas ir jo sąjungininkė Libano grupuotė „Hezbollah“ pažadėjo atsakyti į „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane ir „Hezbollah“ karinio vado Fuado Shukro nužudymą Beirute.

Šaltinių teigimu, A.Blinkenas teigė, kad JAV mano, jog Iranas ir „Hezbollah“ imsis atsakomųjų veiksmų.

Tačiau skirtingai nuo balandžio 13 d. Irano atakos prieš Izraelį, per kurią Iranas į Izraelį paleido beveik 350 dronų ir raketų, o Izraelis, JAV ir jų sąjungininkės bendromis pastangomis daugumą jų perėmė, dabar yra neaišku, kokia bus atsakomųjų veiksmų forma.

A.Blinkenas tvirtino, kad JAV nežino tikslaus atakų laiko, tačiau pabrėžė, kad jos gali prasidėti jau per ateinančias 24-48 valandas – tai yra jau pirmadienį, sakė šaltiniai.

Valstybės sekretorius savo kolegoms sakė, kad JAV stengiasi nutraukti eskalacijos ciklą, stengdamosi kuo labiau apriboti Irano ir „Hezbollah“ išpuolius, o tada sulaikyti Izraelio atsaką.

A.Blinkenas paprašė kitų užsienio reikalų ministrų daryti diplomatinį spaudimą Iranui, „Hezbollah“ ir Izraeliui, kad šie išlaikytų kuo didesnį santūrumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas