Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:31 /11:30

A. Blinkenas Izraelyje: atėjo laikas nutraukti karą Gazos Ruože

Tel Avive viešintis JAV vyriausiasis diplomatas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį žurnalistams sakė, kad karas Gazos Ruože turėtų baigtis jau dabar, ir pridūrė, kad Izraelis, nepaisant daromos pažangos dėl sąlygų gabenti pagalbą į apgultą teritoriją, turi daryti daug daugiau.
Nathan Howard / AP
Nathan Howard / AP

„Nuo praėjusių metų spalio 7-osios Izraelis pasiekė daugumą savo strateginių tikslų Gazos (Ruože). Dabar atėjo laikas paversti šiuos laimėjimus ilgalaike strategine sėkme“, – sakė A. Blinkenas.

Valstybės sekretorius pridūrė, kad, kalbant apie pagalbą, jis pastebėjo „daromą pažangą, ir tai yra gerai, tačiau reikia daryti dar didesnę pažangą ir, svarbiausia, ją reikia išlaikyti“.

A. Blinkeno teigimu, Izraelis taip pat turėtų vengti didesnio eskalavimo atsakydamas į spalio 1 dieną Irano surengtą raketų ataką.

„Taip pat labai svarbu, kad Izraelis reaguotų nesukeldamas dar didesnės eskalacijos“, – sakė jis žurnalistams Izraelyje prieš išvykdamas į Saudo Arabiją – kitą jo kelionės po Artimuosius Rytus stotelę.

A. Blinkenas pareiškė, kad Izraelis turėtų pasinaudoti ir galimybe normalizuoti santykius su Saudo Arabija. Šį procesą sustabdė karas Gazos Ruože.

„Nepaisant visko, kas įvyko, šiame regione išlieka neįtikėtina galimybė judėti visiškai kita kryptimi“, – sakė jis ir pridūrė: „Saudo Arabija būtų pačiame to centre, o tai apima ir galimą santykių su Izraeliu normalizavimą.“

Izraelis pažadėjo atkeršyti savo aršiam priešui regione už spalio 1-ąją į žydų valstybę paleistą raketų salvę.

Tai jau 11-asis A. Blinkeno vizitas į regioną nuo karo Gazos Ruože pradžios ir pirmasis nuo rugsėjo pabaigos, kai Izraelio ir Libano grupuotės „Hezbollah“ kovotojų pasienio apsišaudymai peraugo į karą.

Ankstesnės JAV pastangos nutraukti karą Gazos Ruože ir suvaldyti jo padarinius regione žlugo, kaip ir prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) bei jo kolegos iš Prancūzijos Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) pastangos užtikrinti laikinas paliaubas Libane.

„Hezbollah“ paskelbė, kad trečiadienį paleido raketų į Izraelio kariuomenės žvalgybos bazę Tel Avivo priemiestyje.

A. Blinkenui ruošiantis baigti vizitą, šiame mieste aidėjo oro pavojaus sirenos. Virš viešbučio, kuriame buvo apsistojęs JAV valstybės sekretorius, danguje matėsi dūmai, matyt, nuo perimto sviedinio.

Izraelio kariuomenė prieš operacijas prieš „Hezbollah“ objektus Libane įspėjo kai kurių Tyro rajonų gyventojus palikti šias teritorijas. Šis įspėjimas paskatino naują gyventojų išvykimą iš kadaise gyvybingo miesto, įsikūrusio Viduržemio jūros pakrantėje.

Oficialioji Libano nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad trečiadienį keliose Tyro rajono dalyse buvo vykdomi „intensyvūs priešo smūgiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento