Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 13 /18:14

A.Blinkenas Kinijos diplomatui: prieš JAV veikiantys programišiai sulauks atsako

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį Kinijos vyriausiajam diplomatui Wang Yi pareiškė, kad prieš Jungtines Valstijas veikiantys programišiai bus patraukti atsakomybėn, sakė vienas amerikiečių pareigūnas.
Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas / „AP“/„Scanpix“

JAV pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, nurodė, kad Džakartoje vykusių derybų metu A. Blinkenas Wang Yi nurodė, kad bet kokie veiksmai, nukreipti prieš JAV vyriausybę, bendroves ir visuomenę sulauks atitinkamo atsako.

JAV ir ir Kinijos diplomatijos vadovai ketvirtadienį Džakartoje surengė antrą per du mėnesius susitikimą, siekdami suvaldyti įtampą, galinčią vėl įsiplieksti dėl Kinijos programišių veiklos.

Susitikimo neatsisakyta nepaisant prieš dvi dienas paskelbto JAV technologijų milžinės „Microsoft“ pranešimo, kad Kinijos programišiai buvo įsilaužę į elektroninio pašto paskyras, susijusias su Vakarų Europos ir JAV vyriausybinėmis agentūromis, įskaitant JAV valstybės departamentą.

JAV pareigūnas nurodė, kad A. Blinkenas paminėjo naujus atvejus, tačiau neapkaltino Kinijos esant tiesiogiai susijus su jais.

A. Blinkenas ir Wang Yi susitiko Pietryčių Azijos valstybių asociacijos derybų metu, praėjus kiek mažiau nei mėnesiui po reto JAV valstybės sekretoriaus vizito į Pekiną.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris derybas Džakartoje pavadino nuoširdžiomis ir konstruktyviomis. Jis pridūrė, kad tai – dalis pastangų atsakingai valdyti konkurenciją tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Pasak Kinijos užsienio reikalų ministerijos, Wang Yi atstovauja Kinijai Džakartoje, nes užsienio reikalų ministras Qin Gangas, kuris paprastai dalyvauja tokiuose susitikimuose, serga.

A. Blinkenas paprašė perduoti Qin Gangui geriausius linkėjimus, sakė kitas JAV pareigūnas.

Nepaisant naujos diplomatijos bangos, Vašingtonui nepavyko įtikinti Pekino atnaujinti dialogą su kinų kariuomene, kuris yra labai svarbus siekiant užkirsti kelią incidentų peraugimui į plataus masto konfrontaciją.

Susitikimo metu A. Blinkenas pabrėžė, kad tiek JAV, tiek Kinija yra atsakingos už tai, kad „bendravimo kanalai būtų atviri, taip pat ir tarp mūsų kariuomenių“, ketvirtadienį sakė vienas JAV pareigūnas.

„Manau, kad tai būtina padaryti nedelsiant. To dar nepasiekėme“, – nurodė jis.

Tuo tarpu Kinija pareikalavo, kad JAV atšauktų sankcijas jos gynybos ministrui Li Shangfu, kurios buvo įvestos dėl ginklų pirkimo iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas