Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A. Blinkenas Moldovoje išreikš paramą šalies vakarietiškoms ambicijoms

Moldovoje trečiadienį viešės Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), siekiantis parodyti tvirtą paramą šalies siekiui suartėti su Vakarais.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A. Blinkenas praleis dieną Moldovoje tuo metu, kai Rusija kaimyninėje Ukrainoje yra įgavusi pagreitį mūšio lauke.

Vizitas vyksta nerimaujant ir dėl Sakartvelo įstatymo dėl kovos su „užsienio įtaka“. Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus.

Rusijos kariai jau dešimtmečius dislokuoti Moldovos separatistiniame Padniestrės regione, kur šių metų pradžioje imta garsiau kalbėti, kad Maskva gali bandyti įvykdyti aneksiją.

Vyriausiasis JAV diplomatas Europai Jamesas O'Brienas (Džeimsas O'Brajenas) teigė, kad A. Blinkenas paskelbs apie didelį paramos paketą Moldovai.

Jis sakė, kad paketas iš dalies bus skirtas energetikai. Iki šiol Moldova beveik visas gamtines dujas importuodavo iš Rusijos, tačiau pastaruoju metu siekia diversifikuoti savo energijos šaltinius.

J. O'Brienas sakė, kad A. Blinkenas taip pat paskelbs apie demokratijos skatinimo ir kovos su dezinformacija priemones prieš vėliau šiais metais šalyje vyksiančius rinkimus, kuriuose proeuropietiška prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu) sieks dar vienos kadencijos.

J. O'Brienas pasveikino M. Sandu pasiekimus, tačiau teigė, kad nuo pat jos prezidentavimo pradžios ji buvo „Rusijos dezinformacijos ir agresyvių operacijų taikinys“.

„Akivaizdu, kad Moldovos žmonės turės galimybę apsispręsti. Norime, kad jie apsispręstų laisvoje ir sąžiningoje aplinkoje, kurioje būtų kuo mažiau kišimosi ar dezinformacijos“, – žurnalistams sakė J. O'Brienas.

Prieš savaitę Europos Sąjunga pasirašė saugumo ir gynybos paktą su Moldova, kuriuo taip pat siekiama padėti šaliai apsisaugoti nuo Rusijos keliamų grėsmių, įskaitant kibernetinio saugumo srityje.

Moldova grįžta į JAV darbotvarkę

Moldovos užsienio reikalų ministras Mihai Popsoi (Mihajus Popsojus) A. Blinkeno vizitą pavadino „tvirtu politinės ir finansinės paramos ženklu“ šaliai.

„Kai vieni daro viską, kad mums kiltų sunkumų, kiti mums padeda ir ištiesia draugiškos pagalbos ranką, kad įveiktume tuos sunkumus, kuriuos mums sukuria kiti, o už tai esame labai dėkingi“, – sakė jis, veikiausiai turėdamas omenyje Rusijos įtaką.

Vėliausią kartą A. Blinkenas šioje šalyje lankėsi praėjus kelioms savaitėms po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022-aisiais, kai kuriems ėmus prognozuoti, kad Maskva smogs ir Moldovai.

JAV pareigūnai teigia nebematantys neišvengiamos grėsmės iš Rusijos, kuri Padniestrėje yra dislokavusi apie 1,5 tūkst. karių, tačiau jie nenori rizikuoti.

Anksčiau šį mėnesį Rusija pradėjo Ukrainos šiaurės rytinio Charkivo regiono puolimą, siekdama padidinti savo pranašumą, kol JAV ginklai dar nepasiekė fronto linijos.

Andrei Curararu (Andrejus Kurerarus), saugumo ekspertas ir vienas iš Moldovoje įsikūrusio analitinio centro „WatchDog.md“ įkūrėjų, sakė, kad A. Blinkeno vizitas 2022-aisiais įvyko „ypatingos parengties“ ir netikrumo metu.

Jis teigė, kad antradienio vizitas galėtų padėti pagrindą oficialesniam dvišaliam saugumo susitarimui su Jungtinėmis Valstijomis, panašų į tą, kurį Moldova yra sudariusi su Prancūzija.

„Tokio lygio vizitas taip pat rodo, kad Moldovos Respublika grįžo į JAV darbotvarkę“, – sakė jis.

Vizite aptartini „ir galimi pavojai bei grėsmės nacionaliniam saugumui“, teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus