Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A. Blinkenas: paliaubos Gazos Ruože – geriausias būdas užtikrinti stabilumą regione

Kaire viešintis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį pareiškė, kad paliaubos Izraelio ir „Hamas“ kare Gazos Ruože būtų geriausias būdas sustabdyti smurto plitimą Artimuosiuose Rytuose.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Egipte. / Khaled Elfiqi / dpa/picture-alliance
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Egipte. / Khaled Elfiqi / dpa/picture-alliance

Tai dešimtoji A. Blinkeno kelionė į regioną nuo karo, kurį sukėlė spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, pradžios.

Jo vizito tikslas – išgelbėti įstrigusias Egipto, Kataro ir Jungtinių Valstijų tarpininkaujamas derybas dėl karo užbaigimo.

A. Blinkeno kelionės plane nenumatyta kitų sustojimų regione.

„Aptarėme, kaip svarbu, kad šis susitarimas būtų užbaigtas iki galo, ir to toliau sieksime su kolegomis katariečiais“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams bendroje spaudos konferencijoje kartu su Egipto užsienio reikalų ministru Badru Abdelatty (Badru Abdelačiu).

„Visi žinome, kad paliaubos yra geriausia galimybė išspręsti humanitarinę krizę Gazos Ruože ir pašalinti pavojų regiono stabilumui“, – pridūrė jis.

Po susitikimo su A. Blinkenu Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fataho Sisio) biuras pranešė, kad pareigūnai aptarė „būdus, kaip suintensyvinti bendras Egipto, JAV ir Kataro pastangas siekiant pažangos derybose dėl paliaubų ir apsikeitimo įkaitais bei kaliniais“.

A. F. al Sisi taip pat paragino „ryžtingai įsikišti, kad būtų pašalintos kliūtys, trukdančios didžiuliam pagalbos kiekiui patekti į Gazą“, ir „nutraukti Izraelio pažeidimus Vakarų Krante“.

Prasidėjus karui Gazos Ruože, Izraelio okupuotame Vakarų Krante smurtas išaugo, o pastarosiomis savaitėmis Izraelis rengė ten plataus masto reidus.

Sprogimai Libane

A. Blinkenas atvyko į Kairą netrukus po to, kai antradienį Libane beveik vienu metu sprogo šimtai „Hezbollah“ narių naudotų pranešimų gaviklių. Žuvo 12 žmonių ir daugiau kaip 2 750 buvo sužeisti.

A. Blinkenas paneigė pranešimus, kad Jungtinės Valstijos iš anksto žinojo apie šį išpuolį, dėl kurio „Hezbollah“ apkaltino Izraelį, pagrindinį JAV sąjungininką. Izraelis kol kas nekomentavo sprogimų.

„Kalbant apie Libaną, Jungtinės Valstijos nežinojo apie šiuos incidentus ir juose nedalyvavo, mes vis dar renkame informaciją ir faktus“, – sakė jis Kaire.

„Apskritai mes labai aiškiai pabrėžėme ir toliau aiškiai pabrėžiame, kad svarbu, jog visos šalys vengtų bet kokių veiksmų, galinčių dar labiau paaštrinti konfliktą“, – nurodė amerikiečių diplomatijos vadovas.

JAV naujienų svetainė „Axios“ teigė, kad likus kelioms minutėms iki išpuolio Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) paskambino savo kolegai iš JAV Lloydui Austinui (Loidui Ostinui) ir informavo jį apie būsimą operaciją Libane, tačiau nepateikė jokių detalių.

Kelis mėnesius tęsiantis susirėmimams prie šiaurinės sienos su Libanu, Izraelis antradienį pareiškė, kad išplečia karo prieš „Hamas“ tikslus ir įtraukia į juos kovą su „Hezbollah“ pasienyje.

Lankydamasis Kaire A. Blinkenas taip pat aptarė su egiptiečių pareigūnais JAV ir Egipto santykių stiprinimą.

Egiptas dažnai kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais, tačiau išlieka strateginiu JAV partneriu, o praėjusią savaitę Vašingtonas nusprendė skirti 1,3 mlrd. dolerių (1,17 mlrd. eurų) karinę pagalbą, nekeldamas sąlygų dėl teisių, skirtingai nei pernai.

Iš Kairo A. Blinkenas turėtų vykti į Paryžių ir susitikti su savo kolegomis iš Prancūzijos, Britanijos ir Italijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas