Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 24 /21:19

A.Blinkenas ruošiasi vykti į Izraelį, Vakarų Krantą, Maroką ir Alžyrą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kovo 26–30 dienomis lankysis Izraelyje, Vakarų Krante, Maroke ir Alžyre, kad aptartų Rusijos karą Ukrainoje, Izraelio ir palestiniečių santykius bei Irano klausimą, ketvirtadienį paskelbė Valstybės departamentas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmiausia A.Blinkenas susitiks su Izraelio ministru pirmininku Naftali Bennettu ir palestiniečių prezidentu Mahmoudu Abbasu, o viešėdamas Maroke jis taip pat susitiks su faktiniu Jungtinių Arabų Emyratų vadovu, Abu Dabio sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Zayedu.

Bus aptariami „Rusijos vyriausybės karas Ukrainoje, destabilizuojanti Irano veikla, Abraomo susitarimai ir [santykių] normalizavimo susitarimai su Izraeliu, Izraelio ir palestiniečių santykiai ir dviejų valstybių sprendinio galimybės išsaugojimas Izraelio ir palestiniečių konflikte“, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Irano branduolinis susitarimas ir karas Ukrainoje

Ši kelionė rengiama pasaulio galioms artėjant prie susitarimo su Iranu, pagal kurį būtų atkurtas 2015 metų paktas, apribojantis Teherano branduolinės plėtros programą mainais į sankcijų šaliai panaikinimą.

Vasarį N.Bennettas pareiškė, kad jam „didelį nerimą kelia“ naujo branduolinio susitarimo, kuris, kaip baiminasi Izraelis, neužkirs kelio Iranui įgyti branduolinį ginklą, perspektyva.

Tačiau susitarimas vis dar nepasiektas, ir Vašingtonas įspėjo, kad netrukus gali pereiti prie „plano B“ Irano branduoliniam klausimui spręsti, jei Teheranas nenusileis dėl kelių paskutinių ir esminių derybų punktų.

A.Blinkeno vizitas taip pat vyks tęsiantis Izraelio pastangoms tarpininkauti sprendžiant jau mėnesį trunkančią Rusijos invaziją į Ukrainą, per kurią abi pusės patyrė didelių nuostolių.

Pabrėždamas tvirtus Izraelio ryšius su Maskva ir Kyjivu, N.Bennettas reguliariai skambino Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o kovo 5 dieną Kremliuje surengė trijų valandų trukmės susitikimą su V. Putinu.

Tačiau atrodo, kad Izraelio tarpininkavimas kol kas jokių konkrečių rezultatų neatnešė.

Vakarų Krantas

Tai bus antroji A.Blinkeno kelionė į Vakarų Krantą susitikti su M.Abbasu.

2021 metų gegužę jis ten lankėsi siekdamas padėti įtvirtinti paliaubas tarp Izraelio pajėgų ir Gazos Ruožo kovotojų ir deklaruoti atkuriamą paramą palestiniečiams, kurią nutraukė ankstesnė Donaldo Trumpo administracija.

Jis taip pat pažadėjo vėl atidaryti palestiniečiams skirtą JAV konsulatą Jeruzalėje, kurį D.Trumpas buvo uždaręs.

Tačiau palestiniečiai tvirtina, kad jų konfliktas su Izraeliu tebėra menkas prezidento Joe Bideno prioritetas, nepaisant jo administracijos deklaruojamo įsipareigojimo galimybei sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę.

Auganti JAE įtaka

Kelionė į Maroką rengiama JAE darant vis didesnę politinę įtaką regione ir ėmus aktyviai plėtoti ekonominius santykius su Izraeliu, tačiau palaikant nuolatinius santykius su Iranu.

JAE taip pat suvaidino svarbų vaidmenį Saudo Arabijos vadovaujamoje kovoje su Irano remiamais husių sukilėliais Jemene.

Tačiau jie stiprina santykius su JAV varžovėmis Rusija ir Kinija ir atsisakė pasmerkti invaziją į Ukrainą.

Prasidėjus karui Ukrainoje, JAE sulaukė didelio spaudimo didinti naftos gavybą, kad sumažėtų kainos, tačiau iki šiol jie laikėsi OPEC+ gamintojų aljanso, kuriam priklauso ir Rusija, nustatytų gavybos apribojimų.

Praėjusią savaitę Vašingtonas pasipiktino Maskvos remiamo Sirijos prezidento Basharo al Assado, politiškai izoliuoto nuo 2011 metų, kai jo šalyje prasidėjo pilietinis karas, netikėtu vizitu JAE.

Tuo pat metu buvo atšauktas siūlytas A.Blinkeno vizitas į Dubajų, nors JAV pareigūnai teigia, kad šie du klausimai nesusiję.

Anksčiau šį mėnesį JAE ambasadorius Vašingtone Yousefas al Otaiba teigė, kad dvišaliai santykiai „patiria išbandymą nepalankiausiomis sąlygomis“.

Alžyro dujos

Maroke A.Blinkenas susitiks su savo kolega užsienio reikalų ministru Nasseru Bourita.

Rabatas normalizavo santykius su Izraeliu 2020 metų gruodį pagal vieną iš virtinės tarpininkaujant JAV sudarytų vadinamųjų Abraomo susitarimų.

Tačiau Marokas taip pat vengia pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą.

Alžyre JAV diplomatijos vadovas susitiks su prezidentu Abdelmadjidu Tebboune'u ir užsienio reikalų ministru Ramtane'u Lamamra, su kuriais kalbėsis apie regiono saugumą ir komercinius santykius.

Alžyras yra pagrindinis gamtinių dujų tiekėjas senajam žemynui, ir jam tenka itin svarbus vaidmuo, kai Europai reaguojant į karą neribotam laikui buvo įšaldytas prieštaringai vertinamas Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos projektas „Nord Stream 2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas