Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 06 /15:05

A. Blinkenas Stambule susitiko su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šeštadienį Stambule susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) derybų, kuriose aptarė Izraelio ir „Hamas“ karą.
MURAT CETINMUHURDAR/PPO / via REUTERS
MURAT CETINMUHURDAR/PPO / via REUTERS

Anksčiau šeštadienį Vašingtono vyriausiasis diplomatas surengė dvi valandas trukusį susitikimą su Turkijos kolega užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu (Chakanu Fidanu), kuriame aptarė „humanitarinę krizę Gazoje, Švedijos stojimo į NATO procesą, dvišalius ir regioninius klausimus“, pranešė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

A. Blinkeno vizito metu aptariama, ką Turkija ir kitos šalys gali padaryti, kad padarytų įtaką, ypač Iranui ir jo įgaliotiniams, sumažintų didėjančią įtampą, paspartintų humanitarinės pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą ir pradėtų rimtai planuoti pokario Gazos Ruožo, kurio didžioji dalis dėl tris mėnesius trukusio intensyvaus Izraelio bombardavimo virto griuvėsiais, atstatymą ir valdymą.

Stambule buvo įsikūrusi „Hamas“ politinių lyderių bazė, kol per reidus Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių ir prasidėjo atsakomasis puolimas, kuris, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos teigimu, nusinešė daugiau kaip 22 700 gyvybių, daugiausia moterų ir vaikų.

Turkija buvo paprašiusi „Hamas“ vadovų išvykti po to, kai kai kurie iš jų buvo užfiksuoti vaizdo įraše, kuriame švenčiamas daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Izraelio istorijoje.

Anot amerikiečių pareigūnų, vienu iš svarbiausių klausimų A. Blinkenas pabrėš, jog JAV svarbu, kad Turkija ratifikuotų Švedijos narystę NATO – ilgai atidėliojamą procesą, kurį turkai teigė užbaigsiantys artimiausiu metu. Švedijos įstojimas į aljansą laikomas vienu iš esminių atsakomųjų veiksmų į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šeštadienį JAV valstybės sekretorius apsilankymu Turkijoje pradėjo savo naujausią skubią diplomatinę misiją Vidurio Rytuose, pasauliui baiminantis, kad Izraelio karas prieš islamistų grupuotę „Hamas“ gali peraugti į platesnio masto konfliktą.

Ketvirtoji A. Blinkeno krizės meto kelionė per tris mėnesius organizuojama vykstant nerimą keliantiems įvykiams už Gazos Ruožo ribų, įskaitant Libaną, Šiaurės Izraelį, Raudonąją jūrą ir Iraką, dėl kurių smarkiai pablogėjo JAV pastangos užkirsti kelią regioniniam gaisrui praėjus kelioms savaitėms po karo pradžios, o Izraelio karinė operacija sulaukia vis didesnės tarptautinės kritikos.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas sakė, kad A. Blinkenas spaus Izraelį padidinti pagalbą palestiniečiams ir pereiti prie tokio kovos etapo, kuris leistų perkeltiesiems asmenims pradėti grįžti į savo namus.

Kita A. Blinkeno stotelė po Turkijos – Kreta, kur bandys spręsti Graikijos nuogąstavimų dėl gresiančio JAV naikintuvų pardavimo Ankarai klausimą.

Vėliau šeštadienį A. Blinkenas vyks į Jordaniją, kuri, be Izraelio, buvo dažniausia sekretoriaus stotelė jo pastarojo meto kelionėse po Vidurio Rytus ir bus pirmoji aplankoma arabų šalis dabartinėje.

Sekmadienį ir pirmadienį jis aplankys Katarą, Jungtinius Arabų Emyratus ir Saudo Arabiją. Po to antradienį ir trečiadienį A. Blinkenas lankysis Izraelyje ir Vakarų Krante, o krizės meto kelionę baigs Egipte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas