Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A. Duda ragina lenkų kilmės amerikiečius balsuoti JAV prezidento rinkimuose

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) paragino lenkų kilmės amerikiečius dalyvauti lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose.
RYAN COLLERD / AFP
RYAN COLLERD / AFP

Sekmadienį prezidentas su žmona apsilankė nacionalinėje Čenstakavos Dievo Motinos šventovėje Doilstaune, Pensilvanijos valstijoje, kur dalyvavo mišiose. Po jų buvo atidengtas paminklas Lenkijos antikomunistiniam darbininkų judėjimui „Solidarumas“.

Vizito metu A. Duda kreipėsi į Amerikos lenkų bendruomenę ir paragino juos dalyvauti artėjančiuose JAV rinkimuose bei daryti viską, kad jų būtų neįmanoma ignoruoti.

Lenkijos vadovas taip pat sakė, kad praeityje šioje Romos katalikų šventovėje lankėsi keli JAV prezidentai, taip išreiškę savo dėkingumą Lenkijai. Pasak A. Dudos, tai lėmė Amerikos lenkų bendruomenės politinė galia ir jos dalyvavimas JAV rinkimuose.

Jis pabrėžė, kad stipri Amerika yra labai svarbi Europai ir ypač Lenkijai.

Nors lenkų kilmės amerikiečiai nėra itin didelė demografinė grupė, daugelis jų gyvena vadinamosiose „svyruojančiose valstijose“, kurios yra labai svarbios bet kurio kandidato pergalei. Skaičiuojama, kad Mičigane jų yra 784 tūkst., Pensilvanijoje – 758 tūkst., o Viskonsine – 481 tūkstančio.

Lenkų bendruomenė dėmesio centre atsidūrė rugsėjo 10 dieną Filadelfijoje vykusių debatų metu, kai D. Trumpas du kartus atsisakė pasakyti, ar nori, kad Ukraina laimėtų karą prieš Rusiją.

„Derėtis dėl susitarimo, – sakė D. Trumpas. – Nes turime sustabdyti visų šių žmonių gyvybių naikinimą.“

K. Harris atšovė, kad jei invazijos metu D. Trumpas būtų buvęs prezidentas, Vladimiras Putinas „sėdėtų Kyjive ir žvelgtų į likusią Europos dalį, pradedant Lenkija“.

„Didis draugas“

„Tai nuostabi diena mūsų nuostabiai Amerikos lenkų bendruomenei“, – apie A. Dudos vizitą Pensilvanijoje sekmadienį socialiniame portale „Truth“ parašė respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Mano didis draugas, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, yra Nacionalinėje Čenstakavos Dievo Motinos šventovėje Doilstaune, Pensilvanijoje, kad pagerbtų ir prisimintų drąsius didvyrius, kovojusius už Lenkijos nepriklausomybę po Antrojo pasaulinio karo“, – pridūrė jis, taip pat pakartojęs savo žinutę lenkams, pasiųstą per vizitą Varšuvoje 2017 metais.

„Taigi visi kartu kovokime kaip lenkai – už šeimą, laisvę, šalį ir Dievą“, – tuomet sakė D. Trumpas.

Nacionalinė Čenstakavos Dievo Motinos šventovė yra vietinės lenkų diasporos susitikimų centras ir dažna JAV viešinčių lenkų politikų apsilankymo vieta.

Pensilvanija, kurioje 5 proc. gyventojų yra lenkų kilmės, laikoma viena iš svarbiausių valstijų, nulemsiančių lapkritį vyksiančių prezidento rinkimų baigtį. Tiek demokratai, tiek respublikonai čia, taip pat Mičigane ir Viskonsine, varžosi dėl lenkų kilmės amerikiečių bendruomenės balsų.

Sekmadienį į renginį atvyko šimtai lenkų kilmės amerikiečių ir JAV gyvenančių lenkų, daugiausia iš Naujojo Džersio ir Niujorko valstijų. Kai kurie iš jų atsinešė D. Trumpo firmines kepuraites ir vėliavas.

D. Trumpo komanda buvo paskelbusi, kad jis kartu su A. Duda dalyvaus paminklo atidengimo ceremonijoje, tačiau vėliau susitikimas buvo atšauktas.

Lenkijos prezidento kanceliarijos vadovas Marcinas Mastalerekas lenkų radijo stočiai RMF FM sakė, kad D. Trumpo dalyvavimas buvo atšauktas dėl saugumo priežasčių. „Tai didžiulė teritorija. Ir tai vyko praėjus kelioms dienoms po antrojo pasikėsinimo į Trumpą“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar A. Duda susitiks su D. Trumpu Niujorke, M. Mastalerekas sakė, kad toks susitikimas neplanuojamas.

Tačiau jis pareiškė, kad įvyks susitikimas su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

„Jis įvyks trečiadienį, per JAV prezidento kasmetinį pasaulio lyderių priėmimą“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas