Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka apie į Vakarus traukiančius migrantus: nieko čia negaudysime, tegu eina

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka nesirenka žodžių, kalbėdamas apie iš jo šalies į kaimynines Lietuvą, Latviją ir Lenkiją traukiančius migrantus. Esą Baltarusija nėra kokia nors „filtracinė stovykla“, tad čia niekas nieko negaudys. O kaimynai neva į pasienį „po kelis kartus per dieną atveža žmonių palaikus“. Tokie jo žodžiai nuskambėjo valstybinei žiniasklaidai.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / president.gov.by nuotr.

Kaip pranešama oficialiame Baltarusijos prezidento puslapyje internete, „prezidentas su darbo vizitu apsilankė Minsko rajone. Jis apžiūrėjo naujai statomą individualių namų kvartalą ir pabendravo su valstybinės Baltarusijos žiniasklaidos atstovais.

Ten ir nuskambėjo klausimas apie migrantus, kurie per Baltarusiją traukia į Vakarus – mėgina kirsti Lietuvos, Latvijos, Lenkijos sienas.

Kalbėdamas su jam palankių kanalų atstovais, diktatorius pareiškė, kad „kasdien iš kaimyninių valstybių yra atvežami ir numetami mirusių migrantų kūnai“.

„Ne tik kasdien, bet po kelis kartus per dieną numetami palaikai. Ir lavonai, sulaužyti ir sužaloti. Pasakiau atstovei: nėra poreikio nieko slėpti. Rodykite, ką daro. Turime tuos kadrus. Reikia parodyti tam „civilizuotam“ pasauliui, koks yra tas „rojaus sodas“, – A.Lukašenkos žodžius cituoja belsat.eu.

Jis taip pat pareiškė, kad Baltarusija „nėra filtracinė stovykla“: „Nieko čia negaudysime. Tuo labiau, kad patys juos kvietė. Tegu eina.“

Latvių pasieniečiai penktadienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip Baltarusijos pusėje grupė migrantai neša kažką panašaus į dviejų žmonių kūnus, kaip atrodo, be gyvybės ženklų.

Kaip spėja belsat.eu, tai ir yra tokia situacija, kokią komentavo A.Lukašenka, kaltindamas latvius. Kaip spėjama, tai galėjusi būti inscenizacija, skirta propagandai.

Šiemet VSAT pareigūnai neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos iš viso neleido patekti 2188 neteisėtiems migrantams.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista apie 21,5 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

VSAT nuotr. Migrantai
VSAT nuotr. Migrantai

Migrantų antplūdis į rytines Europos Sąjungos nares iš Baltarusijos kilo 2021 metais, dėl jo Vakarai kaltina Minsko režimą. Tuomet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Šiuo metu sudėtingiausia situacija su migrantai yra Latvijoje – kaimyninei šaliai padeda ir Lietuvos Valstybinės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Vien per pastarąją parą Latvijos pasienyje fiksuota 114 bandymų neteisėtai kirsti sieną, Lenkijos pareigūnai į šalį šeštadienį neįleido 72 migrantų. Lietuvos pasienyje su Baltarusija praėjusią parą nefiksuota neteisėtai sieną bandžiusių kirsti migrantų, pirmadienį pranešė VSAT.

Lenkijos pasieniečių nuotr./Sulaikyti nelegalūs migrantrai
Lenkijos pasieniečių nuotr./Sulaikyti nelegalūs migrantrai

Tuo metu A.Lukašenka apie santykius su vakariniais kaimynais sako: „Pasitikėjome jais. Net jeigu nepasitikėjome, tai visada siekėme susitarimo ir tiesėme ranką (Vakarams – red. past.). O jie į mus akmenimis mėtė. Bet esame pasiruošę nepaisyti net to. Turime žiūrėti į ateitį. Dabar turime būti pasiruošę tai nugalėti ir eiti į priekį. Esame tam pasiruošę.“

Lietuvos pasieniečiai ne kartą dalijosi įrašais, kaip būtent Baltarusijos pareigūnų padedami migrantai įveikia mūsų rytinę sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas