Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 27 /18:27

A.Lukašenka sulaukė progos pasireikšti: teigia išgelbėjęs J.Prigožiną nuo V.Putino įniršio

Autoritarinis baltarusių prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį patvirtino, kad rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas, savaitgalį surengęs maištą Rusijoje, atvyko į Baltarusiją. A.Lukašenka taip pat papasakojo apie derybas su V.Putinu bei J.Prigožinu.
Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“

Apie 62-ejų „Wagner“ savininko išsiuntimą į Baltarusiją anksčiau buvo paskelbęs Kremlius. Tai buvo susitarimo, kuriuo buvo užbaigtas trumpalaikis ginkluotas maištas Rusijoje, dalis.

„Saugumo garantijos, kaip jis (Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas) vakar pažadėjo, buvo suteiktos. Matau, kad Prigožinas jau skrenda šiuo lėktuvu. Taip, iš tiesų jis šiandien yra Baltarusijoje. Kaip ir žadėjau, jei jie nori pas mus pabūti kurį laiką, mes padėsime. Žinoma, jų („Wagner“) lėšomis“, – sakė A.Lukašenka.

Tuo metu Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad rengiamasi perduoti „Wagner“ sunkiąją ginkluotę Rusijos kariuomenei. J.Prigožinas šio žingsnio nepatvirtino.

Anksčiau antradienį Rusijos institucijos pranešė, kad nutraukė baudžiamąją bylą dėl maišto „Wagner“ atžvilgiu, o J.Prigožinui ar jo kariams nėra pateikta jokių kaltinimų.

Federalinė saugumo tarnyba (FSB) pranešė, kad atlikusi tyrimą nustatė, jog maišto, kuris truko mažiau nei parą, dalyviai „nutraukė veiklą, nukreiptą į nusikaltimo padarymą“, todėl byla nebebus nagrinėjama.

Antradienio įvykiai buvo naujausi posūkiai stulbinančių įvykių serijoje. Maištas sukėlė kol kas didžiausią grėsmę prezidento Vladimiro Putino valdžiai 16 mėnesių trunkančio karo Ukrainoje akivaizdoje.

Savaitgalį Kremlius pažadėjo nebausti J.Prigožino ir jo karių po to, kai šeštadienį jis sustabdė maištą, nors V.Putinas pavadino juos išdavikais, o institucijos skubiai sustiprino Maskvos gynybą, maištininkams artėjant prie sostinės.

Tuo metu nebuvo žinoma konkreti J.Prigožino buvimo vieta.

Už ginkluoto maišto rengimą Rusijoje gresia iki 20 metų kalėjimo. J.Prigožinas išvengė baudžiamojo persekiojimo, o tai labai skiriasi nuo to, kaip Kremlius elgiasi su antivyriausybinių protestų dalyviais Rusijoje, kur daugelis opozicijos veikėjų buvo nuteisti ilgomis bausmėmis liūdnai pagarsėjusiose kolonijose.

Prašė V.Putino neskubėti

A.Lukašenka, 29 metus geležine ranka valdantis Baltarusiją, negailestingai slopinantis kitaminčius ir besikliaujantis Rusijos subsidijomis bei politine parama, šį maištą vaizdavo kaip naujausią J.Prigožino ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu priešpriešą.

VIDEO: Nufilmuota karinė technika Rostove prie Dono, Rusijoje

Jų seniai užsitęsusi asmeninė nesantaika kartais užvirdavo, o J.Prigožinas sakė, kad savo veiksmais siekė nuversti S.Šoigu, o ne V.Putiną.

A.Lukašenka maištą Rusijoje įvardijo kaip didelę grėsmę, sakydamas, kad tuo metu jis buvo davęs įsakymus dėl Baltarusijos kariuomenės kovinės parengties.

A.Lukašenka sakė raginęs V.Putiną neskubėti audringai reaguoti ir pridūrė, kad konfliktas su „Wagner“ galėjo tapti nekontroliuojamas.

Jo teigimu, jam pavyko įtikinti Rusijos prezidentą atsisakyti minties žiauriai susidoroti su „Wagner“ ir jo vadeivos Jevgenijaus Prigožino maištu.

„Bet šeštadienį 8 valandą ryto jau gavau nerimą keliančios informacijos apie padėtį Rusijoje“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

Vėliau su A.Lukašenka susisiekė V.Putinas, kuris išsamiai nupasakojo padėti Rusijoje

„Pavojingiausia, kaip supratau, buvo ne tai, kokia buvo situacija, bet kaip ji galėjo susiklostyti ir kokios buvo jos pasekmės. Tai buvo pavojingiausia. Taip pat supratau: buvo priimtas žiaurus sprendimas (tokia buvo Putino kalbos potekstė) – žudyti. Pasiūliau Putinui neskubėti, pasikalbėti su Prigožinu, su jo vadais. Į tai jis man atsakė: „Klausyk, Saša, tai beprasmiška. Jis net nekelia telefono ragelio, nenori su niekuo kalbėtis“.

VIDEO: Rusijos generolas Sergejus Surovikinas paragino „Wagner“ karius grįžti į bazes

Aš paklausiau: „Kur jis yra?“ – „Rostove“. Sakau: „Gerai. Bloga taika geriau už bet kokį karą. Neskubėkite. Pabandysiu su juo susisiekti“, – dėstė A.Lukašenka. Anot jo, V.Putinas vis kartojo, kad tai beprasmiška.

Kaip ir V.Putinas, A.Lukašenka karą Ukrainoje vadina egzistencine grėsme Rusijai, sakydamas: „Jei Rusija žlugs, mes liksime po griuvėsiais, visi mirsime.“

Išvakarėse paskelbtame garso pranešime J. Prigožinas sakė, kad Baltarusijos vadovybė pasiūlė sprendimus, kurie leistų „Wagner“ veikti „teisėtoje jurisdikcijoje“, tačiau nebuvo aišku, ką tai reiškia.

Derybos su J.Prigožinu

„Pirmąjį 30 min. raundą jis kalbėjo keiksmažodžiais. Išskirtinai. Keiksmažodžių – vėliau juos analizavau – buvo 10 kartų daugiau nei normalios leksikos. Žinoma, jis iš anksto atsiprašė ir ėmė man viską pasakoti“, – pasakojo autoritarinis Baltarusijos vadovas.

Jis teigė perspėjęs „Wagner“ vadą, jog jo pajėgos bus sunaikintos, jei tęs žygį į Rusijos sostinę.

VIDEO: „Wagner“ kariai užfiksuoti Rostove prie Dono, Rusijoje

„Pusiaukelėje jus tiesiog sutraiškys kaip vabalą“, – pokalbio nuotrupomis pasidalino A.Lukašenka.

Jo teigimu, „Wagner“ vadovas jam atsakė, jog nori teisingumo.

„Jie nori mus uždusinti! Mes važiuosime į Maskvą!“

„Ilgai bandžiau jį įtikinti. Ir galiausiai pasakiau: „Žinai, gali daryti, ką nori. Bet neįsižeiskite dėl manęs. Mūsų brigada pasirengusi persikelti į Maskvą“, – sakė A.Lukašenka.

Pasak šalies lyderio, jis pasakė J.Prigožinui, kad „ši situacija liečia ne tik Rusiją. Ne tik dėl to, kad tai mūsų Tėvynė, ir dėl to, kad, neduok Dieve, ši suirutė išplistų po visą Rusiją, o prielaidos tam buvo milžiniškos“. Esą po to ta suirutė persimestų ir į Baltarusiją.

Pasak A.Lukašenkos, galiausiai jam pavyko įtikinti J.Prigožiną sustoti.

Kalbėdamas antrą ar trečią kartą, A.Lukašenka perspėjo J.Prigožiną, kad nebūtų jokio kraujo praliejimo, nes kitaip su juo nebus jokių derybų.

VIDEO: With Wagner "Coup" Leaving Russia (Exclusive Prigozhin) Special Report

„Jis man prisiekė. Penktą valandą vakaro jis paskambina ir sako: „Aš sutinku su visomis jūsų sąlygomis. Bet ką man daryti? Jei mes sustosime, jie pradės mus žudyti“. Sakau: „Jie to nedarys. Už tai garantuoju“. A.Lukašenka tikino FSB vadovo Aleksandro Bortnikovo primygtinai paprašęs to nedaryti. A.Bortnikovas esą jam pasakė: „Aš nesu kvailys, suprantu, kas gali nutikti“. Tuomet A.Lukašenka J.Prigožinui pranešė: „Tai garantija“. Jis esą garantavo J.Prigožinui ir jo samdiniams saugumą iki tol, kol jie bus išvežti į Baltarusiją.

A.Lukašenka pasakojo suvedęs pokalbiui J.Prigožiną su A.Bortnikovu. Jie pasikalbėjo telefonu ir tuomet J.Prigožinas apsuko savo konvojų.

„Kels grėsmę Baltarusijai ir kaimynams“

A.Lukašenka sakė, kad nėra pagrindo baimintis dėl „Wagner“ buvimo jo šalyje, nors Rusijoje pastaruoju metu būta atvejų, kai „Wagner“ užverbuoti nuteistieji buvo įtariami smurtiniais nusikaltimais.

„Wagner“ kariai turi neįkainojamų karinių žinių ir patirties, kuria gali pasidalyti su Baltarusija, kalbėjo A. Lukašenka per susitikimą su savo gynybos ministru.

Tačiau tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, metusi iššūkį A.Lukašenkai per 2020 metų rinkimus, kurie opozicijos ir Vakarų laikomi suklastotais, pareiškė, kad „Wagner“ kariai kels grėsmę šaliai ir jos kaimynėms.

„Baltarusiai nesveikina karo nusikaltėlio Prigožino, – sakė ji naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Jei „Wagner“ įkurs karines bazes mūsų teritorijoje, tai kels naują grėsmę mūsų suverenitetui ir mūsų kaimynams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas