Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalnas: nesileiskite kvailinami, aš vis dar Rusijos vienintelė viltis išstumti V.Putiną

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas sako, kad jis nepateks į Kremliaus spąstus ir nesiims kritikuoti savo naujosios varžovės šalies prezidento rinkimuose. Vis dėlto rinkėjams jis turi žinutę – jis mano esantis vienintelė rusų viltis išstumti Vladimirą Putiną.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia portalas independent.co.uk, praėjusią savaitę kai kas pasikeitė, kai po savaites trukusių gandų žurnalistė ir vakarėlių liūtė Ksenija Sobčak pagaliau paskelbė dalyvausianti Rusijos prezidento rinkimuose esą kaip opozicijos kandidatė. Pasklido gandų, kad Ksenija Sobčak buvo pasamdyta pačių Kremliaus atstovų dalyvauti rinkimuose. A.Navalno rėmėjai ėmė kaltinti ją dėl daugybės dalykų: dar labiau silpninant ir taip nevieningą opoziciją, veikiant išvien su Kremliumi ir įteisinant neteisėtus rinkimus. Ji visa tai neigia.

Praėjus savaitei po K.Sobčak pareiškimo apie dalyvavimą rinkimuose, A.Navalnas leidinio „The Independent“ žurnalistams pareiškė atsisakantis atskleisti, ar ji pasakė jam apie savo planus. Jis apskritai nenori pernelyg aptarinėti šio klausimo. „Jūs suprantate, kas įvyko, kodėl įvyko, kokia to motyvacija. Jūs suprantate. Aš suprantu“, – pareiškė jis. K.Sobčak, anot jo, turi teisę dalyvauti rinkimuose. „Bet ją turiu ir aš“, – pridūrė Rusijos opozicijos veikėjas.

A.Navalnas nematė, kaip prasidėjo K.Sobčak prezidento rinkimų kampanija. Tuo metu jis paskutines dienas leido už grotų areštinėje. Rusijos opozicijos veikėjas išleistas, nes baigėsi jo administracinis 20 parų areštas, skirtas už pakartotinį mitingų ir demonstracijų rengimo taisyklių pažeidimą.

Opozicijos lyderis buvo sulaikytas ir anksčiau šiemet: dėl kovo 26-ąją ir birželio 12-ąją organizuotų nesankcionuotų protestų Maskvoje jam teko praleisti areštinėje atitinkamai 15 ir 25 dienas. A.Navalnas pareiškė dalyvausiantis prezidento rinkimuose 2018 metų kovą, bet Rusijos rinkimų komisijos pareigūnai pareiškė, kad jis yra teistas, jam skirta lygtinė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už lėšų grobstymą, todėl jis esą negali kandidatuoti į šalies prezidentus.

A.Navalnas apgailestauja, kad žiniasklaida dažnai jį suvokia neteisingai. „Kiekvienas interviu su užsienio žurnalistu neapsieina be klausimo apie nacionalizmą ir kodėl aš nesu miręs“, – teigė jis. Pirmasis klausimas esą pervertina jo poziciją, o antrąjį reikėtų adresuoti V.Putinui ir šio paklausti, kodėl A.Navalnas tebėra gyvas.

A.Navalno bekompromisė politika dažnai trukdo jam ir jo šalininkams žengti priekyje. Balandį jis beveik neteko regėjimo viena akimi, kai buvo apipiltas briliantine žaluma. Jo kolegos buvo dažnai puolami. Rusijos opozicijos aktyvistas Aleksejus Stroganovas Maskvoje mirė nepabudęs iš komos po rugpjūtį įvykdyto numanomo užpuolimo, kai jis buvo sumuštas metaliniu vamzdžiu. A.Navalno brolis Olegas – kalėjime, trečius metus atliekantis bausmę už tai, ką daugelis laiko „A.Navalno tiesioginiu dalyvavimu politikoje“. Praėjusią savaitę Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nurodė Rusijos vyriausybei išmokėti opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui 55 tūkst. eurų kompensaciją, o šiuo metu kalinamam jo broliui Olegui – daugiau kaip 20 tūkst. eurų. A.Navalnas atkreipė dėmesį, kad jo šeima yra nuolat stebima – „mano šeima tai pastebi dažniau nei aš“.

Vis dėlto jis sako, kad neketina sušvelninti savo pozicijos. „Ką aš galiu padaryti, viską nutraukti?“ – klausė jis. „Jeigu žengsiu žingsnį atgal, ką pasakysiu Olegui?“ – retoriškai klausė A.Navalnas.

Kaip žmogus, ką tik išėjęs iš kalėjimo, anot leidinio, A.Navalnas atrodo atsipalaidavęs ir pailsėjęs. Vis dėlto pykčio ir nusivylimo ženklai matyti: nusivylimas tuo, kad jo auką, organizacinius laimėjimus gali užgožti nauja politinė realybė, nepavaldi jo kontrolei. Nusivylimas tuo, kad Kremlius gali žaisti.

Neabejotinai, A.Sobčak tema prisideda prie to, kad net rūpestingiausioje diplomatijoje ima rastis plyšių.

A.Navalnas sako, kad yra vienintelis kandidatas, pasirengęs vykdyti rimtą kampaniją. Jo komanda yra sukūrusi nacionalinį tinklą, kurį sudaro 80 regioninių štabų ir 170 tūkst. savanorių – likus keturiems mėnesiams iki rinkimų, K.Sobčak apie tai negali nė pasvajoti. „Negali būti laikomas realiu kandidatu, nesukūręs atitinkamos infrastruktūros“, – įsitikinęs jis.

A.Navalno teigimu, jis negali suprasti K.Sobčak noro nekenkti prezidentui V.Putinui. Savo pirmojoje spaudos konferencijoje praėjusią savaitę K.Sobčak viešai pažymėjo, kad ji nenori įžeisti vyro, kuris „išgelbėjo jos tėvui gyvybę“. A.Navalnas niekuomet necenzūruotų savo kritikos prezidentui V.Putinui – nei dėl profesinių, nei dėl asmeninių priežasčių. „V.Putinas nepadėjo mano šeimai“, – pareiškė jis. „V.Putinas yra Rusijos korupcijos tėvas“, – pridūrė A.Navalnas.

Tarsi norint pabrėžti kandidatų skirtumus, kitą dieną po interviu K.Sobčak buvo „apdovanota“ geriausiu laiku Rusijos itin kontroliuojamoje valstybinėje televizijoje. Jai buvo atvesti palankūs žiūrovai, rankose laikantys Rusijos vėliavas ir plakatus, kuriuose reiškiama parama jai. Kvietusieji į minėtą televizijos programą teigė, kad atėjo metas Kremliui „išklausyti protesto poziciją“, kuriai neva atstovauja K.Sobčak.

Savo ruožtu K.Sobčak primygtinai laikėsi pozicijos, kad ji dėl nieko su Kremliumi nesusitarusi. Ji sako, kad, priešingai nei A.Navalnas, ji yra gerai pasirengusi sugrąžinti demokratiją į Rusiją – be kraujo praliejimo gatvėse. A.Navalnui minkštosios galios idėja yra donkichotiška – esą derybos su Kremliumi visuomet baigiasi pralaimėjimu ir, anot jo, „imi prarasti žmones“.

„Kas toliau? Ar turėčiau paskelbti amnestiją žmonėms, kurie įkalino mano brolį? Tai buvo didžiausia klaida, kurią padarėme 1990-aisiais. Mes turime pakeisti visą valdžios aparatą“, – įsitikinęs jis.

Praėjusią savaitę K.Sobčak ištiesė keletą alyvmedžių šakelių A.Navalnui. Ji teigė, kad ji atsiims savo kandidatūrą, jei šis bus įregistruotas kaip kandidatas, tačiau toks scenarijus atrodo mažai tikėtinas. Viename iš interviu ji atskleidė galvojanti apie kitą kompromisą: esą A.Navalno žmona Julija galėtų kandidatuoti kaip jo įgaliotinė ir vienijančios demokratijos kandidatė.

Vis dėlto pats A.Navalnas pasisako už sąžiningą kampaniją ir tvirtina, kad balsai neperleidžiami. Dėl tos pačios priežasties jis jų neperduotų K.Sobčak tuo atveju, jei nebūtų registruotas kaip kandidatas. „Jeigu man nebus leista dalyvauti, rinkimai tiesiog nebūtų tikri rinkimai. Žinoma, turėtume juos boikotuoti“, – vienareikšmiškai tvirtino jis.

K.Sobčak kaltino A.Navalną noru „monopolizuoti“ opoziciją. Vis dėlto A.Navalnas nepalaužiamas. Jis sakė, kad užsitarnavo teisę dalyvauti rinkimuose ir teisę lyderiauti.

„Jei norite tai pakeisti, prašom“, – ragino jis. „Darykite savo tyrimus. Būkite mano vietoje, kai pareiškiami kaltinimai įvairiais nusikaltimais. Pamatykite pusę savo giminaičių kalėjime. Ir tuomet galėsite eiti lyderiauti“, – emocingai kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas