Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalnas prieš mirtį rašė, kad mirs kalėjime

Rusų disidentas Aleksejus Navalnas, kuris iki savo mirties vasarį buvo pagrindinis politinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas, manė, kad mirs kalėjime, rodo šį mėnesį išleidžiami memuarai.
 / AP
/ AP

Knyga turi būti išleista spalio 22 dieną, bet žurnalas „The New Yorker“ penktadienį paskelbė jos ištraukų. Jose – A.Navalno mintys iš kalėjime rašyto dienoraščio ir ankstesnių įrašų.

„Visą likusį savo gyvenimą praleisiu kalėjime ir čia mirsiu, – 2022-ųjų kovo 22-ąją rašė A.Navalnas. – Nebus su kuo atsisveikinti (...). Visos sukaktys bus švenčiamos be manęs. Niekada nepamatysiu savo anūkų.“

A.Navalnas, nuteistas 19 metų kalėti už „ekstremizmą“, buvo laikomas pataisos kolonijoje Arktyje. Jis mirė vasario 16 dieną, būdamas 47 metų amžiaus.

Dėl jo mirties daug kas kaltina V.Putiną.

Kai A.Navalnas mirė, paaiškėjo, jog vyko derybos tarp Vakarų ir Maskvos dėl jo išlaisvinimo apsikeičiant kaliniais.

Daugiau nei dešimtmetį Kremliui priešinęsis charizmatiškasis opozicijos lyderis į antivyriausybines gatvių demonstracijas pritraukdavo dešimtis tūkstančių žmonių.

2020 metais jis buvo apnuodytas per kampanijos kelionę į Sibirą prieš regioninius rinkimus.

A.Navalno komandos, Vakarų ir Rusijos žiniasklaidos priemonių atliktame tyrime pasikėsinimas nužudyti buvo susietas su Rusijos FSB saugumo tarnybos agentais.

A.Navalnas už lygtinio paleidimo pažeidimus buvo sulaikytas 2021-ųjų sausį, kai grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po to bandymo jį nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Vienintelis dalykas, kurio turėtume bijoti, yra tas, kad atiduosime savo tėvynę plėšti melagių, vagių ir veidmainių gaujai“, – rašė jis 2022 metų sausio 17 dieną.

Paskelbtos memuarų ištraukos atspindi vienatvę kalėjime, bet jose esama ir humoro gaidelių.

Pavyzdžiui, 2022-ųjų liepos 1-ąją A.Navalnas aprašė savo tipišką dieną: keltis 6 val., pusryčiai 6 val. 20 min., pradėti darbą 6 val. 40 minučių.

„Darbe septynias valandas sėdi prie siuvimo mašinos ant taburetės žemiau kelių aukščio, – rašė jis. – Po darbo toliau kelias valandas sėdi ant medinio suolo po Putino portretu. Tai vadinama „drausminančia veikla“.“

Knygą pavadinimu „Patriotas“ (Patriot) išleidžia JAV leidykla „Knopf“, taip pat planuojanti ir rusišką jos versiją.

„Neįmanoma skaityti Navalno kalėjimo dienoraščio nesipiktinant jo kančių tragedija ir jo mirtimi“, – rašė „The New Yorker“ redaktorius Davidas Remnickas.

Paskutinėje žurnalo išspausdintoje ištraukoje, kurioje nurodyta 2024 metų sausio 17-osios data, A.Navalnas atsako į kitų kalinių ir kalėjimo prižiūrėtojų jam užduotą klausimą: kodėl jis sugrįžo į Rusiją?

„Nenoriu palikti savo šalies ar jos išduoti. Jei tavo įsitikinimai ką nors reiškia, privalai būti pasirengęs ginti juos ir prireikus aukotis“, – rašė A.Navalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas