Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Navalnas žinojo apie mainus į FSB žudiką ir tam pritarė

Aleksejus Navalnas ir jo žmona Julija žinojo apie rengiamus mainus ir sutiko su jais. Tai pranešė „Reuters“, remdamasi savo šaltiniu, susipažinusiu su derybomis. Apsikeitimas turėjo įvykti vasario viduryje.
Vadimas Krasikovas ir Aleksejus Navalnas
Vadimas Krasikovas ir Aleksejus Navalnas / Bellingcat/Scanpix

Pasak naujienų agentūros šaltinio, diskusija apie galimus mainus vyko dalyvaujant Rusijos verslininkui Romanui Abramovičiui. Tą patį savo kreipimesi minėjo ir A.Navalno bendražygė Marija Pevčich, tačiau R. Abramovičius jai to nepatvirtino ir situacijos nekomentavo.

Planuojant mainus dalyvavo Rusijos ir Vokietijos valdžios institucijų atstovai. Iš pradžių kalbėta apie „Wall Street Journal“ korespondento Evano Gershkovicho, Rusijoje kaltinamo šnipinėjimu, mainus į FSB karininką Vadimą Krasikovą, Vokietijoje atliekantį bausmę už čečėnų karo lauko vado Zelimchano Changošvilio nužudymą.

V.Putinas buvo pasirengęs mainams tik dėl V.Krasikovo, tačiau Vokietijos valdžios institucijos atsisakė jį išduoti mainais į E.Gershkovichą, laikydamos žurnalisto išlaisvinimą Amerikos problema.

Kai A.Navalnas buvo įvardytas kaip kitas kandidatas mainams, Vokietijos atstovai sutiko, sakė agentūros pašnekovas.

Marija Pevčich anksčiau sakė, kad A.Navalno nužudymo kolonijoje išvakarėse derybos dėl jo mainų buvo baigiamajame etape.

„Vasario 15 d. vakare gavau patvirtinimą, kad derybos vyksta ir yra baigiamajame etape. Vasario 16 d. Aleksejus buvo nužudytas“, – sakė ji.

Laikraštis „Financial Times“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad po Aleksejaus Navalno mirties Vokietijos valdžios institucijos prarado susidomėjimą V.Krasikovo mainais. Tačiau amerikiečiai vis tiek bandys išlaisvinti E.Gershkovichą ir buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną.

Aleksejus Navalnas mirė vasario 16 d. kolonijoje „Poliarinis vilkas“ – pagal oficialią versiją jam esą pasivaikščiojimo metu pasidarė bloga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus