Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 12 /09 13 09:50

L.Volkovo užpuolimo Vilniuje skandalas: prabilo apkaltinti Rusijos opozicijos veikėjai

Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) komanda publikavo tyrimą, kuriame skelbiama, kad 2024 m. kovą Vilniuje įvykdytas išpuolis prieš A.Navalno bendražygį Leonidą Volkovą buvo užsakytas ne Kremliaus, o emigracijoje gyvenančio milijardieriaus, opozicijos veikėjo Leonido Nevzlino. L.Nevzlinas penktadienį paskelbė savo atsakymą į kaltinimus.
Leonidas Volkovas
Leonidas Volkovas buvo užpultas Vilniuje / 15min fotomontažas

Iki šiol Lietuvos ir Lenkijos, šį nusikaltimą tiriančių šalių, valdžios atstovai, taip pat specialiųjų tarnybų vadovai komentavo, kad už šio išpuolio tikriausiai stovi Rusijos specialiosios tarnybos. Pats L.Volkovas taip pat neabejojo, kad su juo bandė susidoroti Kremliaus pasiųsti nusikaltėliai. Tačiau dabar L.Volkovo bendražygiai skelbia kitą, šokiruojančią versiją.

VIDEO: Олигарх Невзлин хотел похитить и покалечить команду Навального

Valandos trukmės tyrime pasakojama, kaip su FBK susisiekė šaltinis, kuris teigė turintis informacijos, kad išpuolis turėjo baigtis tuo, kad L.Volkovas būtų pripažintas neveiksniu ir perduotas Rusijos saugumo tarnyboms.

Remiantis tuo pačiu šaltiniu teigiama, kad L.Nevzlinas organizavo ir apmokėjo išpuolį ne tik prieš L.Volkovą, bet ir prieš FBK direktorių Ivaną Ždanovą, ekonomistą Maksimą Mironovą ir jo žmoną.

Nuotr. iš Marijos Pevčich „Instagram“ profilio/Marija Pevčich paskelbė nuotrauką, kurioje Leonidas Volkovas įamžintas Vilniaus ligoninėje
Nuotr. iš Marijos Pevčich „Instagram“ profilio/Marija Pevčich paskelbė nuotrauką, kurioje Leonidas Volkovas įamžintas Vilniaus ligoninėje

Kaip įrodymus pašnekovas komandai pateikė vaizdo įrašus, kuriuos užpuolimų prieš I.Ždanovą Ženevoje ir M.Mironovo žmoną Aleksandrą Petračkovą Argentinoje dalyviai nufilmavo pirmuoju asmeniu, taip pat susirašinėjimą, kuriame asmuo, prisistatęs L.Nevzlino vardu, su „vykdytoju“ aptaria užpuolimą prieš L.Volkovą.

Žurnalistai išsiaiškino, kad L.Nevzlino susirašinėjimas vyksta su pašnekovu, kurio duomenys sutampa su advokato Anatolijaus Blinovo duomenimis.

Pirminis planas, kaip teigiama susirašinėjime, buvo sumušti ir pagrobti L.Volkovą Lietuvoje, nugabenti jį į Rusiją ir ten perduoti FSB.

Žinutėse A.Blinovas vadina L.Volkovą „siuntiniu“, praneša, kad vykdo sekimą, ir siūlo „koridorių“, kuriuo L.Volkovas galėtų būti išgabentas iš Rygos jūra. Šiam planui įgyvendinti A.Blinovas prašo L.Nevzlino 12 tūkst. eurų „dviejų laivų nuomai ir degalams išvykti iš Rygos“ bei atlyginimo už darbą. Tačiau šis planas taip ir liko neįgyvendintas.

FBK tyrime tvirtinama, kad šio užpuolimo rezultatu užsakovas liko nepatenkintas ir nesumokėjo vykdytojams žadėtų 250 tūkst. dolerių (225 tūkst. eurų).

Tyrimui vadovavusi Marija Pevčich teigė, kad pokalbio su anoniminiu šaltiniu metu jis prisistatė Andrejumi Matusu ir pateikė perfotografuotą seriją telefoninių susirašinėjimų su abonentu, vardu Nevzlinas.

Tyrėjai palygino šias žinutes su tomis, kurias L.Nevzlinas siuntė M.Pevčich.

Stop kadras iš video/Susirašinėjimo fragmentas
Stop kadras iš video/Susirašinėjimo fragmentas

„Nevzlinas rašo labai specifiniu ir atpažįstamu stiliumi. < ... > Šis stilius akivaizdus mums atsiųstuose įrašuose“, – teigiama tyrime.

Ekrano nuotr. /Leonidas Nevzlinas
Ekrano nuotr. /Leonidas Nevzlinas

Pats L.Nevzlinas neigia esąs susijęs su išpuoliais. „Aš neužsakiau (užuolimo, – red. past.) Volkovo“, – sakė L.Nevzlinas FBK.

Ryšiai su Rusijos tarnybomis

Tyrėja neslėpė, kad A.Matusas turi glaudžių ryšių su Rusijos FSB. Jis taip pat prisipažino M.Pevčich, kad jau trejus metus kaip dirba kitam opozicionieriui ir milijardieriui – Michailui Chodorkovskiui.

Čia, pasak A.Matuso, įsivėlęs ir lietuvis – M.Chodorkovskio artimos aplinkos asmuo, vardu Krisas, vadovaujantis milijardieriaus įkurtam žurnalistinių tyrimų centrui „Dosje“. Tikrasis „Kriso“ vardas – Kristijonas Kučinskas.

Tuomet tyrime rodoma kaip L.Volkovas ir Ivanas Ždanovas nuvyko į Juodkalniją, nes A.Matusas sakė turintis garso įrašą pokalbio su L.Nevzlinu.

Jie susitiko ir slapta įrašė pokalbį. Įrašo originalo FBK taip ir negavo, vėliau informatorius tiesiog dingo, o jo turima medžiaga 2024 m. rugsėjo 6 d atsidūrė propagandiniame Rusijos naujienų portale „Russia today“ (RT).

Tyrimo pabaigoje rodoma, kaip M.Pevčich skambina L.Nevzlinui. Šis paneigė, kad užsakė užpuolimą ir pažadėjo atsakyti į raštu pateiktus papildomus klausimus. Pažymima, kad atsakymo taip ir nebuvo sulaukta. Kitas šio tyrimo figūrantas – M.Chodorkovskis – išvis nepateikė savo komentaro.

Susirašinėjimą lygiagrečiai su FBK analizavo rusų opozicinių portalų „Projekt“ ir „Agentstvo“ žurnalistas Michailas Maglovas ir „Der Spiegel“ ir „The Insider“ tiriamosios žurnalistikos žurnalistas Hristo Grozevas. Pasak „Agentstvo“, jų analizė įrodė, kad susirašinėjimas yra autentiškas.

Užpuolimą narpliojo kelios šalys

Kovo 12 d. Vilniuje, netoli savo namų, buvo užpultas L.Volkovas. Nežinomi asmenys plaktuku išdaužė jo automobilio langą, papurškė jam į akis pipirinių dujų ir kelis kartus trenkė plaktuku. Dėl to L.Volkovas patyrė rankos lūžį ir kojos sumušimą. Jis kaltino Kremlių užpuolimo organizavimu.

Dėl šio incidento Lietuvoje buvo iškelta baudžiamoji byla. Balandžio pabaigoje Lenkijoje buvo sulaikyti du įtariamieji. Taip pat buvo sulaikytas Baltarusijos pilietis.

„Instagram“ nuotr./Įtariamas Leonido Volkovo užpuolikas Maksimilianas
„Instagram“ nuotr./Įtariamas Leonido Volkovo užpuolikas Maksimilianas

Lenkijos laikraštis „Wyborcza“, remdamasis šaltiniu tarp futbolo sirgalių, pranešė, kad vienas iš sulaikytųjų buvo kikboksininkas, tariamai susijęs su futbolo klubo „Legia“ sirgalių grupe.

Manoma, kad antrasis įtariamasis yra Bydgoščiaus gyventojas Grzegorzas Daszkowskis, kuris anksčiau Argentinoje užpuolęs ekonomisto Maksimo Mironovo žmoną.

Lenkijos spauda taip pat rašė, kad užpuolikai galėjo veikti Rusijos specialiųjų tarnybų nurodymu.

Birželį Lenkijos teismas atsisakė išduoti išpuoliu kaltinamus asmenis Lietuvai. Kaip rašė „Reuters“, teismas rėmėsi tuo, kad įtariamųjų atžvilgiu pačioje Lenkijoje vykdomas baudžiamasis tyrimas.

L.Nevzlinas sieks aiškintis teisiniu keliu

Galiausiai į publikuotą tyrimą sureagavo ir pats L.Nevzlinas. Savo „Facebook“ paskyroje jis išplatino viešą atsakymą.

Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas
Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas

„Pirma, neturiu nieko bendra su bet kokiais išpuoliais prieš žmones.

Antra, nematau prasmės aptarinėti šio Maskvoje sugalvoto „nutekinimo“ detalių.

Tegul šią vadinamąją „medžiagą“ pirmiausia įvertina nepriklausomas tyrimas ir, jei tyrėjai nuspręs, kad to reikia, dar ir demokratinės šalies teismas.

Esu įsitikinęs, kad teisingumas patvirtins man pateiktų kaltinimų absurdiškumą ir visišką nepagrįstumą.

Norėčiau apsistoti tik ties vienu klausimu. Atrodo, kad visus tariamus „įrodymus“ apie mano dalyvavimą kažkurioje veikloje FBK atstovai gavo tiesiogiai iš Maskvos.

Tai patvirtina, pavyzdžiui, neseniai Kremliaus RT paskelbtos tų pačių tariamų „susirašinėjimų“ ekrano kopijos, kurios buvo perkeltos ir į šiandienos publikaciją.

Tiesą sakant, „YouTube“ vaizdo įrašo autoriai net neslepia savo „sensacijos“ kilmės, teigdami, kad su savo šaltiniu susitiko net ne Europos Sąjungoje, o šalyje, į kurią dar gali atvykti tam tikras „sprendimų priėmėjas“ iš FSB, kaip savo pašnekovą apibūdina patys FBK“, – rašė verslininkas.

M.Chodorkovskis: tai FSB provokacija

Michailas Chodorkovskis teigia, kad išpuolius prieš L.Volkovą ir kitus A.Navalno bendražygius laiko „bjauriais nusikaltimais“.

„Jei FBK, remdamasis įrodymais, nori mane kuo nors apkaltinti, gali kreiptis į teismą. Užuot klastingai kėsinęsi į mano reputaciją“, – rašė socialiniuose tinkluose M.Chodorkovskis, pažymėdamas, kad apie išpuolius jis nieko nežinojo, išskyrus tai, kas buvo paskelbta atviruose šaltiniuose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis

M.Chodorkovskis komentare L.Nevzliną pavadino savo „ilgamečiu verslo partneriu, bendradarbiu ir draugu“, pažymėdamas, kad jam mesti kaltinimai grindžiami propagandinės Rusijos televizijos RT paskelbta informacija.

„Čia galima daryti dvi prielaidas. Arba tai tiesa, ir tada Leonidas Nevzlinas išprotėjo. Arba tai FSB provokacija ir klastotė, kuriai išleista daug pinigų. Tokių provokacijų esame matę daugybę kartų, pavyzdžiui, Magnickio byloje (pagal sufabrikuotus kaltinimus nuteistas ir kalėjime miręs teisininkas Sergejus Magnickis, – red. past.)“, – rašė M.Chodorkovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi