Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Achmat“ specialiųjų pajėgų vadas paaiškino, kaip R.Kadyrovo kovotojai pražiopsojo ukrainiečius

Rusijos ir Ukrainos sieną Kursko srityje ginantys čečėnų daliniai nesugebėjo sutrukdyti Ukrainos pajėgų žygiui, nes Ukrainos kariuomenė apvažiavo punktus, kur buvo įsitvirtinę čečėnai, sakė specialiųjų pajėgų „Achmat“ vadas Apti Alaudinovas.
Čečėnų kariai planuoja kariauti Ukrainoje
Čečėnų kariai planuoja kariauti Ukrainoje / R.Kadyrovo Telegram nuotr.

Kitokį vaizdą nupiešė „Telegram“ kanalas VČK-OGPU ir karinis tinklaraštininkas Jurijus Kotionokas. Pasak jų, čečėnų formuotės nesipriešino.

Kaip savo „Telegram“ kanale paaiškino A.Alaudinovas, „Achmat“ kovotojai saugojo sieną ir Ukrainos kariuomenės operacijos metu buvo savo pozicijose, tačiau Ukrainos pajėgos juos aplenkė. „Iš pradžių jis (priešas) praėjo per tas vietoves, kur buvo didelis atstumas nuo mūsų įtvirtinimų, paskui su technika, kaip sakoma, tiesiai iššoko ir tankais atakavo (daugiašalį kelių kontrolės punktą, – red.past.) ir prasibrovė“, – aiškino jis.

Nuo balandžio pradžios Ukrainos šaltiniai pranešė apie Ramzano Kadyrovo dalinių kovotojų perkėlimą į Kursko sritį. Leidinys „Fokus“ citavo šaltinį saugumo tarnybose, kuris teigė, kad regione dislokuotas 1434-asis „Achmat-Rusija“ pulkas ir trys 42-osios motorizuotosios šaulių divizijos, į kurią įeina 71-asis motorizuotasis šaulių pulkas iš Čečėnijos, batalionai.

OSINT projektas „DeepState“ savo žemėlapyje atspindėjo 71-ojo pulko pasirodymą netoli Sudžos. Sumos rajono tarybos pirmininko pavaduotojas Volodymyras Bicakas patvirtino informaciją apie keturių čečėnų kovotojų batalionų perkėlimą į Kursko sritį. Remdamasi šiais gegužės mėn. pranešimais, Ukrainos valdžia manė, kad po Charkivo srities bus užpulta Sumų sritis.

Pats Ramzanas Kadyrovas patvirtino, kad jo kovotojai yra Kursko srities pasienyje. Balandžio pradžioje tuometinis Čečėnijos parlamento pirmininkas Magomedas Daudovas įteikė R.Kadyrovui Belgorodo, Briansko ir Kursko sričių, kuriose čečėnų kariai „sėkmingai gina pasienio teritorijas nuo Ukrainos diversinių ir teroristinių grupuočių išpuolių“, vadovų padėkos raštą. Birželį R.Kadyrovas pranešė apie sėkmingą „Achmat-Čečėnijos“ dalinio reidą iš Kursko srities į Ukrainą ir Ryževkos kaimo užėmimą, tačiau paaiškėjo, kad tai buvo klastotė – kaimas nuo karo pradžios yra pilkojoje zonoje.

Čečėnai išsilakstė

Karinis korespondentas Jurijus Kotionokas Ukrainos karių proveržį aiškino tuo, kad iš tikrųjų Kursko srities pasienį saugojo tik rusų pasieniečiai ir teritorinė gynyba. „Per visą kovinių veiksmų dieną suvestinės man neteko matyti nė vieno „Tik-tok karių“ paminėjimo. Prieš savaitę „Achmat“ Sužnoje (tikriausiai jis turėjo omenyje Sudžą) šoko lezginką, šaudė į orą. Kur šie žmonės yra dabar, aš asmeniškai nežinau“, – rašė jis.

„Telegram“ kanalas VČK-OGPU pranešė, kad „Achmat“ kovotojai dalyvavo mūšiuose Kursko srityje, bet vėliau „išsilakstė“. „Vien Kursko srities Korenevo rajone buvo sužeista mažiausiai 15 „Achmat“ padalinio kovotojų. Operatyviniais kanalais gauta informacijos, kad sužeistųjų yra ir daugiau. Visi jie „išsisklaidė“ (išsibėgiojo) per pirmuosius smūgius, o Ukrainos pajėgų daliniai žygiavo gilyn į rajoną“, – rašoma tinklaraštyje.

„Agentstvo“ nuotr./Aptas Alaudinovas ir Ramzanas Kadyrovas
„Agentstvo“ nuotr./Aptas Alaudinovas ir Ramzanas Kadyrovas

Be to, A.Alaudinovas sakė, kad trečiadienį jis asmeniškai atvyko į Kursko sritį su vienu iš „Achamat“ būrių. Tačiau, pasak propagandininkų kanalų „Operacija Z: Rusijos pavasario karo korespondentai“ ir „Du majorai“, šį „Achmat“ specialiųjų pajėgų būrį „Aida“ sudaro grupuotės „Wagner“ veteranai. Tinklaraščių duomenimis, kartu su „Aida“ į regioną atvyko ir kiti daliniai, sudaryti iš „Wagner“ karių.

„Telegram“ kanalas „Vojenny Obozrevatel“ taip pat pranešė, kad į regioną buvo dislokuoti elitinės Rusijos oro desanto pajėgų 45-osios atskirosios specialiosios paskirties brigados daliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas