Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Afganų atstovai susitinka siekti taikos

Dešimtys įtakingų afganų, tarp jų nesutaikomi priešininkai, sekmadienį Dohoje susitiks su Talibano atstovais, atskirai vykstant talibų ir JAV deryboms dėl 18 metų trunkančio karo užbaigimo.
 Zalmay Khalilzadas
Zalmay Khalilzadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Abejos derybos yra labai svarbios. Vašingtonas yra sakęs, kad nori politinio susitarimo su Talibanu iki rugsėjį įvyksiančių Afganistano prezidento rinkimų, kad būtų galima pradėti užsienio pajėgų išvedimą iš šios šalies.

Pastarąsias šešias dienas JAV vyriausiasis derybininkas Zalmay Khalilzadas pavadino produktyviausiomis per derybas su talibais, kurios dėl dvi dienas truksiančio afganų dialogo dabar buvo sustabdytos ir bus atnaujintos antradienį.

„Iš esmės kalbame apie keturis dalykus... (Tai) terorizmas, užsienio pajėgų išvedimas, derybos ir dialogas tarp pačių afganų, ugnies nutraukimas, – naujienų agentūrai AFP sakė Z.Khalilzadas. – Pirmą kartą galiu pasakyti, kad surengėme realias diskusijas, derybas ir (padarėme) pažangą visais keturiais klausimais.“

Talibano atstovas Katare Suhailas Shaheenas (Suhailas Šahinas) sakė, kad talibai yra „patenkinti pažanga“.

„Kaip privatūs piliečiai“

Atskirose afganų derybose, kurios turi prasidėti sekmadienį, turi dalyvauti maždaug 60 delegatų, tarp jų politinės figūros, moterys ir kiti veikėjai.

Jungtinės Valstijos dvi dienas truksiančiame susitikime, kurį organizavo Kataras ir Vokietija, tiesiogiai nedalyvaus.

Talibanas nuolat atsisako kalbėtis su prezidento Ashrafo Ghani vyriausybe, kurią vadina JAV marionete, bet yra sakęs, kad vyriausybės pareigūnai gali dalyvauti konferencijoje kaip privatūs piliečiai.

A.Ghani administracija taip pat nedalyvauja tiesioginėse JAV ir Talibano derybose.

Sekmadienio susirinkimas bus jau trečias toks susitikimas po Maskvoje vasario ir gegužės mėnesiais įvykusių derybų. Per pirmąsias iš jų įvyko istorinis proveržis – Talibanas išgirdo dviejų dalyvių moterų nuomonę ir pirmą kartą per tiesioginę televizijos transliaciją išdėstė savo konstitucinę ir politinę programą.

Tikimasi, kad susitarime su Talibanu bus du pagrindiniai punktai: JAV pasitraukimas iš Afganistano ir kovotojų įsipareigojimas nesuteikti paramos teroristams. JAV tikriausiai taip pat sieks, kad Talibanas pradėtų derybas su A.Ghani vyriausybe.

Tačiau lieka neišspręsti moterų teisių, valdžios pasidalijimo su Talibanu, regiono veikėjų, įskaitant Pakistaną ir Indiją, vaidmens, A.Ghani administracijos likimo klausimai.

Šiuo metu savo kontroliuojamose Afganistano dalyse Talibanas iš esmės nedemonstruoja, kad koreguotų savo griežtą islamo teisės interpretaciją.

Manydamas, kad laimi karą, Talibanas tęsia atakas net derėdamasis su JAV ir sutikęs su afganų dialogu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas