Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 26 /15:58

Rusija taikėsi į visus taikinius vienu metu: giriasi palikusi Ukrainą be elektros

Pirmadienį Rusijos pajėgos surengė masinę ataką prieš Ukrainą ir paleido dronus bei raketas į 15 Ukrainos regionų, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pareiškė šalies ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis. Nurodoma, kad dėl atakų žuvo mažiausiai 4 asmenys, o dešimtys buvo sužeista.

Rusija taip pat pranešė, kad surengė plataus masto ataką prieš Ukrainą. Maskvos teigimu, dėl to šalyje sutriko elektros energijos tiekimas ir ginklų bei šaudmenų gabenimas geležinkeliu į fronto liniją.

Ukrainos prezientas Volodymyras Zelenskis pirmadienio ataką pavadino „vienu didžiausių kombinuotų“ smūgių ir nurodė, kad į Ukrainą buvo paleista daugiau kaip 100 raketų ir apie 100 atakos bepiločių orlaivių.

„AFP“/„Scanpix“/Kyjivas
„AFP“/„Scanpix“/Kyjivas

Rusijos gynybos ministerija savo pareiškime pažymėjo, kad paleido raketas iš oro ir jūros, taip pat tvirtino, jog jos smogė elektros pastotėms devyniuose Ukrainos regionuose ir dujų kompresorių stotims trijuose regionuose.

„Šį rytą Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos pradėjo masinį smūgį iš tolimojo nuotolio oro ir jūros tiksliųjų ginklų, taip pat iš operatyvinės ir taktinės aviacijos bei bepiločių orlaivių prieš svarbiausius energetikos infrastruktūros objektus, kuriais remiamas Ukrainos karinio-pramoninio komplekso darbas“, – aiškino ministerija.

Akivaizdžiai užsimindama apie Vakarų šalių tiekiamus naikintuvus F-16, Maskva tikino, kad Rusija taip pat smogė sandėliams, kuriuose dviejuose aerodromuose saugoma Vakarų šalių Kyjivui perduota lėktuvų amunicija.

„Buvo pataikyta į visus nurodytus taikinius, todėl sutriko elektros energijos tiekimas ir ginklų bei amunicijos gabenimas geležinkeliu iki kontaktinės linijos“, – sakoma pareiškime.

VIDEO: Oro pavojaus signalų fone Kyjivo gyventojai metro gieda miesto himną

Apšaudė 15 regionų

Pasak D.Šmyhalio, per Rusijos ataką buvo sužeisti ir žuvo žmonės, kėsintasi į infrastruktūros objektus. Tam Maskva pasitelkė visus įmanomus ginklus savo arsenale: bepiločius orlaivius, sparnuotąsias raketas ir viršgarsines balistines raketas.

„Rusijos teroristai vėl nusitaikė į energetikos infrastruktūrą. Deja, daugelyje regionų padaryta nuostolių. „Ukrenerho“ priversta naudoti avarinius elektros energijos tiekimo nutraukimus, kad stabilizuotų sistemą“, – nurodė premjeras.

VIDEO: Pamatykite patys: Ukrainos gynėjai kulkosvaidžiais šaudo į rusų raketas

Pasak ministro pirmininko, sostinėje veiks punktai, kuriuose gyventojai galės naudotis elektra.

„Siekiant sustabdyti barbarišką Ukrainos miestų apšaudymą, būtina sunaikinti vietas, iš kurių paleidžiamos Rusijos raketos“, – pridūrė D.Šmyhalis ir priminė, kad šiam tikslui Ukrainai reikia tolimojo nuotolio ginklų ir partnerių leidimo juos naudoti prieš Rusijos taikinius.

„Mes tikimės savo sąjungininkų paramos ir tikrai priversime Rusiją sumokėti“, – tvirtino Ukrainos premjeras.

Taikiklyje – ne tik Kyjivas

Pasak naujienų agentūros AFP žurnalistų, virš Ukrainos sostinės pirmadienį nugriaudėjo mažiausiai septyni sprogimai. Kyjive oro pavojaus sirenos pasigirdo prieš pat 6 val. ryto. Po kelių valandų sostinėje nuaidėjo pirmieji sprogimai.

Dėl apšaudymo keliuose rajonuose dingo elektra, taip pat dalyje miesto dalių laikinai nutrauktas ir vandens tiekimas.

Kelios metro stotys, baiminantis apšaudymo, taip pat buvo uždarytos – jos veikia tik slėptuvės režimu.

Pirmadienį Rusija pradėjo nuo masinės atakos prieš Ukrainą – daugybėje regionų aidėjo oro pavojaus sirenos, kai kur driokstelėjo sprogimai.

Ukrainos pareigūnai socialiniame tinkle „Telegram“ nurodė, kad sprogimai nugriaudėjo Kryvyj Rihe, Charkive, Kropyvnyckyje, Dnipre, Zaporižioje, Chmelnyckyje. Taip pat pranešta, kad rusai paleido raketų į Černyhivo, Poltavos ir kitas sritis.

Pažymima, kad prieš masinį apšaudymą rusai į dangų pakėlė dešimt strateginių bombonešių Tu-95MS ir Juodojoje jūroje dislokavo raketų nešėjus.

Žuvo mažiausiai keturi civiliai

Lucko meras Ihoris Poliščiukas paskelbė, kad šį rytą Rusijos pajėgos smogė penkiaaukščiam gyvenamajam namui, dėl to žuvo vienas žmogus.

Pasak Zaporižios regiono karinės administracijos vadovo Ivano Fiodorovo, per išpuolį srityje taip pat žuvo žmogus.

Rusų atakos padariniai Ukrainoje. / GENYA SAVILOV / AFP
Rusų atakos padariniai Ukrainoje. / GENYA SAVILOV / AFP

„Rusai Zaporižios rajone nužudė civilį gyventoją. Priešas smogė prie privataus namo. Žuvo žmogus“, – pasidalijo detalėmis jis.

Dnipropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas prisidėjo prie pranešimų nurodydamas, kad ryte buvo atakuotas ir jo administruojamas regionas.

„Deja, priešo teroras neliko be pasekmių. Preliminariai yra vienas žuvęs, 69 metų vyras. Kilo keli gaisrai. Visų pirma gaisras sodyboje. Tikriname informaciją“, – sakė jis.

Žytomyro srities gubernatorius Vitalijus Bunečka taip pat nurodė, kad žuvo viena moteris.

Pirmadienį Rusijos pajėgų dronai ir raketos smogė pramoniniam objektui Poltavos srityje. Jungtinių pajėgų operacijos vadovas Filipas Proninas sakė, kad dėl to buvo sužeisti 5 žmonės.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusija atakuoja Ukrainą
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusija atakuoja Ukrainą

Savo ruožtu Mykolajivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas informavo, kad buvo sužeisti trys žmonės.

Odesos srityje buvo sužeisti keturi žmonės, įskaitant 10 metų berniuką, pridūrė karinės administracijos vadovas Olehas Kiperis.

Smūgiai energetikos objektams

Lvivo srities gubernatorius paskelbė, kad Rusija atakavo energetikos objektus.

„Priešas atakavo energetikos objektus Lvivo srityje. Dėl to Lvivo mieste ir regione iš dalies nutrūko elektros energijos tiekimas“, – socialiniuose tinkluose nurodė gubernatorius Maksymas Kozyckis.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko taip pat pranešė, kad dėl apšaudymo keliuose sostinės rajonuose dingo šviesa.

„Keliuose sostinės rajonuose dingo elektra. Ekspertų teigimu, taip yra dėl problemų visos Ukrainos energetikos tinkle“, – rašė jis susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Bendrovės „Jasno“ generalinis direktorius Serhijus Kovalenko informavo, kad Kyjive ir Dnipro mieste apšaudoma energetikos sistema, todėl nėra šviesos.

„Tiksli priežastis bus nustatyta pasibaigus aliarmui. Būkite saugūs“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kyjive buvo panaudoti avariniai elektros energijos išjungimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka nurodė, kad Rusijos pajėgos taikosi į energetikos infrastruktūros objektus visose šalies srityse.

„Priešas vėl terorizuoja visą Ukrainą raketomis. Energetikos sektorius atsidūrė taikiklyje. Priešas neatsisako planų atimti iš ukrainiečių šviesą. Perdavimo sistemos operatorius skubiai įvedė avarinius elektros energijos išjungimus. Padėtis sudėtinga, aiškinamasi, kokie bus išpuolių padariniai. Energetikai jau dirba, kad juos pašalintų.“

Lenkija pakėlė naikintuvus

Socialiniame tinkle „Xpirmadienį paskelbtame pranešime Lenkijos kariuomenės operatyvinė vadovybė nurodė, kad pietrytinėje šalies dalyje galimas padidėjęs triukšmo lygis dėl Lenkijos ir sąjungininkų lėktuvų skrydžių oro erdvėje.

Jame pažymėta, kad nuo pat ryto užfiksuotas intensyvus Rusijos tolimosios aviacijos aktyvumas, susijęs su smūgių sudavimu objektams, esantiems vakarinėje Ukrainos teritorijoje.

Vėliau kariuomenė pareiškė, kad po naujausių Rusijos smūgių Ukrainoje NATO šalies oro erdvę pažeidė, įtariama, dronas.

„Zuma press“/„Scanpix“/Lenkijos naikintuvai
„Zuma press“/„Scanpix“/Lenkijos naikintuvai

„Tikriausiai susiduriame su objekto patekimu į Lenkijos teritoriją. Objektą patvirtino mažiausiai trys radiolokacinės stotys“, – žurnalistams sakė ginkluotųjų pajėgų operacijų vadas generolas Maciejus Kliszas.

Jo teigimu, tai veikiausiai buvo dronas.

Lenkijos kariuomenės operatyvinė vadovybė teigė, kad ankstesnį kartą toks didelis Rusijos atakų aktyvumas buvo užfiksuotas liepos 8 dieną, kai visoje Ukrainoje žuvo mažiausiai 42 žmonės ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas