Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 26 /17:18

Afrikos blokas sako, kad Nigeryje kėsintasi surengti perversmą, ir smerkia šiuos veiksmus

Vakarų Afrikos blokas ECOWAS trečiadienį pasmerkė tai, ką pavadino bandymu įvykdyti perversmą Nigeryje, kurio prezidentą Mohamedą Bazoumą sulaikė prezidento sargybos nariai, kaip teigia jam artimas šaltinis.
Mohamedas Bazoumas
Mohamedas Bazoumas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„ECOWAS griežčiausiai smerkia bandymą jėga užgrobti valdžią ir ragina perversmo rengėjus nedelsiant ir be jokių sąlygų išlaisvinti demokratiškai išrinktą respublikos prezidentą“, – sakoma pareiškime.

Trečiadienį Afrikos Sąjunga irgi pasmerkė tai, ką pavadino bandymu įvykdyti perversmą Nigeryje.

„Informuotas apie tam tikrų kariuomenės narių bandymą pakenkti demokratinių ir respublikinių institucijų stabilumui Nigeryje, prilygstantį bandymui įvykdyti valstybės perversmą, AS komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas griežtai smerkia tokius veiksmus“, – socialiniuose tinkluose pareiškė AS pirmininkas.

M.Bazoumą trečiadienį sulaikė nepatenkinti elitinės prezidento sargybos nariai, kuriems kariuomenė pateikė ultimatumą, sakė šalies lyderiui artimas šaltinis.

Trečiadienio rytą sargybiniai uždarė prieigą prie prezidento rezidencijos ir biurų, o po to, kai derybos nutrūko, atsisakė paleisti prezidentą, sakė jis.

„Kariuomenė pateikė jiems ultimatumą“, – sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tuo metu M.Bazoumo paskyroje socialiniame tinkle „X“ paskelbta, kad kai kurie prezidento gvardijos nariai bandė prieš jį sukilti ir kad kariuomenė jiems smogs, jei jie neatsitrauks.

Pranešime rašoma, kad kai kurie prezidento gvardijos nariai įsitraukė į, jo žodžiais, antirespublikinę demonstraciją, ir esą veltui bandė gauti kitų saugumo pajėgų paramą.

Pranešime tvirtinama, kad prezidentui ir jo šeimai viskas gerai.

M.Bazoumas buvo demokratiškai išrinktas 2021 metais, perėmęs vadovavimą vienai skurdžiausių ir labiausiai į perversmus linkusių Afrikos šalių.

Kol kas nėra aišku, kas galėjo sukelti šią įtampą, o trečiadienį aplink prezidentūrą ir kai kurias ministerijas Niamėjuje buvo blokuojamos gatvės.

Padėtis Nigerio sostinėje trečiadienį išliko rami, bet neaiški.

Šioje Vakarų Afrikos valstybėje buvo įvykdyti keturi perversmai, o M.Bazoumas sužlugdė bandymą įvykdyti perversmą likus kelioms dienoms iki priesaikos.

Jo administracija susiduria su precedento neturinčiomis grėsmėmis, kurias šalies vakaruose kelia islamo ekstremistai, susiję su grupuotėmis „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“, taip pat su blogėjančia saugumo ir politine padėtimi regione. Kaimyniniuose Malyje ir Burkina Fase nuo 2020-ųjų buvo įvykdyti keturi perversmai.

Saugumo analitikai sako, kad jei tai išties buvo bandymas įvykdyti perversmą, tai nepadės sustabdyti nesaugumo regione.

„Pasikartojantys perversmai Sahelyje signalizavo apie naujos eros pradžią. Kariuomenės kontrolės erą ir viltingos demokratijos pabaigą. Kaip matome Burkina Fase ir Malyje, perversmai iš tikrųjų nesprendė saugumo klausimų, kurie buvo šių perversmų pateisinimas“, – sakė Maroke įsikūrusio Naujųjų Pietų politikos centro vyresnysis mokslinis bendradarbis Rida Lyammouri.

„Kariniai perversmai yra paprasčiausiai blogi ir skatina šalis grįžti atgal, o ne judėti į priekį, siekiant stabilumo ir klestinčios ateities“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas