Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Abromavičius: Ukrainos kariuomenė Donbase paruošusi rusams keletą siurprizų

Buvęs Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius interviu 15min sako, kad artimiausiu metu paliaubų kare tikėtis neverta – rusai tikisi prie derybų stalo rimtai sėsti tik tada, kai apsups ukrainiečių pajėgas rytų Ukrainoje. Tačiau Ukrainos karinei vadovybei tokie kėslai nėra paslaptis, ir ji okupantams yra parengusi siurprizų.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

A.Abromavičius 2014–2016 metais dirbo Ukrainos ekonomikos ministru, 2019–2020 metais vadovavo valstybinei gynybos pramonės įmonei.

Šiuo metu jis susitelkęs į žemės ūkį, valdo dešimtis tūkstančių hektarų žemės. Pavasarinė sėja įsibėgėja, tačiau laukų apdirbimą apsunkina nuolatiniai apšaudymai.

„Mūsų laukuose, kai ruošėme juos sėjai prieš dvi savaites, detonavome aštuonias raketas“, – kalbėjo A.Abromavičius.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys

46 metų verslininkas interviu papasakojo apie Ukrainos ūkio būklę, įvardijo pergalės prieš Rusiją formulę, pateikė savo požiūrį į būsimą Vakarų pagalbą ir Volodymyro Zelenskio strategiją derybose su rusais.

Interviu temos

  • Žemės ūkio laukuose – minos, bombos ir raketos
  • Pavasarinės sėjos tempai Ukrainoje ir planuojamos investicijos
  • Maršrutai išvežti Ukrainos grūdus į užsienį ir Lietuvos vaidmuo
  • Auganti įtampa Moldovoje
  • Bandymai įtikinti besivystančias šalis paremti Ukrainą
  • Pergalės Ukrainos kare formulė
  • Vakarų finansinės paramos mastai
  • Būsimas Maršalo planas Ukrainai
  • Ukrainiečių nusiteikimas kompromisams dėl paliaubų
  • Ukrainos kariuomenės siurprizai Donbaso mūšyje

– Kaip vyksta pavasarinė sėja, kiti žemės ūkio darbai karo sąlygomis Ukrainoje?

– Žiemkenčiai peržiemojo labai gerai. Kviečių derliaus tuose regionuose, kurie nėra okupuoti, tikimasi gero.

Šios dienos skaičiavimais, sėja nevyks dvidešimtyje procentų žemių. Žemdirbiai susiduria su daug problemų. Visų pirma – seno derliaus išvežimu, taip pat – kuro tiekimas, darbuotojų stygius.

Problemos yra gana rimtos, bet kainos išlieka labai aukštos, taip pat ir dėl problemų Ukrainoje. Iššūkiai yra nebūdingi, bet žemės ūkis vystosi santykinai gerai, palyginti su kitomis ūkio sritimis.

– Kaip atrodo kasdienis ūkininko darbas? Matome reportažus, kaip ūkininkai turi patikrinti laukus dėl sprogusių ar nesprogusių raketų, dirba su šarvinėmis liemenėmis. Kokių papildomų saugos priemonių turi imtis ūkininkai?

– Kaip bebūtų gaila, prieš dvi dienas pas mus irgi buvo vienas mirties atvejis. Vieno darbuotojo sūnus Rytų fronte žuvo tarnaudamas šaliai. Pats mūsų darbuotojas prieš kelis metus ten buvo. Jis turi dešimt vaikų ir vyriausias jo sūnus žuvo.

Kitų atvejų mirties neturime, bet pas kaimynus, pas kolegas iš kitų įmonių tokių atvejų daug. Infrastruktūros, ačiū Dievui, bent jau kol kas rusai nesugriovė.

Mes esame arčiausiai Kyjivo esanti žemės ūkio bendrovė, esame aplink tarptautinį Borispolio oro uostą, esame apie 20 kilometrų nuo Kyjivo centro. Mūsų laukuose, kai ruošėme juos sėjai prieš dvi savaites, aštuonias raketas detonavome, kartu su gelbėtojais jas iš laukų pašalinome.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Kol augalų nėra, tol santykinai lengva identifikuoti minas, bombas, raketas. Sunkiau bus, kai laukuose bus dviejų metrų aukščio kukurūzai. Neduok Dieve, kad tuo metu vyks kažkokie kariniai veiksmai.

Dar prieš dvi savaites 20 procentų mūsų laukų žemių iš 40 tūkstančių hektarų, esančių Černihivo srityje, mes neplanavome sėti, kadangi mūsų kaimuose, laukuose buvo rusų technikos ir kareivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas