Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 01 18 /12:12

Užsienio šalys dėl įkaitų gelbėjimo Alžyre neslepia pykčio

Alžyro kariuomenė paskelbė, jog operacija dykumoje baigta, nors užsienio valstybės teigia, kad tai toli gražu ne tiesa. Naujienų tarnyba BBC pranešė, kad pasigesta ir islamistų kovotojų, ir kai kurių įkaitų. Penktadienį paskelbta, jog vis dar trūksta mažiausiai 22 įkaitų užsieniečių.
Dramą išgyvenęs airis Stephenas McFaulas
Dramą išgyvenęs airis Stephenas McFaulas / Reuters/Scanpix nuotr.

Kovotojai skelbia, kad laikomas dar 41 belaisvis. 

Kai kurie įkaitai buvo paleisti, tačiau išgelbėtųjų skaičius nepatvirtintas, Jungtinės Karalystės pareigūnai neslėpė, kad jie pasirengę ir liūdnoms naujienoms, nes britų aukų, manoma, išvengti nepavyko. 

Su „Al Qaeda“ susiję kovotojai Alžyro valstybinei bendrovei, „British Petroleum“ ir „Statoil“ priklausančią dujų verslovę užėmė trečiadienį. Ketvirtadienį vykusios operacijos metu išlaisvinti 600 alžyriečių ir keturi užsienio įkaitai – du iš Škotijos, vienas prancūzas ir vienas iš Kenijos. 

Oficialūs pareigūnai naujienų agentūrai AFP teigė, jog kariai dar nėra tikri dujų išgavimo bazės saugumu, ji toliau apieškoma. 

Airijos vyriausybė patvirtino, kad vienas airis išlaisvintas. JAV pranešė, kad šalį paliko penki išlaisvinti amerikiečiai. Japonijos atstovai sakė, kad sveiki ir gyvi yra trys piliečiai, tačiau dar apie 14-a žmonių neturima jokių žinių. 

Reuters/Scanpix nuotr./Dujų verslovės apylinkėse matomi tankai.
Reuters/Scanpix nuotr./Dujų verslovės apylinkėse matomi tankai.

Anksčiau kariai pranešė, kad operacijos metu žuvo 34 įkaitai ir 14 pagrobėjų, septyni užsienio įkaitai išgyveno.

Kovotojai paskelbė, kad tai kerštas už karinę intervenciją į Malį.

Kai kurie darbuotojai iš verslovės išsilaisvino dar prieš Alžyro kariuomenės operaciją.

Alžyro ryšių ministras Mohamedas Saidas Belaidas teigė, kad per reidą žuvo daug teroristų. Tikslaus aukų skaičiaus jis dar negalėjo įvardinti. Ketvirtadienį paviešinta nuotrauka, kurioje matyti, jog dykumoje prieš islamistus kovota tankais.

Naujienų agentūra „APS“ pranešė, kad Alžyro kariuomenė, apsupusi dujų išgavimo bazę, apšaudė dvi transporto priemones, kurios buvo pasirengusios pabėgti iš bazės. Kiek tiksliai jose buvo žmonių, neaišku. Kovotojai teigė, kad Alžyro pajėgos šaudė iš oro.

Airijos inžinierius Stephenas McFaulas, išgyvenęs dramą, teigė matęs keturis įkaitų pilnus visureigius, kuriuos sušaudė Alžyro kariai. Islamistai reikalavo išvežti įkaitus iš teritorijos.

Niekas nepranešė

Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas neslėpė, kad jam buvo pasakyta, jog Alžyro valdžios institucijos bandė ieškoti kito įkaitų išlaisvinimo kelio, tačiau sprendimo rasti nepavyko. „Alžyro premjeras teigė, kad jie juto, jog nėra kito pasirinkimo, tik pulti“, – pasakojo Norvegijos premjeras.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Jamesas Cameronas piktinosi, kad apie operaciją nebuvo įspėta iš anksto.

Japonijos vyriausybė protestavo prieš reidą, ragindama Alžyrą „teikti didelį prioritetą žmonių gyvybėms“. JAV paskelbė „ieškanti įvykių aiškumo“.

Kaip skelbta, pagrobėjams vadovavo Mokhtaras Belmokhtaras, kuris iki praėjusių metų pabaigos priklausė „Al-Qaedai“, o vėliau atsiskyrė ir subūrė savo grupuotę.

„Šio teroristinio išpuolio tikslas yra sunaikinti Alžyro nacionalinę ekonomiką, kuri 98 proc. priklauso nuo naftos ir dujų eksporto“, – sakė komunikacijos ministras. 

Neslepia pykčio

Papildyta 12.07 val.

Vakarų valstybių lyderiai, kurių tėvynainių buvo tarp įkaitų, neslepia susierzinimo dėl įkaitų žūties ir dėl to, kad Alžyras prieš reidą jų neinformavo. Tarp žuvusiųjų yra darbuotojų prancūzų, britų ir japonų, nurodė šaltinis.

Tarp dingusiųjų anksti penktadienį buvo 14 japonų, paskelbė juos įdarbinusi Japonijos kompanija, o Norvegijos valstybinė energetikos kompanija „Statoil“, kuri drauge su britų BP ir Alžyro nacionaline naftos kompanija valdo tą Tiganturino dujų gavybos lauką, pranešė, kad dar trūksta aštuonių darbuotojų norvegų.

Vienas diplomatinis šaltinis sakė, jog Didžioji Britanija negavo jokios informacijos, kuri rodytų, kad įkaitų drama Alžyre baigėsi.

„Situacija vis dar tikrai nestabili ... Neturime jokios informacijos iš Alžyro pareigūnų, kad tai jau baigėsi“, – sakė jis.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) atšaukė dalį savo kelionės Pietryčių Azijoje – pirmojo užsienio vizito pradėjus vadovauti vyriausybei – ir svarsto, ar dėl šios įkaitų krizės pirma laiko parskirsti namo, penktadienį sakė Japonijos vyriausybės atstovas.

„Alžyro pajėgų veiksmai yra apgailestautini“, – sakė Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga), kuris pridūrė, kad Tokijas nebuvo iš anksto informuotas apie šią operaciją.

Amerikiečiai, norvegai, rumunai ir vienas austras taip pat minimi savo vyriausybių pranešimuose apie įkaitus, kuriuos pagrobė kovotojai, vadinantys save „Kraujo batalionu“ ir pareikalavę Prancūzijos nutraukti jau savaitę trunkantį savo puolimą Malyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas